Magyarországi gyógyvizek és hatásaik

Magyarországi gyógyvizek és hatásaik

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Magyarországi gyógyvizek és hatásaik

Hazánkban számtalan helyen és számtalan típusban találhatunk gyógyvizeket, amelyek gyógyhatása széles körben alkalmazható. Lássuk, hogy melyek a gyógyvizek típusai és hogyan tudjuk megkülönböztetni őket, különösen gyógyhatásuk szerint!

Hévizek

Hévizeknek a hagyományos értelembe vett termálvizeket nevezzük. Általában mozgásszervi megbetegedéseknél, egyes bőrgyógyászati problémák, vagy akár aranyér esetén alkalmazzák őket komoly hatékonysággal.

Ivókúraként is hatékony, ebben az esetben a gyomor- és epebántalmakat, görcsöket enyhíti. Jellegzetes magyarországi hévizünk például a Római-fürdő és Pünkösdfürdő.

Kép forrása: Római fürdő

Vastartalmú vizek

A vashiányos szervezet számára ideális a vasas gyógyvíz alkalmazása. Alkalmazható fürdő formában, mivel a vastartalom akár a bőrön keresztül is beivódik a szervezetbe, de akár ivókúraként is.

Fürdőként elsősorban nőgyógyászati problémák megoldására kiváló, ivókúraként pedig a vashiányból adódó vérszegénységet orvosolja.Legismertebb magyarországi vasas vizet találunk Parádon, leghíresebb a Clarissa és az István-forrás.

Kép forrása: Clarissa forrás

Kloridos vizek

A kloridos vizek magas klorid- és nátriumion-tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmasak mozgásszervi betegségek kezelésére.

Leginkább porcproblémákra és reumákra javasolják, a kloridos vizek rendszeres alkalmazása nagyon nagy részben járulhat hozzá a betegek mielőbbi gyógyulásához. Ivókúraként és inhalálva a hurutos megbetegedések ellen nagyon hatékonyak, kiváló eredményeket érhetünk el a hurutos köhögés kezelésében.

Kloridos vizet találunk például Cserkeszőlőn és Hajdúszoboszlón is.

Kép forrása: Hajdúszoboszló

Radioaktív vizek

A radioaktív vizek elnevezése bár kicsit félelmetesebb hatást kelt, hatásukat tekintve azonban ideálisak: csökkentik a vérnyomást, elősegítik a belső elválasztású mirigyek megfelelő működését, valamint igazoltan fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

A víz radon gázt és rádiumionokat tartalmaz, melyek a bőrön át vagy belégzéssel kerülnek a szervezetbe. Legismertebb radioaktív vizeink Hévíz, Miskolctapolca, a Rudas és a Gellért fürdő.

Kép forrása: Hévíz

Kénes vizek

A kénes vizek felhasználási területei nagyon széles skálán mozognak.

A kén, mint a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag segíthet egyes nőgyógyászati betegségek, például hüvelyi gyulladások vagy akár a meddőség gyógyításában, de kiváló eredményeket érhetünk el a kénes vizekkel a reuma orvoslásában is.

Legismertebb magyarországi kénes vizet találunk Balfon, Parádon, vagy Budapesten a Lukács és a Rudas fürdőben.

Kép forrása: Rudas gyógyfürdő

Brómos vizek

Brómos vizeknek a brómot és jódot magas arányban tartalmazó gyógyvizeket nevezzük. Ivókúraként jellemzően jódpótlásra használják, amelyet például a pajzsmirigy nem megfelelő működése esetén javasolnak a szakemberek.

Fürdőkúraként a női nemi szervek gyulladásai és a reuma ellen is hatékony gyógymódot jelentenek. Magyarországon brómos vizet találunk például Debrecenben, Hajdúszoboszlón és Pesterzsébeten is.

Kép forrása: Debreceni termálfürdő

Keserűvizek

A szulfátionokat magas arányban tartalmazó keserű vizeknek több csoportja létezik, ezek megkülönböztetése a víz ásványi anyag tartalma alapján történik. Ennek alapján ismerünk magnéziumion- és nátriumion-tartalmú keserű vizeket.

A magnézium leginkább a szív- és érrendszeri betegségek esetén javasolt, mivel hatására javul a szívizom összehúzódó képessége. A keserűvizek gyomor- és epebántalmakra egyaránt kiválóak.

Hazánkban a legismertebb keserűvíz-lelőhelyek: Nagyigmánd és Tiszajenő, valamint Budapesten a Ferenc József forrás.

Kép forrása: Ferenc József gyógyvíz

Meszes vizek

Földes vizekként is emlegetik, és leggyakrabban csontritkulás ellen alkalmazzák ivókúraként. Emellett kiváló hatást érhetünk el velük fürdőkúraként az egyes reumatikus megbetegedéseknél, illetve nőgyógyászati panaszoknál.

Szénsavtartalmú meszes vizekkel gyógyítanak egyes keringési panaszokat, illetve krónikus gyomorbántalmakat is.

Magyarországi lelőhelyei Budapesten a Rácz, a Rudas, a Gellért és a Császár fürdő.

Kép forrása: budapestgyogyfurdoi.hu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást