10 magyar találmány, ami nagyban megváltoztatta a világot

10 magyar találmány, ami nagyban megváltoztatta a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 magyar találmány, ami nagyban megváltoztatta a világot

Golyóstoll

Bizony, a mindennapi munka elengedhetetlen kelléke is egy magyar feltaláló nevéhez fűződik. Bíró László József 1943-ban szabadalmaztatta az újfajta tintaadagoló rendszerrel ellátott tollat.

Különlegessége abban rejlik, hogy nem folyik, nem akad el benne a folyadék, és a festék távozásához nincs szükség a gravitációra, akár súlytalanságban is írhatunk vele (ha minden rendben működik).

Biztonsági gyufa

Bár mára már viszonylag ritkábban használjuk az öngyújtók, és a szikragyújtó berendezések miatt, maga a találmány nagyon fontos mérföldkő volt a tűz használatának történetében.

Irinyi János 1836-os szabadalmának köszönhetjük, hogy a gyufát nem lehet akárhol lángra lobbantani, így elkerülhetőek az olyan balesetek, amikor a zsebben égő gyufa gondokat okozott. Ráadásul megoldotta azt is, hogy az elődökkel szemben nem robban be, csak lángra kap a kis fa száron ülő foszforfej.

Helikopter

Hihetetlen, de ennek a különleges szerkezetnek a megalkotója is magyar. Asbóth Oszkár gépe 1928. szeptember 9-én emelkedett a magasba, méghozzá függőlegesen.

Azzal, hogy megoldotta az áthidalhatatlannak hitt, függőleges emelkedés problémáját nemzetközi elismerésre tett szert, és beírta a nevét a történelemkönyvekbe.

Holográf

Ennek a különleges vizuális hatást nyújtó szerkezetnek a megalkotója nem más, mint Gábor Dénes. A magyar fizikus olyan gépet hozott létre, mely forradalmasította a képrögzítést, ugyanis az addigi kizárólag 2 dimenziós vetületként értelmezhető látványt képes volt térhatásúvá tenni, megtévesztve ezzel a szemet.

Bár nagyon sokáig, 16 évig nem figyeltek fel a találmányra, végül azonban, 1971-ben Gábor Dénes fizikai Nobel-díjat kapott a munkájáért.

Léghajó

Most biztosan sokan felhördülnek, hogy az információ téves, hiszen a léghajózás Zeppelin nevéhez fűződik. Ez Így igaz, de a terveket Schwarcz Dávid készítette, aki azonban találmányának próbaleülését sem érte meg.

Később, az özvegytől vásárolta meg a terveket Zeppelin, és tette világhírűvé az elképzelést.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást