Ez a magyar app minden kismamának nagy segítség

Ez a magyar app minden kismamának nagy segítség

Címlap / Életmód / Család / Ez a magyar app minden kismamának nagy segítség

A PregHello minden kismama számára hatalmas segítséget nyújt, ráadásul kifejezetten a magyar viszonylatokat is figyelembe véve.

Milyen személyes tapasztalatok vezettek el odáig, hogy megálmodd a PregHellót?

2017-ben született meg a kisfiam. Ezt megelőzően, a várandósságom alatt azt tapasztaltam, hogy rengeteg ellentmondásos információ kering az online és offline felületeken, így az az ötletem támadt, hogy csinálni kellene a kismamák számára egy olyan kalauzt, ami segíti őket a várandósság egész időszaka alatt, és ami tényleg hiteles információkkal szolgál.

Összegyűjtöttem azokat a kérdésköröket, amik várandósan engem foglalkoztattak és készítettem egy információs pakkot, amit később a különböző egészségügyi területen aktívan dolgozó szakértők, többek közt nőgyógyászok, dietetikusok, szoptatási tanácsadók az aktuális viszonyoknak megfelelően átírtak és lektoráltak. Így született meg a végleges szöveg, ami ma már több tízezer kismamának könnyíti meg a hétköznapjait az applikáció jóvoltából.

Mekkora kihívást jelentett egy saját applikációt létrehoznotok?

Egy applikáció megjelenése mindig óriási előkészületekkel jár. Először is nagyon alaposan át kellett gondolnunk az alkalmazás célját, struktúráját és kezelhetőségét. Mi egy 100 slideos specifikációval mutatkoztunk be az akkori fejlesztőnknek. Ebben már minden funkció, minden gomb, vagyis az app egész logikája benne volt. El lehet természetesen úgy is indulni, hogy nem készül az ember, de a pénztárcája bánhatja, mert a félreértések általában plusz munkát szülnek.

Mi a küldetésetek a PregHellóval?

Amikor megalkottuk a PregHello várandós mobil applikációt, fontosnak tartottuk, hogy az embereknek a várandósság teljes időszaka alatt ne legyenek ellentmondásos információk, és mindenki, aki gyermeket vállal, egy helyről, egyszerűen és ingyenes keretek között juthasson hozzá a babavárással kapcsolatos összes fontos tudnivalóhoz szakszerű, hiteles forrásból.

Fontos szempont volt továbbá, hogy az alkalmazás tartalma a helyi viszonyokat, a magyar rendszert vegye alapul és minél több konkrétummal segítse az olvasót, ne csak általános információkat közöljön. Mert olyanból sok van. A PregHello célja tehát az, hogy minden várandós nő a lehető legfelkészültebben és legnyugodtabban várhassa a gyermekét.

Miben más ez az alkalmazás, mint a többi globális, kismamáknak szóló app?

Az első és talán legfontosabb, hogy az alkalmazásunk teljes egészében magyar fejlesztésű, magyar nyelven készül és kifejezetten a magyar viszonyokra koncentrál, legyen szó akár a terhesgondozásról, akár a különféle családtámogatási lehetőségekről, vagy a kismamák által igénybe vehető állami és magán egészségügyi szolgáltatásokról.

Büszke vagyok arra is, hogy a Google Play áruházból és az App Store-ból letölthető applikáció használata a felhasználóink számára tényleg teljes egészében ingyenes. Nem kell csatlakozni semmiféle klubhoz, hogy prémium tartalmakhoz juthassanak hozzá vagy fizetni azért, hogy bizonyos tartalmakat elolvashassanak, megnézhessenek.

Milyen tartalmakat talál, aki letölti az applikációt?

Mondjuk úgy, hogy a PregHello egy olyan mobil platform, ahol minden várandós infó egy helyen megtalálható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alkalmazásnak négy fő pillére van: a heti információk, a Tudástár, a Teendők listája és az Eszközök menüpont. A főképernyőn a leendő szülők hétről hétre nyomon követhetik magát a várandósságot a baba, az anya és az apa szemszögéből. Minden héten új információ várja az app használóit.

Megtudhatják a baba körülbelüli méretét és súlyát, olvashatnak az édesanyák testében és lelkében zajló folyamatokról. Emellett tippeket kaphatnak az esetlegesen felmerülő problémák, nehézségek megoldásának lehetőségeiről is. Az édesapáknak szánt információk elősegítik és támogatják a várandósság folyamatában való aktív részvételüket és kapcsolódásukat a még meg nem született gyermekkel.

A Tudástárat úgy terveztük meg, hogy az az applikáció lelke. Különböző témakörök kerültek kidolgozásra cikkek formájában, melyeket szakmájukban elismert, aktív egészségügyi szakértők lektoráltak/írtak.

A kismamák itt tájékozódhatnak az őket érintő témákról. A következő nagy pillér a Teendők listája. Ebben a menüpontban ténylegesen kipipálható listákkal segítjük a leendő szülőket abban, hogy például mit kell összekészíteni a kórházi csomagba, mit kell beszerezni a gyerekszobába, milyen vizsgálatokra kell menni, illetve milyen adminisztrációs teendőket kell elvégezni, hogy minden fontos papír időben a kezükbe legyen.

Az applikáció negyedik pillérében, az Eszközök menüpontban pedig a kismamák tájékozódhatnak arról, hol tart a súlygyarapodásuk, mennyit rúg a baba a pocakban.

Ha beindul a szülés, saját maguk is tudják mérni a fájásaik időtartamát. Ugyanakkor vezethetnek naplót is a várandósságuk napjairól, amit a szülést követően le is tudnak tölteni PDF formátumban és így könnyen megoszthatják azt a szereteikkel.

Szintén az Eszközök menüpontba került a kismama fotós kereső, valamint a recepteket tartalmazó funkció is, de külön említést érdemel a „Mit ehetek?” rész, amelyben le tudja ellenőrizni a kismama, hogy az általa megkívánt ételt biztonsággal fogyaszthatja-e vagy sem. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha étteremben van és elbizonytalanodik, hogy megehet-e valamit, ekkor elég beírnia a Mit ehetek? keresőjébe az adott ételt és rögtön kiderül, hogy biztonságos-e a fogyasztása.

Mely eddig kapott visszajelzésekre vagy a legbüszkébb?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a PregHellot a kismamákkal együtt fejlesztjük. Nap mint nap kapunk fejlesztési javaslatokat tőlük, amiket felírunk és előbb utóbb sorra is kerülnek. Azt pedig külön öröm olvasni, hogy mekkora segítség a PregHello a mindennapokban. Sok köszönő e-mailt kapunk, értékelnek minket az alkalmazásboltokban, de írnak nekünk Instán, Facebookon is, és ez szuper érzés. Orvosok szülésznők pedig arról számoltak be nekünk, hogy nagyon sok várandós anyuka a PregHello fájásmérőjét használja és azzal érkeznek a kórházba, amikor elérkezik a szülés ideje.

Mit érdemes tudnunk a nemrég indult PregHello podcast csatornátokról?

A PregHello podcast csatorna különlegessége, hogy egészségügyi dolgozókkal beszélgetünk a várandósság, szülés, babagondozás legfontosabb témáiról. Ez Magyarországon az eddigi egyetlen ilyen csatorna, nagyon büszkék is vagyunk rá, hogy sikerült elindítani. YouTube-on nézhetők az epizódok, Spotifyon pedig hallgathatók. Eddig 22 epizódot forgattunk le és folyamatosan tesszük közzé a kész anyagokat. 

Szó van többek között a kórházi szülés protokollról, a szülés folyamatáról, a védőnői várandósgondozásról, a gesztációs diabétesz leggyakoribb kérdéseiről, a várandósság lelki oldaláról, koraszülött babák életben tartásáról, az újszülöttek gondozásáról, igényeiről, a szoptatás nehézségeiről, a kismamatorna alap elemeiről, a császármetszésről, a VBAC-ről, gyógyszerszedésről a várandósság ideje alatt, és még sok más érdekes témát beszélünk ki.

Terveztek további fejlesztéseket?

Mivel a várandós téma egy folyamatosan változó közeg, ahol mindig jönnek új igények, trendek, ajánlások, szabályok, ezeket mi is folyamatosan figyelemmel kísérjük, és nem azért, mert kell, hanem mert szeretjük. Vagyis igen, várhatóak további fejlesztések. Az viszont biztosan nem fog változni, hogy az app minden tartalmával együtt a jövőben is mindenki számára ingyenesen lesz elérhető.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást