Család / Életmód

Kismama-divat a múltból: így öltöztek a várandósok

Kismama-divat a múltból: így öltöztek a várandósok

Viktoriánus kor

A viktoriánus éra női ruhái mindennek nevezhetőek, csak éppen kényelmesnek nem, és ez alól nem kaptak felmentést azok sem, akik éppen gyermeket vártak.

Ez a hatalmas selyemruha a maga nemében ugyan gyönyörű, de én már attól is fulladni kezdek, ha csak elképzelem, hogy rajtam van. Azt leszámítva, hogy a ruhában elől hagytak egy kis helyet a növekvő hasnak, nem sokban különbözik a megszokott viselettől, ami persze érthető is – nagyon kevesen engedhették meg maguknak, hogy trimeszterről trimeszterre új ruhát készíttessenek, amit aztán csak néhány hónapig viselnek.

A ruháknak alakíthatóknak, bővíthetőknek, majd szükség esetén szűkíthetőknek kellett lenniük. Hogy levegőt is kapjon bennük a kismama, az úgy tűnik, kevésbé volt fontos szempont.

Századforduló

A Ladies Home Journal 1907-es számában a várandósság ideje alatt hordott alsóruhák – alsószoknyák, fűzők és fehérneműk – speciális kialakításának fontosságáról írnak, az illusztráción pedig egy elegáns hölgy szerepel, akiről elég nehéz elhinni, hogy terhes, vagy ha az is, még a mai „48 órán belül megtudhatod” típusú terhességi tesztek sem igen tudnák azt kimutatni.

Úgy tűnik, ebben a korban a várandósságot még olyan magánügynek tekintették, ami jobb, ha rejtve marad mások szeme előtt.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást