Életmód / Család

Kismama-divat a múltból: így öltöztek a várandósok régen

Várandósság régen

Viktoriánus kor

A viktoriánus éra női ruhái mindennek nevezhetőek, csak éppen kényelmesnek nem, és ez alól nem kaptak felmentést azok sem, akik éppen gyermeket vártak.

Ez a hatalmas selyemruha a maga nemében ugyan gyönyörű, de én már attól is fulladni kezdek, ha csak elképzelem, hogy rajtam van. Azt leszámítva, hogy a ruhában elől hagytak egy kis helyet a növekvő hasnak, nem sokban különbözik a megszokott viselettől, ami persze érthető is – nagyon kevesen engedhették meg maguknak, hogy trimeszterről trimeszterre új ruhát készíttessenek, amit aztán csak néhány hónapig viselnek.

A ruháknak alakíthatóknak, bővíthetőknek, majd szükség esetén szűkíthetőknek kellett lenniük. Hogy levegőt is kapjon bennük a kismama, az úgy tűnik, kevésbé volt fontos szempont.

Századforduló

A Ladies Home Journal 1907-es számában a várandósság ideje alatt hordott alsóruhák – alsószoknyák, fűzők és fehérneműk – speciális kialakításának fontosságáról írnak, az illusztráción pedig egy elegáns hölgy szerepel, akiről elég nehéz elhinni, hogy terhes, vagy ha az is, még a mai „48 órán belül megtudhatod” típusú terhességi tesztek sem igen tudnák azt kimutatni.

Olvastad már?  Amire annyian vágynak: elárulom, milyen egy nyitott párkapcsolatban élni

Úgy tűnik, ebben a korban a várandósságot még olyan magánügynek tekintették, ami jobb, ha rejtve marad mások szeme előtt.

’20-as évek

Személyes „kedvencem” a ’20-as években a várandós nőknek hirdetett fűző, mert ugye az, hogy egy egyre növekvő gyerek egyébként is a rekeszizmod mögé préseli a belső szerveidet, nyilván nem elég – ha adsz magadra, még jól le is szorítod, hogy a baba mozdulni se tudjon, te pedig levegőhöz se juss.

Ekkoriban még tartotta magát a nézet, hogy a várandós nő, amint látszani kezdett rajta a terhesség, az otthona falai között maradt, már nem járt társaságba vagy nyilvános eseményekre, egészen addig, amíg a baba meg nem született. A társadalmi nyomás tehát elég nagy volt, hogy a nők amíg csak lehet, leszorítsák a hasukat. Amit ma büszkén simogatunk, az ebben az időszakban még valódi tabunak számított, sokszor a legszűkebb családi körben is.

’40-es évek

A ’40-es évektől kezdődően megjelent egy igazi újdonság, ami valószínűleg a megváltás volt a terhes nőknek: a nadrág.

Efölött, vagy egy szoknya fölött hordták azokat a felsőruhákat, amelyek vagy tökéletes másai voltak a kor hagyományos viseletének, azzal a különbséggel, hogy nem szűkítették őket szabáskor, vagy a háziruhákat, amelyek eredeti célja az volt, hogy megvédje a nők ruházatát házimunka közben, de hamarosan saját jogán is állandó viseletté vált a várandósok körében.

Olvastad már?  5 gyönyörű plus-size nő, aki bebizonyítja, hogy nem a méret a lényeg

Ugyan ezek a ruhák mai szemmel nézve még mindig nem tűnnek túl elegánsnak, de legalábbis semmiképpen sem ünneplik a test változását úgy, ahogyan azt ma tesszük, a fűzőkhöz és testre szoruló ruhákhoz képest mindenképpen óriási előrelépést jelentettek.

Ha érdekel az ’50-es, ’60-as és ’70-es évek divatja is, lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2