Magánházak kertrendezése

Magánházak kertrendezése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Magánházak kertrendezése

Egy építkezés befejezése után sokszor kimerült tartalékok miatt a kertrendezésre keves pénz jut. A szép épület azonban még szebben mutat a tökéletes környezetben.

Érdemes belevágni a kertészkedésbe ki-ki energiája, ideje és igénye szerint. Ha önállóan vállalkozunk a kert kialakítására szépítésére, hogyan, miként és milyen szempontok alapján tegyük.
Figyelembe kell venni a házzal alkotott esztétikai egységét illetve azt, hogy milyen funkciókat szánunk neki.
A növények kiválasztásánál létfontosságú a talaj, az éghajlat és a mikroklimatikus viszonyok ismerete, valamint fontos szempont, hogy az adott tájegység arculatába illenek-e. Mivel a kert az idő múlásával folyamatosan változik, nem árt tudni, hogy az adott növénykiültetés milyen látványt fog nyújtani 5, 10, vagy akár 30 év múlva.

Az esztétikai és funkcionális szerep meghatározásánál és kialakításánál is nagy segítség egy tapasztalt szakember jelenléte.
De ha megis magunk szeretnénk ezt csinalni, tanácsos  utána  nézni  mielőtt hozzákezdünk a szakkönyvekben esetleg interneten, hogy mit és hogyan tervezzünk.
Erre probálunk néhány jó tanáccsal  segitsegükre lenni:

1.Előkészítési munkálatok: 
 
– Az építkezés során keletkező hulladékot, törmeléket semmi esetre sem szabad a kertünkbe beásni, eltemetni, hanem folyamatosan el kell szállítani!
– A rendezésre szánt terület megtisztítása, felesleges építmények elbontása, a kijelölt növények kiirtása.
– A kerti föld előkészítése, pótlása és planirozása következik. Ez elsősorban olyan kerteknél nagyobb jelentőségű, ahol nagy szintkülönbségek vannak egy területen belül, és az épület elhelyezése, illetve a megrendelő igényei miatt nagymértékben át kell alakítani a meglévő terepet. Ebben a fázisban kell a terepalakításhoz szükséges földfeltöltéseket és a bevágásokat elvégezni.

2. Alépítményi munkák:

Utak, járdák, kerítések, lépcsők, kerti építmények (lugas, grillező, stb.), támfalak, öntözőrendszer telepítése ,tó tükrének kiásása következik.

3. A végleges terepvonalak kialakítása, termőföld előkészítése:
– A terület  előkészítése, a termőföld pótlása és elterítése, planirozása következik. Ez elsősorban olyan kerteknél nagyobb jelentőségű, ahol nagy szintkülönbségek vannak egy területen belül.
Ebben a fázisban kell a terepalakításhoz szükséges földfeltöltéseket és a bevágásokat elvégezni.

4. Növény kiültetés:
Tanácsos  utána  nézni  mielőtt hozzákezdünk a következőknek:
Mielőtt hozzáfognánk mindenképp  erdemes szakemberhez fordulni esetleg szakkönyveket fellapozni interneten utánna nézni , hogy mit és hogyan tervezzünk.
Tudnunk kell hogy minden kert munkaigényes,de meglesz  a sikerélmény is és a kötődés, ha magunk alakítjuk a „saját” izlésünk szerint.
Fogjuk fel  relaxaciónak egy nehéz, feszült, vagy egy szellemileg túlterhelt nap után.

Vigyázni kell, hogy  meg legyen a megfelelő távolság az ültetett növények között. A várható terjedelem és magasság a  fák és bokrok esetében lényeges paraméter .
Figyelembe vesszük  a fény, csapadék és talaj minőségét. Vannak a kertünkben napos, meleg, szélárnyékos, csapadékos részek.
Meg kell találni a növény helyét a kertben, a kerten belül is tapasztalható, hogy látszólag azonos körülmények ellenére az egyik helyen virul, máshol pedig nem érzi jól magát a növény. Előszőr a hosszú életű növényeknek kiültetését javasoljuk, mert ezeknek idő kell a meghonosodásra.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!