Miért mennek utánad a macskák a fürdőszobába?

Miért mennek utánad a macskák a fürdőszobába?

Címlap / Életmód / Család / Miért mennek utánad a macskák a fürdőszobába?

A legtöbb macskafajta természetes ellenszenvvel viseltetik a nedvességgel szemben: ha matt szőrük átázik, az kellemetlen érzést okoz a számukra, így érthető módon inkább kerülik a vizet. Mégis úgy tűnik, hogy nem zavarja őket a vízközelség, ha a gazdájuk éppen zuhanyozik vagy fürdik: ilyenkor a cicák szinte rögtön a fürdőszobában, esetleg a kád szélén teremnek.

Hogy ez miért van így, arra egészen bizonyosan nem tudjuk a választ, de számos elmélet létezik. A legelterjedtebbek közé tartozik, hogy a macskáknak eleve vonzódnak a vízhez. Valószínűleg sok cicatartó találkozott már a jelenséggel, hogy amikor a konyhai vagy fürdőszobai csapot megnyitja, a macskáját szinte megbabonázza a víz. Akár a folyadék (számukra) különös mozgása, akár a fényvisszaverődés miatt lehet ez így. A zuhany lényegében egy óriási, folyó csap, amely hasonlóan leköti a macskák figyelmét. Az, hogy gazdájuk is kapcsolatba lép a vízzel, csak külön izgalmat jelent a macskák számára.

De ez nem magyarázza meg, hogy a macskák miért figyelik ugyanolyan kitüntetett figyelemmel a kádban fekvő gazdájukat, hiszen ebben az esetben a víz nem mozog.

Kié a kád?

Egy magyarázat szerint lehetséges, hogy a macskák azt gondolják, hogy a gazdájuk olyan helyet foglal el, amely az ő tulajdonuk. A cicák hajlamosak a (száraz) kádakban pihenni a magány és a hűvös porcelán tapintása miatt. Az, hogy egy ember behatol az ő terükbe – ráadásul a rettegett vízzel – arra késztetheti a macskát, hogy enyhén megdöbbenjen az események fordulatán. Vagy pedig valóban a kádat akarja éppen a cica használni a kikapcsolódásra, és várja, hogy végre kiszállj belőle.

Ez még inkább igaz lehet, ha a macskák fürdés közben a szorongás jeleit mutatják, nyávognak vagy a zuhanyfüggönyt tapogatják. Ezek annak a jelei lehetnek, hogy a macskája őrködik. Ez egy olyan viselkedés, amelyben az állatok a tulajdonosok védelmezőjének tűnnek.

Vedd figyelembe, hogy a folyó víz, a WC-öblítés és a fürdőszobában tapasztalható egyéb nyüzsgés mind potenciális veszélyek jelei – egy macska számára mindenképpen.

RyanJLane/istockphoto.com

A macskák élvezik a meleget

Egy másik népszerű elmélet szerint a cicák szeretik a zuhanyzás vagy fürdés közben kialakuló páratartalmat, és élvezik a kádat körülvevő meleg levegőt. Ez része lehet a fürdőszobák iránti általánosabb vonzalomnak, amelyekben a fent említett mosdókagylók, a pihe-puha fürdőszőnyegek, amelyeken elheverészhetnek, és esetleg még az itt található alomtálcájuk is szerepet játszik.

És ne feledd, hogy bár a macskák általában vonakodnak a víztől, ez nem minden fajtára igaz. A maine coonok és a japán bobtails például nem bánják a vizet, és még a félig nedves kádat is megvizsgálhatják, miután kiszálltál belőle.

A fürdés nem az egyetlen fürdőszobai tevékenység, ami érdekli a macskákat. Egyes tulajdonosok arról számolnak be, hogy a macskák élvezik, ha nézik őket, vagy más módon kapcsolatba lépnek velük, miközben a vécén végzik a dolgukat.

A macskák ebből arra következtethetnek, hogy itt az esélyük, hogy kivívjanak egy kis figyelmet, ahogyan akkor is tennék, amikor leülünk tévét nézni vagy lefekszünk aludni. Az, hogy te kompromittálóbb helyzetben vagy, egy macskát persze a legkevésbé sem hoz zavarba.

Nyitókép: Helena Jankovicová Kovacová/pexels.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!