Luca napi hiedelmek

Luca napi hiedelmek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Luca napi hiedelmek

Ma december 13, Luca napja van. Luca Magyarországon egy félelmetes, kísértetként vagy boszorkányként megjelenő alak, akitől féltek az emberek és féltették az értékeiket is, de emellett azért szerették volna, ha ezen az estén kicsit mégis belepillantsanak a jövőbe.

Luca-naptár

A magyar hagyományok és néphit szerint Luca napjától érdemes figyelni az időjárást, ugyanis következtetni lehet belőle a következő hónapokra. Vagyis amilyen az idő Luca napján, olyan várható januárra. Luca másnapján az idő megmutatja, mi jön februárban, és így tovább egészen Karácsonyig. A Karácsony napi időjárás a következő december időjárására utal.
Természetesen a nyári hónapokra vonatkozó előrejelzés főleg a csapadék mennyiségére és nem annak jellegére utal, vagyis ha például süt a nap Luca napján, akkor napos, hó mentes január várható. Ha azonban havazik Luca napja után 6 nappal, abból arra következtettek, hogy a jövő június csapadékos, vagyis esős lesz.

Luca-búza

A földművelésből élőknek természetesen az időjárás mellett a termés mennyisége és minősége volt még nagyon fontos. Ezért Luca napján néhány búzaszemet tettek egy tál vízbe és figyelték Karácsonyig, hogy mi történik vele.
Ha mindegyik vagy a nagyobb rész csírázásnak indult és Karácsonyra kizöldült, akkor bőséges termésre volt kilátás. Ha azonban a szemek nem kezdtek csírázni, akkor nagyon szegényes évre következtettek.

Lucázás

Szokás volt, hogy Luca napkor a fiatalok, főleg a gyerekek beöltöztek ijesztő ruhákba, például kísérteteknek, és a házakat járták, ahol ijesztgették a lakókat.
Mondókákat és jóslásokat mondtak a jövő évi terméstől, a jószág egészségéről vagy éppen a várva várt férjhez menésről, és ajándékokat vártak azért cserébe, hogy jókat jövendöljenek.

Luca széke

Luca napkor kezdték el faragni a Luca székének hívott kisszékeket, sámlikat. Az elkészítésnek az volt a lényege, hogy minden nap csak egyetlen munkafolyamatot lehetett rajta csinálni, mégis el kellett készülni Karácsonyig, de annál nem előbb.
A néphit ugyanis úgy tartotta, hogy ha a karácsonyi éjféli misén valaki feláll a megfelelően elkészített Luca székére, akkor arról megláthatja, hogy ki a boszorkány a gyülekezetben, ugyanis felülről látszódik a boszorkány szarva. 
Mivel azonban ezt a felismerést a boszorkány is észrevehette, ezért a vállalkozó szellemű széktulajdonosnak érdemes volt mákot vinnie magával, amit menekülés közben a háta mögé szórhatott, így megmenekülhetett, hiszen az őt üldöző boszorkánynak azt szemenként fel kellett szednie.

Vagyon védelme

Luca napon az emberek mindent megtettek azért, hogy távol tartsák a boszorkányokat az értékeiktől. Ezért hamuval védték a házukat (a kapu elé szórták), az állataik fejét bekenték fokhagymával és maguk is azt fogyasztották lefekvés előtt.
A boszorkányok járműveit, a seprűket pedig alaposan elzárták éjszakára, nehogy felpattanhassanak rá és azt is elvigyék.

Házasság

Mindegy, milyen kort írunk, a legfontosabb mindig a párkapcsolat volt a nők életében. Ezért nyilván Luca napjához is társul ilyen hagyomány: a lányok gombócokat főztek, amibe kis cetlikre férfineveket írtak fel.
A főzés során amelyik gombóc először jött a felszínre, azt kibontották és a benne szereplő név lesz a férjük neve.

Munkatilalom

Luca napján tilos volt a mindennapi munka. Azt tartották, aki ezen a napon sző, fon vagy bármi olyan dolgot csinál, amit előtte vagy utána való napon is megtehetne, azt Luca boszorkány megbünteti, mégpedig úgy, hogy a tyúkjai a következő évben nem fognak tojást tojni.
Ezért is foglalkoztak inkább ezen a napon az emberek inkább a jóslással, székkészítéssel és egymás ijesztgetésével.

Luca napi töklámpa

A Halloween idején az angol és amerikai családoknál elterjedt töklámpának létezett egy magyar megfelelője: Luca napján az emberek ugyanilyen kivájt tököket tettek egymás ablaka alá, és azzal ijesztgették egymást.
A tök nálunk is szájjal és szemmel volt ellátva, és a drámaibb hatás kedvéért szintén gyertyát tettek a belsejébe.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!