A szénsavas üdítőkben rengeteg cukor van, ami hizlal és károsítja a fogakat, ezért sokan cukormentes, azaz „light” szénsavas italokat isznak. De ezek vajon mennyire egészségesek, vagyis inkább mennyivel kevésbé károsak? Évtizedek óta az egyik legnépszerűbb szomjoltóink az üdítők, de nézzük, mi történik a testünkkel, ha rendszeresen fogyasztjuk a light változataikat.
4/6 Növeled az agyvérzés és a magas vérnyomás kockázatát
A magas vérnyomás népbetegség, ráadásul az egyik legalattomosabb, hiszen nincs igazán látható jele, ezért az emberek többsége nem foglalkozik vele, nem veszi komolyan, vagy nem is tud róla.
Számos kutatás támasztja alá, hogy a light üdítők rendszeres fogyasztása hipertenzióhoz vezethet, ami mögött természetesen a mesterséges édesítőszerek állnak.
A közismert light üdítők és a sztrók közötti összefüggést nem könnyű bizonyítani, hiszen szinte minden esetben „bezavar” az elhízás mint a betegeknél már létező kockázati elem, de egy dél-koreai kutatás beszámolt arról, hogy van összefüggés a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása és az ASB (artificially sweetened beverages) azaz a mesterségesen ízesített üdítőitalok között.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!