Lépcsővilágítás: biztonság dizájnos megjelenésben

Lépcsővilágítás: biztonság dizájnos megjelenésben

Címlap / Otthon / Dekor / Lépcsővilágítás: biztonság dizájnos megjelenésben

Minden olyan házban, amelyben emelet található, lennie kell egy lépcsőnek is. Gyakran azonban olyan helyen található, ahova igen kevés természetes fény jut, ezért mindenképp szükség van valamilyen megvilágításra. A megfelelő fényviszonyok megteremtése nélkül ugyanis éjszaka közlekedni a lépcsőn egyszerűen nem biztonságos. Napjainkban számos egyedi ötlet kínálkozik esztétikus lépcsővilágítás megvalósítására, amely remekül hangulatot kölcsönöz otthonunknak. (x)

Milyen típusú fényforrások jöhetnek szóba?

A lépcsővilágítás kialakításakor számos tényezőt figyelembe kell venni: a lépcső típusa és anyaga, a belső színpaletta, a fényforrás beépítésének módja és így tovább. A legnépszerűbb lámpatípusok a lépcsők megvilágításához a LED szalagok és a beépíthető spotlámpák, de szóba jöhetnek még a . Egyes tulajdonosok kombinálni is szokták a kettőt, azonban ilyenkor ügyeljünk, hogy ne essünk túlzásba – törekedjünk úgy kialakítani a fényeket, hogy azoknak ne legyen vakító hatása. Lépcsővilágítást általában a fokok külső részéhez, a korlátba vagy a lépcsőkbe ágyazva szoktak alkalmazni. A felhasznált fényforrástól függően ezen kiegészítő világítás akár a teljes lépcsőteret is betöltheti, de remekül mutat a mozgásvonal mentén is. A mozgásérzékelős változattal pedig még több energiát is spórolhatunk, ráadásul a kapcsolót sem kell éjszaka keresgélni.

A lépcsővilágítás előnyei

Manapság a szakemberek többféle lehetőséget kínálnak a lépcsővilágítás kialakításához, amelyek a dekoratív megjelenés mellett számos egyéb előnnyel is rendelkeznek. Ha már azonban a dizájnnál tartunk: a lépcsőfényekkel varázslatos kompozícióknak adhatunk életet, akár fa, fém vagy üveglépcsőről beszélünk. Remek háttérvilágítás alakítható ki, ha LED szalagokat rejtünk a fokok aljára; a pont fényforrások kreatív használatával vizuálisan bővíteni tudjuk a teret. Lehetőségeink számának csak a képzeletünk szabhat határt.  Az esztétikum mellett ki kell emelni a lépcsővilágítás praktikusságát is. Egyrészt a hiedelmekkel ellentétben igen egyszerűen kiépíthető – nem kell hozzá kábelekkel bajlódni, vagy kisebb-nagyobb átalakításokat végrehajtani az épületen. Ami a gyakorlati előnyöket illeti: a lépcsők környékén elhelyezett fényforrások világosan jelzik a közlekedők számára a fokok pontos helyét. Ezzel megelőzhetjük az esetleges baleseteket és sérüléseket az éjszakai járkálás alkalmával.

Tippek a választáshoz

Mielőtt belevágnánk a lépcsővilágítás megvalósításába, előtte érdemes szakemberrel kommunikálni. Egy hozzáértő hasznos információkkal tud szolgálni a nekünk leginkább megfelelő fényforrástípusok kiválasztásában. Tipp: megbízható tanácsért és minőségi fényforrásokért forduljunk a Union Knights csapatához – prémium LED-es termékeiket maguk gyártják nagy szakértelemmel, és mindegyikre minimum 2 év garanciát is vállalnak. A lépcsővilágítás kialakításakor az egyik alapszabály, hogy a helyiség többi fényforrásához mérten válasszuk ki a fényforrás típusát. A fúl sok fény ugyanis igen zavaró tud lenni, ráadásul balesetveszélyes is lehet. A kezelésre is legyünk figyelemmel – gondoljuk át, hol legyen/legyenek a kapcsolók, vagy elgondolkozhatunk mozgásérzékelős lámpák beszerzésén is. Hosszú létráknál érdemes a már említett környezeti fényeket is felhasználni, spirál lépcsők esetén pedig inkább háttérvilágításként alkalmazzuk a lépcsőfényeket a fokok kiemelésére. Fémlétrákhoz fehér színű fényt érdemes választani, hogy kiemelje az anyag jellegét, míg a fából készült lépcsőhöz remekül passzolnak a sárga árnyalatok. Ha ezeket – és a szakember tanácsát – figyelembe vesszük, akkor egy igazán esztétikus és biztonságos lépcsővilágítást tudunk kialakítani otthonunkban.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!