Lenyűgöző érdekességek az emberi szívről

Lenyűgöző érdekességek az emberi szívről

Címlap / Életmód / Egészség / Lenyűgöző érdekességek az emberi szívről

A szív az a szerv, amit a legtöbbször emlegetünk, rengeteg mondásba beleszövik, mint az érzelem ,,központját”, ám valójában csak akkor foglalkozunk vele, mint létfontosságú szervvel, amikor már baj van. Csendben végzi a munkáját egész életedben, 2,5 milliárdszor húzódik össze, ernyed el – azaz dobban, és minden hat rá: az érzelmek, a táplálkozás, a mozgás.

A szív keletkezése

Az emberi szív őssejtekből, korai mestersejtekből kezd kialakulni. A magzati szív öt-hetes korban már dobog, dolgozik.

A magzati élet specialitása, hogy átjárás van a bal és a jobb pitvar között, illetve átjárás van az aorta (főartéria, ami a szívből indul), és a tüdőartéria között.

A születés után, amikor az újszülött elkezd lélegezni, felsír, ez a két átjárás lezárul. Ez biztosítja azt, hogy az oxigénben dús vér ne keveredjen a széndioxid dús vérrel. Megindul a normális keringés.

Érdekességek, adatok

A világon évente 7,1 millió ember hal meg szívrohamban. Az emberek nagy része el sem jut a kórházig, mivel nem ismeri fel időben a tüneteket. Felmérések szerint az esetek fele megelőzhető lenne.

Magyarországon tízezer ilyen jellegű haláleset történik évente. A dió, mogyoró és olajos magvak fogyasztása jelentősen csökkenti a kockázatot.

A káliumnak is fontos szerepe van, a kevés kálium szívritmuszavart, szaporább pulzust okoz, ám a túlzásba vitt kálium nehezebben ürül ki a szervezetből, ami súlyos problémák okozója lehet – káliumot tartalmaz többek között a paradicsom és a banán.

Érdekességek

Az első ,,sztetoszkópot” Theophile Laennec, francia orvos használta: összetekert újságpapírral hallgatta meg betege szívét. Az első műszívet egy seattle-i fogorvos kapta, 1982-ben.

Egy szívinfarktust nagyobb eséllyel él túl egy férfi, mint egy nő. Svéd orvosok azt is megállapították, hogy műtét esetén a két nem között a sikeresség aránya a férfiak felé tolódik, a nőknél a szívműtét kockázatosabb.

A helicobacter pylori baktérium – mely nagy hatékonysággal a gyomrot és bélrendszert támadja – és a szívinfarktus között a kutatók találtak összefüggést.

És végül egy kellemes érdekesség: a szív ritmusát, a vérnyomást komolyan befolyásolhatja a hallgatott zene ritmusa.

Kép forrása: Helicobacter pylori

Különbségek és azonosságok

A nők szíve átlagosan 2,8 dekagramm, míg a férfiaké 3,2 dekagramm. 0,6-1 liter vért pumpál egyszerre a szív. A szív bal fele, a bal szívkamra nagyobb, mert ez löki a test irányába a vért, míg a jobb oldal csak a tüdőbe.

Egy szívinfarktust nagyobb eséllyel él túl egy férfi, mint egy nő.

Svéd orvosok azt is megállapították, hogy műtét esetén a két nem között a sikeresség aránya a férfiak felé tolódik, a nőknél a szívműtét kockázatosabb, ami valószínűleg azért van, mert a nők vérzékenyebbek.

Lelki okok

Egyre inkább terjed az a nézet, hogy minden betegség mögött ott a lelki ok. A szív alapvetően egy szimbolikus szerv, az érzelmeket testálták rá – nem véletlenül, hiszen valóban úgy érezzük, hogy összeszorul a szívünk, amikor olyan dolgot látunk, ami nagyon megérint.

Érdekesség, hogy szívritmuszavar esetén – ami sokakat érint – úgy vélik, hogy az értelem és érzelem egyensúlya megbomlott, tehát érdemes újra értékelni az érzelmeket, és hagyatkozni kell saját belső hangunkra.

Egyéb szívbetegségekre is meg van az ilyen jellegű válasz, de feltétlenül el kell menni orvoshoz, minden szívprobléma esetén.

Idézetek a szívről

Az emberi szív hatalmasabb bármilyen fegyvernél, s ha sebet kap, a legsötétebb dolgokra is képes. Olyan lángot gyújts a szívedben, amelyet nem képes elfújni az a szennyes szélvihar, amelyben élsz! (Müller Péter)

A száj ugyanis a szív bőségéről szól. Ahol a kincsed, ott a szíved is. (Biblia, Máté evangéliuma)

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!