Lelki kufárkodás a bűntudatkeltés – Így szabadulj meg tőle

Lelki kufárkodás a bűntudatkeltés – Így szabadulj meg tőle

Címlap / Életmód / Egészség / Lelki kufárkodás a bűntudatkeltés – Így szabadulj meg tőle

A bűntudatkeltés az egyik legaljasabb fegyver, amit az ember használ, mert azok, akik ellen ezt használják, nem ismerik fel ezt az élethelyzetet. Vannak, akik gyereknevelésre, vannak, akik férj-, feleségidomításra használják – helytelenül. A bűntudatkeltés fegyverével nevelt gyerekből olyan felnőtt lesz, aki zsarolható, bármire rávehető. Akár bűncselekményre is. Az emberi kapcsolatoknak pedig a bizalmon kell alapulniuk, nem egy ,,húzd meg, ereszd el” játékon.

Az egészséges bűntudat

Ez egy természetes érzés, aminek célja, hogy jó irányba tereljen minket, hogy elgondolkodjunk saját hibáinkon. Bűntudat akkor keletkezik, amikor megbántunk másokat, helytelenül cselekszünk. Mélységének érzete emberenként, és a tett nagysága szerint változhat.
Egy közösségben az erkölcsi normák döntik el, hogy a közösség tagjai mit tartanak bűnnek, hibának. A bűn minden közösségben máshol kezdődik, emiatt van az, hogy van, aki már ,,kisebb” dolog miatt is bűntudatot érez, és vannak olyan emberek, akiknél úgymond ,,sok minden belefér”.

Indokolatlan bűntudat

Azokban az emberekben, akikbe életük folyamán ,,belenevelődött” az, hogy rossz ember, ha másoknak nem felel meg, a legkisebb dolog miatt is bűntudatot éreznek. Egészen a depresszióig sodródhat a folyamat. Ettől az érzéstől meg kell szabadulni, mert megfosztja az embert az élet örömétől.
Az indokolatlan bűntudat gyerekeknél kimondottam káros és veszélyes, mert kívülről csak annyit lát a szülő, tanár, hogy szótlanabb, zárkózottabb. Az év végi bizonyítványosztás az egyik kritikus időszak. Szinte minden évben hallunk olyat, hogy a gyerek ilyenkor haza sem megy, elszökik, de volt arra is példa, hogy kárt tett magában.

Mikor és hogyan alakul ki a bűntudat?

Kisgyermekkorban, amikor úgy gondolja a gyerek, hogy szülei a mindig helyesen cselekvők – azaz viselkedési minták. A szülő engedelmességre akarja tanítani gyerekét, de nem mindegy, hogy hogyan teszi. A legkárosabb ez a mondat: Rossz vagy! Egyrészt, mert nem a gyerek rossz, hanem az, amit csinált, másrészt mert nem tudja, hogy miért ,,rossz”.
A nevelés ott kezdődik, amikor elmagyarázzuk a gyereknek, hogy miért cselekedett helytelenül, és biztosítjuk arról, hogy legközelebb biztosan jól oldja majd meg a helyzetet.

Hogyan szabadulj meg a felesleges bűntudattól?

Először is, tisztázd magadban, hogy igen, sok olyan dolgot tettél életedben, ami nem volt helyes – és ezekből tanultál is, tehát jobb ember vagy, mint voltál. Bocsáss meg magadnak, hiszen hibáid nem voltak hasztalanok, és az a múlt. Tisztázd magadban azt is, hogy nem vagy tökéletes – ahogy senki sem az.
A körülötted lévő emberek egy részét látod csak, azt, amit láttatni akarnak, így nem tudhatod, hogy nála mi lehet a ,,bibi”. Értékeljük újra képességeinket – biztos, hogy olyan magasra kell tenni a mércét, aminek eléréséig túl sok a hibalehetőség?

Szerelmet, szeretetet kizsarolni

Ez az, amit felesleges csinálni, nincs is sok értelme. Ugyanis nem szeretetet, szerelmet csikar ki ilyenkor valaki a másikból, hanem egy olyan hazugságot, amit ő akar hallani. A bűntudatkeltés egy lelki kufárkodás: Látod, én annyi mindent megtettem érted, te is tedd meg ezt vagy azt értem.
Múltbéli hibákkal is lehet valakiben bűntudatot kelteni: Ezt meg azt eltűrtem, tűrj – vagy fizess valamilyen módon – te is. A bűntudatkeltésnek sok válfaja van, melyeket a bűntudatot keltő felváltva, többnyire ösztönösen használ, rutinból.

…és végül a nagy csapda

Nem tartozol kompenzációval senki felé, csak azért, mert nem vagy tökéletes. Tanulj meg nemet mondani, amikor arra akarnak rávenni, hogy olyat tegyél kompenzálásként, amit te nem akarsz.
Vállald hibáidat – ha tanultál belőlük, legyél rájuk büszke -, és az ezzel járó esetleges konfliktust. Senkit sem szeret mindenki. Viszont a tiszteletet kivívhatod, abban a dologban, amiben igazán jó vagy. Ám ezt semmiképpen sem megfelelésből tedd, hanem saját magad mércéje szerint.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást