Otthon / Utazás

3 lélegzetelállító hazai kirándulóhely, ami ősszel szép csak igazán

3 lélegzetelállító hazai kirándulóhely, ami ősszel szép csak igazán

A rekkenő hőség elmúltával a beköszöntő ősz a vízparti nyaralások helyett inkább az aktív kirándulásokhoz ideális évszak. Nem is feltétlen kell messzire menned, ha szemet gyönyörködtető, különleges látnivalókra vágysz, hiszen Magyarország csak úgy bővelkedik a természeti csodákban – cikkünkből kiderül, ezek közül melyek mutatják legérdekesebb arcukat ősszel.

Káli-medence

A Balaton minden évszakban gyönyörű, a nyári dömping után pedig jóval nyugodtabb a tó és környéke Petőfi kedvenc évszakában.

Ha az északi partot célzod meg, érdemes ellátogatnod a közeli, festői szépségű Káli-medencéhez, melyet a magyar Toszkánaként is szoktak emlegetni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elterülő Káli-medencében hét falu található, melyek mindegyike tartogat valami meglepetést az idelátogató turista számára.

Kővágóörsön a barokk stílusú evangélikus templomot és a Kernács-kúriát érdemes megnézned, míg Salföldön az egykori pálos kolostor romjai várnak

Káli-medence

A falvak közül a legkevesebb lakost számláló Kékkút az enyhén szénsavas ásványvízben gazdag forrásáról és a környék legkorábban épült tájházáról ismert.

Szentbékkállán az egykori püspöki palota romjait nézd meg, és látogass el a közeli Szentimre-pusztára, ahol az egykori vulkanikus működésről árulkodó kőtenger szinte érintetlen maradványait csodálhatod meg.

Ha amellett, hogy a látnivalókban és a tájban gyönyörködsz, szívesen megkóstolnád a helyi ízeket, látogass el Mindszentkállára is, az itt található szőlészetet és pincészet termeli többek között a veszprémi érsekség miseborát.

Szállás tekintetében sokkal szolidabb árak várnak itt, mint közvetlen a Balaton partján lévő településeken, kulcsos házakat már napi néhány ezer forintért találhatsz.

Szalajka-völgy

Hazánk egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a Bükkben, Szilvásváradon található Szalajka-völgy is ősszel szép csak igazán, amikor ezer színét mutatja a természet – az esőzéseknek köszönhetően a források, patakok is új erőre kapnak, nem beszélve a völgy fő látnivalójáról, a Fátyol vízesésről.

A különleges, teraszos vízesés mintegy 17 méter magas, és összesen 18 mésztufagát terasz alkotja, ezeknek köszönhetően távolról nézve kanyargó lépcsőt formáz a vízesés.

A kánikula és szárazság következtében nyáron kevésbé látványos a jelenség, ám az őszi hónapokban ismét hatalmas víztömegek zúdulnak alá, melyek a Szalajka-patakból nyerik erejüket

Szalajka-völgy

A völgyön átvezető, kiépített, betonozott turistaútvonal minden évszakban biztonságos, de a környező, ősszel igazán sokszínű fákat a kisvonatról is megcsodálhatod, mely egészen a völgy szívéig, a vízesés közelében található Gloriette-tisztásig felvisz.

A környéken kirándulva érdemes ellátogatnod a Szilvásváradon található Lovasmúzeumba is, ahol amellett, hogy a világhírű Lipicai ménes pompás lovait csodálhatod meg, ha szerencséd van, elcsíphetsz egyet a különleges lovasbemutatók közül is.

Írottkő

Az ősz ideális évszak arra, hogy ellátogass az osztálykirándulások egyik közkedvelt célpontjához, a magyar-osztrák határ mellett, Kőszegtől nyugatra húzódó Írottkőre. Kétségtelenül ez Magyarország egyik legcsodálatosabb természetvédelmi területe, 883 méter magasságával a keményebb túrák kedvelőinek is tartogat meglepetéseket.

Gyalogosan vagy akár biciklivel, az Országos Kéktúra mentén fedezheted fel a környéket, melynek egyik pontja a híres Írottkői-kilátó, ahonnan bámulatos panoráma nyílik a környező dombos-hegyek vidékre.

Ugyanakkor több, kisebb túraútvonalon is elindulhatsz, a látnivalók közül mindenképpen érdemes felkeresned a Szent Vid kápolnát, a Hörmann-forrást, a Stájer házakat vagy a Hétforrást. Ha a túrázás mellett a környező települések nevezetességeire is kíváncsi vagy, fedezd fel Sopront vagy Kőszeget, mindkét városra érdemes akár egy egész napot szánni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást