Utazás / Otthon

3 lélegzetelállító hazai kirándulóhely, ami ősszel szép csak igazán

A rekkenő hőség elmúltával a beköszöntő ősz a vízparti nyaralások helyett inkább az aktív kirándulásokhoz ideális évszak. Nem is feltétlen kell messzire menned, ha szemet gyönyörködtető, különleges látnivalókra vágysz, hiszen Magyarország csak úgy bővelkedik a természeti csodákban – cikkünkből kiderül, ezek közül melyek mutatják legérdekesebb arcukat ősszel.

Káli-medence

A Balaton minden évszakban gyönyörű, a nyári dömping után pedig jóval nyugodtabb a tó és környéke Petőfi kedvenc évszakában.

Ha az északi partot célzod meg, érdemes ellátogatnod a közeli, festői szépségű Káli-medencéhez, melyet a magyar Toszkánaként is szoktak emlegetni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elterülő Káli-medencében hét falu található, melyek mindegyike tartogat valami meglepetést az idelátogató turista számára.

Kővágóörsön a barokk stílusú evangélikus templomot és a Kernács-kúriát érdemes megnézned, míg Salföldön az egykori pálos kolostor romjai várnak

Káli-medence

A falvak közül a legkevesebb lakost számláló Kékkút az enyhén szénsavas ásványvízben gazdag forrásáról és a környék legkorábban épült tájházáról ismert.

Szentbékkállán az egykori püspöki palota romjait nézd meg, és látogass el a közeli Szentimre-pusztára, ahol az egykori vulkanikus működésről árulkodó kőtenger szinte érintetlen maradványait csodálhatod meg.

Ha amellett, hogy a látnivalókban és a tájban gyönyörködsz, szívesen megkóstolnád a helyi ízeket, látogass el Mindszentkállára is, az itt található szőlészetet és pincészet termeli többek között a veszprémi érsekség miseborát.

Szállás tekintetében sokkal szolidabb árak várnak itt, mint közvetlen a Balaton partján lévő településeken, kulcsos házakat már napi néhány ezer forintért találhatsz.

Szalajka-völgy

Hazánk egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a Bükkben, Szilvásváradon található Szalajka-völgy is ősszel szép csak igazán, amikor ezer színét mutatja a természet – az esőzéseknek köszönhetően a források, patakok is új erőre kapnak, nem beszélve a völgy fő látnivalójáról, a Fátyol vízesésről.

A különleges, teraszos vízesés mintegy 17 méter magas, és összesen 18 mésztufagát terasz alkotja, ezeknek köszönhetően távolról nézve kanyargó lépcsőt formáz a vízesés.

A kánikula és szárazság következtében nyáron kevésbé látványos a jelenség, ám az őszi hónapokban ismét hatalmas víztömegek zúdulnak alá, melyek a Szalajka-patakból nyerik erejüket

Szalajka-völgy

A völgyön átvezető, kiépített, betonozott turistaútvonal minden évszakban biztonságos, de a környező, ősszel igazán sokszínű fákat a kisvonatról is megcsodálhatod, mely egészen a völgy szívéig, a vízesés közelében található Gloriette-tisztásig felvisz.

A környéken kirándulva érdemes ellátogatnod a Szilvásváradon található Lovasmúzeumba is, ahol amellett, hogy a világhírű Lipicai ménes pompás lovait csodálhatod meg, ha szerencséd van, elcsíphetsz egyet a különleges lovasbemutatók közül is.

Írottkő

Az ősz ideális évszak arra, hogy ellátogass az osztálykirándulások egyik közkedvelt célpontjához, a magyar-osztrák határ mellett, Kőszegtől nyugatra húzódó Írottkőre. Kétségtelenül ez Magyarország egyik legcsodálatosabb természetvédelmi területe, 883 méter magasságával a keményebb túrák kedvelőinek is tartogat meglepetéseket.

Gyalogosan vagy akár biciklivel, az Országos Kéktúra mentén fedezheted fel a környéket, melynek egyik pontja a híres Írottkői-kilátó, ahonnan bámulatos panoráma nyílik a környező dombos-hegyek vidékre.

Ugyanakkor több, kisebb túraútvonalon is elindulhatsz, a látnivalók közül mindenképpen érdemes felkeresned a Szent Vid kápolnát, a Hörmann-forrást, a Stájer házakat vagy a Hétforrást. Ha a túrázás mellett a környező települések nevezetességeire is kíváncsi vagy, fedezd fel Sopront vagy Kőszeget, mindkét városra érdemes akár egy egész napot szánni.