Ezeket a foglalkozású embereket gondoljuk a legunalmasabbaknak

Ezeket a foglalkozású embereket gondoljuk a legunalmasabbaknak

Címlap / Életmód / Lélek / Ezeket a foglalkozású embereket gondoljuk a legunalmasabbaknak

A legújabb kutatások szerint az embereknek számos előítéletük van arról, hogy milyen jellemzők alkotják a sztereotip „unalmas embert”. Más típusú sztereotípiákhoz hasonlóan ezek az előítéletek objektíve nem feltétlenül igazak – de rendkívül negatív következményekkel járnak.

Az emberek keményen ítélik meg azokat, akik megfelelnek az „unalmas” sztereotípiáknak, kevésbé kompetensnek és kedvesnek tartják őket, mint az átlagembert, és igazságtalanul kerülik őket a társadalmi interakciókban – még mielőtt kinyitották volna a szájukat. „A társadalom peremére vannak szorulva” – mondja Wijnand van Tilburg, a brit Essex Egyetem kísérleti szociálpszichológusa, a legutóbbi kutatás vezetője.

Kiket tartanak a legunalmasabbaknak?

Az ilyen megállapítások arra késztethetnek bennünket, hogy újragondoljuk feltételezéseinket. Ha indokolatlanul negatív elvárásokkal vágunk bele egy találkozásba, lemaradhatunk egy potenciálisan élvezetes beszélgetésről – míg a nyitottabb elme lehetővé teheti egy bimbózó barátság szárba szökkenését. A kutatás néhány tippet is kínálhat ahhoz, hogy jobb első benyomást keltsünk.

Eric Igouval a Limericki Egyetemen és Mehr Panjwanival a London School of Economics and Politics-on dolgozva, van Tilburg először egy 115 amerikai lakosból álló csoportot kért fel, hogy írják le az unalmas emberekhez kapcsolódó legjellemzőbb tulajdonságokat. Ezekből a kezdeti válaszokból a csapat 45 személyes jellemzőt, 28 foglalkozást és 19 hobbit tartalmazó listát készített. A kutatók ezután egy további, több mint 300 fős csoportot kértek fel, hogy mindegyiküket értékeljék egy egytől (egyáltalán nem unalmas) hétig terjedő skálán (rendkívül unalmas).

Ezek az eredmények önmagukban is rendkívül leleplezőek voltak. A Van Tilburg résztvevői szerint az adatrögzítőket, a könyvelőket és az adóellenőröket tartották a legunalmasabb szakembereknek.

Az unalmasnak tartott hobbi közé tartozott a templomba járás, a tévénézés és az alvás.

Személyiségüket tekintve az unalmas emberek zárkózottnak tartották, szűk érdeklődési körrel. Úgy vélték, hiányzik belőlük a humorérzék vagy az erős vélemény bármilyen kérdésben. Azt is gondolták, hogy túlságosan gyakori panaszkodók, akik minden kérdés miatt nyafognak.

Fontos tanulságok

A kutatásnak mindannyiunk számára van tanulsága. Az a feltevés, miszerint bizonyos szakmák vagy hobbik eleve unalmasak, megakadályozhatja, hogy mély és értelmes kapcsolatokat alakítsunk ki. (És ha randevúznál, negatív előítéleteid megakadályozhatják, hogy találkozz életed potenciális szerelmével.)

Ha egyszerűen egy kicsit nyitottabb vagy, ott is találhatsz közös érdeklődési kört és barátságot, ahol a legkevésbé számítottál rá.

Van Tilburg kutatása persze rossz hír lehet azoknak, akik maguk is az unalmasnak titulált kategóriákba esnek. Szerencsére a kutatónak van néhány tippje, amelyek segíthetnek elkerülni ezeket az előítéleteket.

Studio4/istockphoto.com

Tippek, hogy érdekesebbnek tűnj

Az első az, hogy fontold meg, át tudod-e fogalmazni a munkaköri leírásodat. Az adatelemzés első pillantásra unalmas szakmának tűnhet – de lehet, hogy egy nagyobb törekvéshez, például tudományos kutatáshoz járul hozzá. Általánosságban elmondható, hogy a tudósokat sokkal kevésbé unalmasnak tartották, mint az adatfeldolgozókat – így a munka tudományos elemeinek hangsúlyozása segíthet megkerülni az emberek előítéletét.

Ha ez nem lehetséges, megnyílhatsz a magánéleteddel kapcsolatban. Ne feledd, hogy az unalmas embereket általában zárkózottnak tartották. Végül is szinte mindenki szereti a tévéműsorokat, de ha ezt az egyetlen hobbijaként sorolja fel valaki, akkor elkerülhetetlenül unalmasnak fog tűnni. De mik a személyesebb szenvedélyeid? Az olyan dolgokat, mint a kertészkedés, a naplóírás, a horgászat és a kötés, viszonylag pozitívan értékelték. És minél több példát adsz erre, annál nagyobb az esélye, hogy közös hangot találsz a másik személlyel. „Szerintem fontos bemutatni a tevékenységek skáláját” – mondja Van Tilburg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást