Család / Életmód

A legnépszerűbb társasági kutyafajták

A legnépszerűbb társasági kutyafajták

Kutyát tartani több okból lehet. Van, aki elsősorban a ház őrzésére, a nyáj terelésére szerzi be kedvencét, de akadnak olyanok is, aki „pusztán” a társaság kedvéért.

Uszkár

Az uszkár az egyik leismertebb és legkedveltebb társasági kutya, kitenyésztése az ókorig nyúlik vissza. Igazi mókamester hírében áll, aki még idős korában is kapható egy kis bolondozásra, sétára. Alapjába véve tanulékony fajtáról van szó, bár néha megmakacsolja magát, viszont ezt elfeledteti vidám és megnyerő természete, amit nem ritkán a cirkuszokban is kamatoztatnak.
Bátran tartható lakásban is, mivel kis helyen is remekül elfér, ráadásul a bútorokra, a szőnyegre hulló szőrtől sem kel félni, ugyanis egyike azon fajtáknak, akik nem vedlenek.

Cavalier King Charles Spániel

A King Charles spániel hosszú orrú változata, a filmekből, sorozatokból jól ismert Cavalier egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kutyabarátok körében. Nemes, szinte arisztokratikus megjelenése vidám, barátságos természetet takar.
A társasági kutyák közül ő a legnagyobb termetű, ennek ellenére lakásban is nyugodtan tartható, mivel számára nem a kert, hanem a gazdi közelsége a fontos. Remekül alkalmazkodik a család életéhez, ugyanúgy kedveli az aktív kirándulásokat, mint az otthoni, nyugalmas időtöltést.

Bolognese

Ez a fehér kis szőrgombóc igazi energiabomba, aki egyfolytában jókedvet áraszt. Bárkit, bármikor képes megnevettetni, mellette egyáltalán nem lehet unatkozni! Szinte bármivel képes magát elfoglalni, de aggodalomra semmi ok, mivel hamar megtanulja, mivel lehet játszani és mivel nem.
Más háziállatokkal nagyon jól kijön, akár még egy macska is a barátja lehet, de a legjobb, ha egy hasonló termetű kutya van mellette, akivel hatalmasokat játszhat.

Papillon

Ritka fajta, hazánkban csupán elvétve találkozunk vele. Neve a francia pillangóból származik, ami bohókás küllemére utal- ugyanis óriási, felálló füleivel valóban, mintha elszállni készülne. Mint a legtöbb öleb, ő is akkor boldog, ha mindenki körülrajongja, és hogy ezt el is érje, folyton illegeti magát.
Nem egy félős természet, mind az idegenekkel, mind más állatokkal igazán barátságos, bár az előbbiek közeledtét ugatással jelzi. De ha a gazdi beengedi, akkor egyből elhallgat és simogatásért esedezik.  

Tibeti terrier

Való igaz, a terriereket nem feltétlenül soroljuk a társasági kutyák közé, mégis ez a fajta valódi ölebként viselkedik amellett, hogy megtartja a terrierekre jellemző természetét. A tibetiek nagy becsben tartják őket, mivel hitük szerint az ember újjászülethet ebben az állatban, így különös tisztelet övezi a fajtát.
Eredetileg a nomádok kedvence volt, így jelleme a falka szeretetére és őrzésére épül, és bizalommal viseltetik a tagok iránt. Idős emberek mellé kifejezetten ajánlott, mivel remekül elvan mellettük úgy is, ha nem tesznek meg vele nagyobb túrákat. Legkedvesebb időtöltése, hogy a gazdi lába mellett fekszik csendben, viszont ha labdát lát, akkor boldogan hozza vissza, így tökéletes játszótárs is egyben.

Mopsz

Kicsi, tömzsi, fura, mégis imádjuk! Számos hollywoodi film szereplője karakteres megjelenése miatt. Az uszkárhoz hasonlóan igazi mókamester, mondják, talán humorával próbálja kompenzálni vicces kinézetét. Intelligens és ragaszkodó, aki állandóan figyeli gazdája óhaját-sóhaját.
Kiváló jelzőkutya is egyben, ugyanis az idegenek közeledtét röfögésszerű ugatással jelzi, viszont sohasem támadna senkire. Általános egészségi állapota jó, viszont kidülledő szemeire ügyelni kell, valamint arra, hogy ne hagyjuk sokáig a napon, ugyanis a nagy hőséget kevésbé bírja.

Csivava

Kevés olya kutya van, mely annyira megosztaná a közvéleményt, mint a csivava. Sokan ideges fajtának hiszik, pedig megfelelő neveléssel nagyszerű társ válhat belőle. Való igaz, ehhez némi türelem és határozottság szükséges, mert olykor „hisztizik” és akkor megmakacsolja magát.
Ezt leszámítva igazán vidám és játékos és bátor kutya, heves temperamentummal, éppen ezért sok odafigyelésre és mozgásra van szüksége. Kiváló agilityző válhat belőle, ott bizony kiélheti izgágaságát!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást