4 kutya, melyet bátran válassz kisgyerek mellé és 4, amit sohasem

4 kutya, melyet bátran válassz kisgyerek mellé és 4, amit sohasem

Címlap / Életmód / Család / 4 kutya, melyet bátran válassz kisgyerek mellé és 4, amit sohasem

Ha szeretnénk, hogy egy kutya is csatlakozzon családunk mindennapjaihoz, számos szempontot figyelembe kell vegyünk. Például az egyik nagyon fontos dolog, hogy mennyire jön ki jól a gyerekekkel? Ugyanis, ha gyerekeink vannak, egyáltalán nem mindegy, hogyan viszonyul hozzájuk az új házikedvenc.

Világ életemben kutyás voltam. Úgy nőttem fel, hogy mindig volt kutya a háznál, és a szüleim mindig olyan fajtákat igyekeztek választani, melyekkel könnyen tudtam azonosulni, partnerek voltak a játékban, ha szomorú voltam, támaszként csücsültek mellettem a kanapén, vagy akár képesek voltak elviselni azt, ha kicsiként, szeretetem jeléül egész álló nap nyúztam őket. Így esett a választás a magyar vizslára, mely fajta, több generáción át végig kísérte a családomat, és aki egyébként most is vidáman ugat a szüleim kertjében.

Mit érdemes mérlegelni, ha gyerek mellé választunk kutyát?

Hogyha a saját gyerekeim mellé szeretnék majd háziállatot, én is mindenképpen olyan kutyust fogok választani, aki igenis való kisgyerek mellé. Jó tudni, hogy nem minden eb híres gyerekbarát hozzáállásáról, így mielőtt kutyatartásra adnánk a fejünket, érdemes tájékozódni az egyes fajták tekintetében.

Állatszakértők szerint a legfontosabb, hogy milyen egy kutyus vérmérséklete, tehát személyiségében és viselkedésében mennyire passzol egy gyerekes család életébe. A csendesebb, jámborabb, elfogadóbb típusok kiváló választások lehetnek. Ellenben azok a fajok, melyek nagyon öntörvényűek, esetleg a korábban harci célokra kitenyésztett jellemvonásaik még ma is megtalálhatók bennük, nem a legjobb választások.

Az, hogy mekkora méretű ebet választunk, a gyerekbarát szempont tekintetében szinte teljesen mindegy, hiszen egy pici szobacirkáló is ugyanolyan boldogságot hozhat a mindennapokba, mint egy hatalmas kedves szőrmók.

A mozgásigényt azonban mindenképpen vegyük figyelembe, hiszen gyerekek mellett nem olyan egyszerű kielégíteni azt. Hogyha kisebb lakóterület áll rendelkezésünkre, érdemesebb egy kisebb mozgásigényű kutyust válasszunk.

Íme 4 kutyafajta, melyet bátran válasszunk kisgyerek mellé:

  1. Beagle: Rendkívül játékos, kedves állat a beagle, melyet nyugodt szívvel ajánlunk kisgyermekes háztartásokba. Rettentő megértő állatról van szó, aki a kicsikhez szükséges megfelelő mennyiségű türelemmel bőven rendelkezik. Tipikusan olyan kutyus, akit a végletekig lehet szeretgetni és játszani vele. Nem túl nagy méretű, így akár kisgyerekek is könnyedén megsétáltathatják.
  2. Magyar vizsla: Személyes kedvencem a vizsla, ami – saját tapasztalatom alapján, mondhatom, kiváló társ lehet gyerek mellé a mindennapokban. Együtt örül az emberrel, és ha kell szomorú megértést tanúsítva mellettünk gubbaszt a kanapén egy rosszabb napunk után. Rettentő ragaszkodó és finom modorú kutya, aki bohókás és játékos stílusa révén felhőtlen örömet csempészhet a kicsik életébe.
  3. Border collie: Hűséges és ragaszkodó kutyus a border collie, aki igazi mókamester is tud lenni, így a gyerekek valódi kis pajtása lehet. Nagy a mozgásigénye azonban, tehát csak nagyobb házba és kertbe ajánlott vagy akkor, ha tudjuk számára a megfelelő mennyiségű sétát biztosítani. Könnyen és gyorsan oktatható, szinte bármilyen trükkre hamar betaníthatjuk. Igazi családi kedvenc.
  4. Golden retriever: Engedelmes, magabiztos és intelligens állat, aki rettentően tud ragaszkodni kis gazdájához. Nagyon jó temperamentuma van, így a gyerekeknek kitűnő választás lehet. Igazán szeretni való, szelíd és gyorsan tanul. Nem véletlen választják oly sokszor látássérült vagy vak, illetve valamilyen speciális terápiát igénylő emberek mellé.
A legjobb kutyák gyerek mellé
gorodenkoff/istockphoto.com

És íme 4 olyan kutyus, akiben ne gondolkodjunk, ha gyerek van a családban:

  1. Orosz toy terrier: Bár külsőre rendkívül cuki és megnyerő kiskutya, mégsem ajánlott gyerekek mellé, mivel rendkívül érzékeny. Például a hirtelen mozgásra, a hangokra és egyéb ingerekre, amik kisgyerekek mellett elkerülhetetlenek. Ha pedig számára furcsa dolgokat érzékel, hajlamos lehet agresszívvá válni.
  2. Basenji: Rettentő élénk, kíváncsi és nehezen kontrollálható fajtáról van szó, aki olyannyira intelligens, hogy a felé irányított parancsnak csak akkor hajlandó eleget tenni, ha ő is létjogosultságát érzi. Ezért nehéz megmagyarázni és megtanítani neki, hogy fogadjon szót a kisgyerekeknek, ennek ellenére nagyobbak mellé, akik már megfelelően tudnak bánni vele, jöhet!
  3. Csivava: A pici csivava, a kutya saját érdekében nem ajánlott kicsi gyerek mellé, ugyanis méreténél fogva rendkívül törékeny kiskutya, a picik pedig gyakran játékszerként használhatják, és a csivavák hamar megsérülhetnek. Olykor nagyon féltékenyek tudnak lenni pl. a gyerekekre is, hogyha elvonják önmagukról a felnőttek figyelmét, úgyhogy óvatosan velük.
  4. Corgi: Ha nem tudunk elég következetesek lenni, nem ajánlott a corgi a családba, ugyanis a nem megfelelően nevelt kutya könnyen agresszívvá válhat, átvéve a gyerekek felett az irányítást, például, a szerinte helyes irányba való terelés végett megcsipkedheti kis gazdája bokáját, melynek a gyerek nem biztos, hogy örülni fog.

Nyitókép: skynesher/istockphoto.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!