A 6 legjobb kérdés a „Mi volt a suliban?” helyett, amit feltehetsz

A 6 legjobb kérdés a „Mi volt a suliban?” helyett, amit feltehetsz

Címlap / Életmód / Család / A 6 legjobb kérdés a „Mi volt a suliban?” helyett, amit feltehetsz

Mit mond a szakértő?

Dr. Gertrude Lyons coach szerint a legfontosabb az osztatlan figyelem, amit ilyenkor a gyerekek felé kell irányítanod. Ehhez persze neked is ki kell engedned egy kicsit, így amíg mondjuk várod, hogy hazaérjen, hangolódj rá a beszélgetésre. Igyál egy kávét, menj ki a szabadba, a lényeg, hogy kicsit hagyd abba a munkát, vagy amit éppen csinálsz, hiszen így jobban tudsz majd figyelni.

Néhány percet érdemes rászánnod arra, hogy délután együtt töltsetek egy kis időt, miközben játszotok, vagy csak üldögéltek a kanapén.

Nem csak az számít, hogy mennyi időt töltötök az élmények átbeszélésével, inkább az, hogy valahogy kapcsolódni tudjatok egymással. Ez pedig különösen jól jön az iskola után, hiszen a nap egy részét külön töltöttétek. Nem csak a kapcsolatotoknak tesz jót a suli utáni beszélgetés, hanem szakértők szerint ennek hatására a gyermeked nagyobb biztonságban érzi magát és idővel a bizalma is erősödik dr. Lyons szerint. 

FreshSplash/istockphoto.com

Íme 6 kérdés, amivel megtudakolhatod, hogy milyen napja volt a kisiskolásodnak

Ahogy már említettük, a „Milyen napod volt?” kérdésre legtöbbször nem azt a választ kapják a szülők, amire vágynak. Ennek oka pedig az, hogy egy egyszerű „Jó.”-val a gyerekek le is zárják a témát. Pontosan ezért érdemes kicsit jobban belemerülni a részletekbe és például az alábbi 6 kérdést feltenni a gyerekeknek:

  1. Mivel játszottál ma?
  2. Történt ma valami vicces/meglepő/izgalmas a suliban?
  3. Mi volt a mai napod legjobb része?
  4. Mi jelentett kihívást számodra?
  5. Mi az, amiért ma büszke voltál magadra?
  6. Imádom hallgatni, amikor arról beszélsz, hogy (valami olyan specifikus témát válassz, amiről a gyermeked szívesen oszt meg dolgokat).

A lényeg tehát, hogy kicsit érdekesebbé tedd a kérdést és ne túlságosan általános dolgok felől érdeklődj. Nem kell a listán szereplő összes ötletet bevetned, válassz ki néhányat, ami szimpatikus.

A kamaszoknál a pszichológusok szerint már nehezebb a helyzet, de érdekes módon náluk is ezeket a kérdéseket javasolják, ám esetükben az időzítés is legalább ennyire fontos. A kocsiban, séta közben vagy a TV előtt ülve, esetleg lefekvés előtt például könnyebben megnyílnak a tinik, a lényeg, hogy olyan nyugodt környezetet teremts, amiben biztonságban érzik magukat és könnyebben megnyílnak.

A szakértő hozzátette, hogy vannak más módszerek is a kisebbekkel való kapcsolódásra, ilyen például az „Érzelmek játéka”. Ennek során az 5 alapvető érzelem lencséjén keresztül kell vizsgálni a napotokat. A lényege annyi, hogy a félelem, fájdalom, harag, szomorúság és öröm pillanatait kell felidézni, ami jóval minőségibb beszélgetést eredményez, mint azoknak a tevékenységeknek a felsorolása, amit csináltatok. Ettől függetlenül a legfontosabb a figyelem, ami még a legtriviálisabb beszélgetéseket is magasabb szintre emelheti.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást