Életmód / Receptek / Táplálkozás

A legjobb cukormentes desszertek 4 hozzávalóból

Fogyókúra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség miatt sokaknak le kell mondaniuk  az édességekről.  Az üzletekben általában kilométereken át csábítanak a különböző édességek a polcokon, míg a diabetikus finomságokat nagyítóval kell keresgélni. Ráadásul, ha igazán finom desszertre vágyunk és magunknak szeretnénk elkészíteni a cukormentes finomságot, az gyakran annyi hozzávalóból áll, hogy a recept láttán elmegy a kedvünk ez egésztől. Ezért gyűjtöttünk most össze négy olyan csodás sütemény, amihez mindössze  4 dologra lesz szükséged és a végén lelkiismeret furdalás nélkül nassolhatsz!

Gyümölcs torta

Ez a recept nem csak azért fantasztikus, mert egy elképesztően finom sütemény készíthető belőle. A gyümölcsök variálásával mindig más ízű desszert lehet a végeredmény, ráadásul nem tartalmaz cukrot, tojást és tejterméket sem. Igazán nagyot üt, s a hozzávalóknak köszönhetően hetekig eláll.

Hozzávalók:

1 kg szárított gyümölcs

2 bögre kb fél liter barack tea

1 kanál fahéj

350 gramm liszt

A szárított gyümölcsöt és a gyümölcsteát egy nagy tálban összekeverjük és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap 125 fokra előmelegítjük a sütőt, majd sütőpapírral kibéleljük a 20 cm átmérőjű tortaformát. A gyümölcsös masszába belekeverjük a lisztet, legjobb, ha nem csak úgy beleöntjük, hanem fokozatosan keverve szitáljuk a lisztet. A tésztát belekanalazzuk a formába és 2 és fél órán át sütjük. Azért ilyen hosszú a sütési idő, mert a hőfok alacsony, így a gyümölcs természetes cukortartalma nem ég meg, nem lesz keserű a sütemény. Ha kihűlt felvághatjuk. Alufóliába csavarva vagy légmentesen záródó tobozban 3-4 hét múlva is fogyasztható.

Olvastad már?  5 klasszikus karácsonyi sütemény, vegán változatban

Cukormentes brownie

Hozzávalók:

három közepes méretű banán

fél csésze mogyoróvaj

negyed csésze kakaópor

fél csésze liszt

A mogyoróvajat addig melegítjük a mikróban, amíg folyékonnyá kezd válni. A banánt felkarikázzuk, követően összekeverjük a négy hozzávalót. Liszt helyett használhatsz növényi proteint is (ebből elég csak két kanál). Sportboltokban kapható, teljesen adalékmentes, természetes fehérjepor. Ha lehet, a rizsből készült változatot válaszd, a tejsavófehérje másként viselkedik, gumiszerűvé válhat a tésztád. A masszát egy tepsibe öntjük és magas hőfokon (240 C)  addig sütjük, amíg teljesen át nem sül, ez kb 40 perc. Miután kihűlt, felvághatod. A süteményt néhány kockáját le is fagyaszthatod, így ha legközelebb rád tör az édesség utáni vágy, csak előkapod és pár perc múlva majszolhatod a saját készítésű cukormentes brownie-t.

Csodagolyók

3 alma

2 közepes sárgarépa

20 dkg darált mandula/ cukormentes darált keksz

kókuszreszelék vagy darált dió vagy darált mandula a golyók beleforgatásához

Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük.  Hozzáadjuk a mandulát vagy a cukormentes darált kekszet. Ha utóbbit választjuk, akkor nem lesz gluténmentes a desszert, de ha csak a cukormentesség a szempont, akkor érdemes kipróbálni keksz hozzáadásával is. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk és legalább egy órán át állni hagyjuk. Vizes kézzel golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, darált dióba forgatjuk. Sütni nem kell, azonnal  fogyasztható, hűtve igazán finom. Hűtőben tárolva napokig fogyasztható.

Olvastad már?  Nem csak teába valók: isteni sütemények gyógynövényekből

Pekándió korongok

18 dkg pekándió

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)

4 db datolya

Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, amiket a tenyerünkkel vagy egy kis tányér segítségével korong alakúvá lapítunk. Sütőpapírral vagy folpack-kal letakart tálra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe kell tenni. Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszert, ami ráadásul „minden mentes”.

Képek forrása: betteristhenewperfect.com, depositphotos.com, mindfood.comheatthermcclees.com