Az egyik leghasznosabb teraszburkolat: a WPC

Az egyik leghasznosabb teraszburkolat: a WPC

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Az egyik leghasznosabb teraszburkolat: a WPC

Ha burkolóanyagot keresünk, akkor ma már számtalan alternatíva közül lehet válogatni. Az egyik legnépszerűbb a WPC, ami az angol Wood Plastic Composites rövidítése. Magyarra úgy lehet lefordítani, hogy fa-műanyag kompozit. Miért jobb választás ez például a szimpla fánál? Mert képes mind a két anyag előnyeit ötvözni, de ennél sokkal több érv szól mellette. (x)

Környezetbarát és tartós megoldás

A beszerzése is egyszerűen megoldható, hisz a Káplár fatelep teraszburkoló termékeinek kínálatában is megtalálható és pár kattintás alatt le lehet adni a rendelést. Többféle méretben érhető el a WPC, a leggyakoribbnak a 25x146x5800 mm számít. 

A színpaletta is szélesnek mondható: választhatunk sötétbarnát, narancssárgát vagy feketét is. A burkolat összetétele 60% bambusz rostpor, 30% nagy sűrűségű polietilén (HDPE) és 10% vegyi adalékanyag. Magas hőmérsékleten és nyomáson préselik, de hogy jön a képbe a bambusz?

Nagy előnye, hogy a segítségével a természetes fa hatását lehet ötvözni a modern anyagok pozitív tulajdonságaival. A tisztításon kívül más felületkezelést külön nem igényel, az UV-sugárzás miatt 10-20%-kal fog kivilágosodni egy-két év alatt. A szálkáktól nem kell tartani, ennek veszélye egyáltalán nem áll fenn, gombásodni, korhadni sem fog és az élősködőknek is maximálisan ellenáll. 

A szélsőséges időjárás sem tud rá negatívan hatni és dolgozni is nagyon egyszerű vele, mivel vágható és csavarozható. Hő-, kopás-, nyomás- és ütésálló egyszerre, így az élettartama könnyedén elérheti a 20-25 évet is. Rozsdamentes rögzítőfelületekkel is könnyedén lerakható.

Víz melletti taraszokhoz, belső udvarokhoz, valamint medencék körüli burkolatokhoz és erkélyek borításához is ideális választás, ráadásul teljes keresztmetszetében színezett, így a megjelenés miatt sem kell aggódni.

Hogyan készül a WPC burkolat?

A wpc gyártása során faport és faaprítékot kevernek össze műanyag granulátummal. Egy speciális eljárás révén a műanyag és a fa összekapcsolódik, hogy tartós és erős anyagot hozzanak létre. 

Színezékeket és UV-stabilizátorokat is hozzáadnak a keverékhez. A WPC annyira különleges, hogy vízálló teraszburkolatokat is létre lehet hozni a segítségével. A lehelyezés során mindig kövessük az előírásokat, a stabilitásról a rögzítők és a párnafák fognak gondoskodni.

Ha szükséges, akkor egyszerűen vágható, hogy mindig az adott igényekhez tudjuk szabni a kialakítását. 

Ideális választás minden helyzetre

A WPC univerzális burkolóanyagnak számít, mivel több helyzetben, helyszínen és körülmény között is lehet használni. Strapabíró, a szélsőséges időjárásnak is ellenáll. Mindemellett még az esztétikai elvárásoknak is teljes mértékben megfelel. A használata során egyedül csak a képzeletünk szabhat határt és hosszú távra is lehet vele tervezni, mivel 20-25 éven keresztül is képes megőrizni minőségét.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!