Töredezik, száraz, hull: szakértő segít az 5 leggyakoribb hajkárosodást kezelni

Töredezik, száraz, hull: szakértő segít az 5 leggyakoribb hajkárosodást kezelni

Címlap / Stílus / Haj / Töredezik, száraz, hull: szakértő segít az 5 leggyakoribb hajkárosodást kezelni

Vannak dolog, amelyektől bármennyire figyelünk, néha nem tudjuk megóvni magunkat. De akkor sem kell kétségbe esni, ha már megtörtént a baj, szakértőnk segít, hogyan orvosolhatjuk.

Bármennyire figyelünk arra, hogy mindentől óvjuk a hajunkat, sajnos megesik néha, hogy belecsöppenünk egy-egy vészhelyzetbe. Legyen szó akár töredezett hajvégekről, vagy például olyan katasztrófákról, mint egy allergiás reakció, hiszen sajnos ez is megtörténhet. Már csak a stressz önmagában is komoly károkat tud okozni (hajhullás, szeborrea), nemhogy például a hajformázók vagy mondjuk egy rosszul kiválasztott festék.

A leggyakoribb problémák között találjuk a hajvégek töredezettségét, a hajhullást, a hőkárosodást, de egy festési katasztrófa vagy allergiás reakció is eléggé sokak életében előfordul. Ne gondoljuk azt, hogy egyedül csak velünk történt vagy történhetett meg ilyen.

Ternyák Katával, az Imagine Szépségszalon tulajdonosával és fodrászával beszélgettünk a hajkárosodások kapcsán, szakértőnk pedig abban is segített, milyen módon tudjuk orvosolni az előbb felsorolt problémákat. Ha úgy érezzük, bármelyik igaz lehet ránk, érdemes továbbolvasni.

1/5. Töredezett hajvégek 

A töredezett hajvéghez nincs szükségünk nagyítóra, legtöbbször szabad szemmel és látható, hogy a hajszálak ilyenkor többfelé ágaznak szét, ráadásul a tapintásuk is érdesebb lesz, plusz a töredezett haj könnyebben is száll. Az első és legfontosabb, hogy ilyenkor irány a fodrász. Egy kisebb vágással ezeket a töredezett végeket orvosolhatjuk, utána pedig már csak az a dolgunk, hogy jobban figyeljünk rá.

„A töredezett hajvég a szervezetünk vízhiányát jelzi – kezd bele Kata -, de nem kell megijedni tőle! A frissítő vágás után egy kicsit több folyadékbevitellel és a megfelelő hővédő és finish termékek használatával meg tudjuk óvni a tincseinket a töredezéstől.”

Töredezett hajvégek
istockphoto

2/5. Hőkárosodás

Nem véletlen, hogy a fodrászok minden alkalommal jelzik felénk, hogy használjunk hővédőt a hajformázás során. Ha a szálak rendszeresen túl erős hőhatásnak vannak kitéve, akkor roncsolódhatnak.

„A haj kiszáradása, töredezése jelzi talán legjobban a hőkárosodást” – mondja Kata. „Mindig figyeljünk rá, hogy a hajunknak megfelelő hőfokon szárítsuk és formázzuk (amennyiben ebben nem vagyunk biztosak, kérjünk segítséget a fodrászunktól). A balzsam helyett néha iktassunk be a hajmosás során egy-egy pakolást is vagy kérjünk külön regeneráló hajápoló kezelést a fodrászunktól.”

Hőkárosodás
Sergey Nazarov/istockphoto.com

3/5. Színkatasztrófa

Ternyák Kata azt javasolja, amennyiben az otthoni hajfestést választjuk, semmiképpen ne profi termékekkel kísérletezzünk a szín kikeverését illetően, főleg, ha világosítani is szeretnénk. Ez ugyanis eléggé trükkös feladat, főleg, ha mindig ugyanazt szeretnénk elérni. Ráadásul a profi termékek erősebbek, így nagyobb kárt is tehetünk a hajunkban, ha esetleg nem a megfelelő módon alkalmazzuk őket.

Több sikerrel járunk, ha a kész színt csak leemeljük a polcról. „Amennyiben mégsem sikerül otthon elérnünk a kívánt árnyalatot vagy tényleg világosítani, hamvasítani szeretnénk, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Az otthoni kísérletezgetés olyan károkat okozhat a hajban, amit csak hosszú idő után tudunk szépen visszaépíteni.” 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»