Az 5 legfurcsább szolgáltatás, amit igénybe vehetsz a neten

Az 5 legfurcsább szolgáltatás, amit igénybe vehetsz a neten

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az 5 legfurcsább szolgáltatás, amit igénybe vehetsz a neten

Elintézheted a hétvégi bevásárlást, üzenetet írhatsz az anyukádnak vagy megtudhatod ki volt Norvégia uralkodója 872 és 931 között (I. Széphajú Harald, ha éppen érdekel). De hogy emellett mi mindent lehet még csinálni az interneten, az néha még bennünket is meglep.

1. Nukemap

Volt már olyan napod, ami után képzeletben atombombát dobtál a munkahelyedre? Esetleg a volt sulidat néznéd, ahogyan a levegőbe repül? Nem kell megijedni, a pszichológus szerint ezek teljesen normális gondolatok, és éppen hogy a tényleges agresszív cselekvést hivatottak megakadályozni.

A Nukemap viszont segít, hogy kiéld a fantáziádat anélkül, hogy bárkinek ténylegesen baja esne. A Nukemap Alex Vellershteyna tudós projektje, aki végzettsége szerint történész, az Amerikai Fizikai Intézetben dolgozik, és mellesleg érdeklik az atomfegyverek.

Megalkotott hát a Google mapshez egy plugint, aminek köszönhetően három dimenzióban nézheted, hogy egy világ bármely pontjára ledobott atombomba mekkora sugarú körben végezne pusztítást.

A robbanás után a program kiszámítja annak következményeit is – a pusztítás sugarát, az utána maradt radioaktív részecskék szintjét, a veszteségek számát. Elég bizarr, de szerintünk inkább ezt nyomkodja valaki, mint a tényleges nagy piros gombot.

2. Omnipresenz

Az Omnipresenz nevű szolgáltatás lehetővé teszi, hogy beutazd a világot, új tapasztalatokat és ismereteket szerezz, és fontos eseményeken, szemináriumokon, előadásokon és egyéb tevékenységeken vehess részt anélkül, hogy egyáltalán fel kellene állnod a számítógéped mellől.

Csak meg kell keresned a szolgáltatás megfelelő tagját a világ bármely pontján, aki aztán a fején egy kamerával ellátogat a számodra fontos helyszínre, beül az előadásra vagy megkeresi az embert, akivel beszélni szeretnél.

Cselekedeteit a számítógéped segítségével irányíthatod is, így szóba elegyedhetsz ismeretlenekkel egy San Fransisco-i sugárúton, beülhetsz egy egyetemi előadásra a Harvardon vagy megmászhatsz egy hegyet Ázsiában.

3. Google Mars

A Google Maps segítségével a világ szinte bármely utcáján tehetsz egy virtuális sétát, de tudtad, hogy akár a Marson is járhatsz vele? Az Apollo 11 expedíciójának 45. évfordulójára kiadott bővítéssel a google.com/mars oldalon a Mars felszínét barangolhatod be, krátereket, csúcsokat, sőt a Mars szondákat is megkeresheted, sőt különböző újságcikkekre is mutatnak linkek a bolygó virtuális felszínén elhelyezett pontokon.

Jól hangzik? Akkor irány a Hold! A google.com/moon oldalon mindezt ugyanúgy, csak éppen a Hold felszínén érheted el.

4. Hyperlocal

A közösségi média, a termelői piac, az online vásárlás és a garázsvásárok előnyeit ötvözi a Hyperlocal, ami a szomszédságodban található más emberek termékeit kínálja, illetve te is feltöltheted a saját portékádat, legyen az a kertedben nőtt alma vagy kézzel kötött zokni.

Mindez persze akkor működik igazán jól és izgalmasan, ha a környezetedben sokan használják az appot, ami idehaza kevésbé valószínű, de például a miutcánk.hu-n hasonló módon lehet cserekereskedelmet folytatni, és azt szerencsére idehaza is egyre többen ismerik és használják.

5. Interaktív akvárium

Japánban a ’90-es években népszerű volt a tévécsatorna, amin nem látszott más, csak egy akvárium, amiben úszkálnak a halak – állítólag remek stresszoldó hatása volt a látványnak.

Az internet azonban egészen új lehetőségeket hozott: egy elfoglalt programozó, aki sajnálta, hogy rengeteg munkája miatt kevés időt tölthet a halaival, megalkotta az Aquard.io-t: ennek segítségével nem csak három kamerán keresztül figyelheted a halakat, de akár enni is adhatsz nekik, fel- vagy lekapcsolhatod a fényeket az akváriumban. Bárhol a világban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást