VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
A krémlevesek elsőre talán nem tűnnek a világ legizgalmasabb ételeinek, azonban ha nem csak egyféle zöldségből készülnek, illetve ha különlegesebb ízesítők is kerülnek bele, az egyenesen ünnepi fogássá is emelheti ezeket az előételeket. Mi most éppen ilyen izgalmas ízvariációkat válogattunk neked a krémlevesekből, amelyek akár a karácsonyi ebéden vagy vacsorán is megállják a helyüket.
Spárgás burgonyakrémleves
A friss, zsenge spárgának ugyan tavasszal van a főszezonja, de kár lenne csupán erre az időszakra tartogatni. Télen is használjuk bátran a konyhában, főként azért, mert ez a zöldség segíthet megküzdeni a puffadással is — így ha a főfogás kicsit nehezebb lesz, jó szolgálatot tehet ez az előétel.
Hozzávalók:
- 1 ek. olívaolaj,
- 565 g friss zöldspárga,
- 565 g tisztított, kockára vágott burgonya,
- 360 ml tejszín,
- fél tk. só,
- fél tk. bors,
- 1 és negyed csésze víz,
- 6 szelet bacon,
- 1 ek. méz,
- pirított zsemlekocka,
- tejföl.
Elkészítés:
- A spárgát mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. A burgonyával együtt tegyük egy lábasba, majd pirítsuk meg 1 ek. olívaolajon.
- Sózzuk és borsozzuk a zöldségeket, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
- Ha az összes zöldség megpuhult, egy botmixer segítségével pürésítsük le, majd öntsük fel a tejszínnel.
- Forrásig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
- A bacon szeleteket vágjuk apróbb csíkokra, majd egy serpenyőben pirítsuk ropogósra. Ha elkészült, szedjük egy tányérra, és csorgassuk meg a bacon csíkokat 1 ek. mézzel.
- Tálaláskor tegyünk egy-egy kanál tejfölt a levesekre, majd szórjuk meg a tetejüket a baconnel és pirított zsemlekockával is.
Sütőtökkrémleves grillezett garnélanyárssal
Az aranyszínű sütőtökkrémleves igazi dísze lehet az karácsonyi asztalnak, amelyet még ünnepibbé tesz, ha a megszokott levesbetétek helyett garnélanyárssal tálaljuk. A Cajun fűszerkeverék egzotikussá teszi ezt az ételt, és felmelegíti a lelkünket is a téli hidegben.
- 8 csésze víz,
- 3 ek olívaolaj,
- 1 kg tisztított, felkockázott sütőtök,
- 2,5 csésze jó minőségű sherry,
- 1,5 csésze tejszín,
- 3 nagy salottahagyma,
- 3 szárzeller,
- 2+1 ek. Cajun fűszerkeverék,
- 1 csipet Cayenne bors, só,
- 0,5 kg garnélarák (mélyhűtött),
- tökmagolaj, pirított tökmag.
- 2 ek. olívaolajon pirítsuk meg a hámozott, összekockázott hagymát és a sütőtököt egy lábasban, majd sózzuk és borsozzuk.
- Öntsük fel a vízzel a zöldséget, majd főzzük puhára. Ha megfőttek, botmixerrel pürésítsük le.
- Adjunk az edény tartalmához 2 ek. Cajun fűszerkeveréket és a tejszínt, majd forraljuk fel a levest.
- Ha felforrt, vegyük le a tűzről, közben készítsük el a garnélát.
- Miután kiolvadtak a rákok, fűzzük fel hármasával egy-egy bambusznyársra, locsoljuk meg a maradék olívaolajjal, majd fűszerezzük be a maradék Cajun fűszerrel.
- Egy grillserpenyőben pirítsuk aranybarnára a garnélákat, és forrón tálaljuk a leves mellé a nyársakat.
- Kevés tökmagolajjal, pirított tökmaggal dekorálhatjuk a levest.
Brokkolikrémleves chilivel és mandulával
Ha egy egyszerűbb zöldségkrémlevest készítenénk, az is ünnepi fogássá válhat egy apró csavarral. A brokkoliból készült leves például egy kevés chili és néhány szelet pirított mandula hozzáadásával kerülhet fel a karácsonyi menüre.
- 1 ek vaj,
- 2 gerezd fokhagyma reszelve,
- 1 kis fej salottahagyma apróra vágva,
- 2 kisebb fej brokkoli rózsákra szedve,
- 2 csésze víz,
- 1,5 csésze tejszín,
- só, bors,
- 1+0,5 tk. chilipor,
- fél csésze szeletelt mandula.
- A vajat hevítsük fel egy lábasban, majd a hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg rajta.
- Ha üveges a hagyma, tegyük rá a brokkolit, sózzuk, borsozzuk, majd engedjük fel a vízzel.
- Főzzük puhára a zöldséget, majd szórjuk meg 1 tk. chiliporral, és botmixer segítségével pürésítsük le.
- Adjuk hozzá a tejszínt, majd forrásig főzzük.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a mandulát, és chiliporral fűszerezzük ezt is.
- A levest a mandulával a tetején tálaljuk.
Képek forrása: karissaa/Depositphotos.com, KarepaStock/Depositphotos.com, VadimVasenin/Depositphotos.com