7 veszélyes étel, ami lelki és testi szinten is kárt okoz benned

7 veszélyes étel, ami lelki és testi szinten is kárt okoz benned

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 veszélyes étel, ami lelki és testi szinten is kárt okoz benned / 2. oldal

5/7 Finomított élelmiszerek

Ilyen a fehér búzaliszt és a fehér cukor, amelyekből sok élelmiszer készül (pl. péksütemények, gyors- és készételek), amelyeket sokszor még tartósítószerekkel is telezsúfolnak. A finomítási eljárás során kivonják az alapanyagokból az eredeti, természetes tápanyagokat és rostokat.

Ezáltal egy koncentráltabb, természetellenesen édes változata jön létre az eredeti élelmiszernek. Ezek tápértéküktől megfosztott, ipari álételek, antiételek. Nem igaziak. Testünknek nincs szüksége rájuk.

6/7 Ártalmas zsírok

A telített, állati eredetű zsírok szervezetünkben meszesedést okoznak, elmerevítik az artériák falát, és szívrohamot, agyvérzést okoznak.

A vörös húsok, a sertéshús, a tejtermékek, a vaj és a sajt telített zsírokat tartalmaznak. Ezek a zsírok megnövelik a vérnyomást, mérgező csomókká állnak össze, elraktározódnak, és hízást okoznak. 

Hidrogénezett zsírok a növényi olajok megszilárdulása során keletkeznek. A főző- és étkezési margarinok hidrogénezett zsírok, ezért a bennük sült burgonya, az édességek, a sütemények és péksütemények is tartalmaznak ártalmas zsírokat.

Megzavarják az anyagcserét, súlygyarapodást okoznak. 

Churros
istockphoto

7/7 Feldolgozott élelmiszerek

Ide tartozik az előre csomagolt és lefóliázott élelmiszerek, a hamar elkészíthető, mikrohullámú sütőbe tehető, gyors és zacskós készítmények nagy része. Ezeket finomított eljárással állítják elő, ezért nagyon alacsony a tápértékük.

Az élelmiszeripar több mint 3 000 engedélyezett adalékot használ az alapanyagok feldolgozásakor. Ezeket biztonságosnak nyilvánították, pedig sok közülük nem az. A színezékek, mesterséges édesítők, festékanyagok, nitrátok, nitritek és tartósítószerek megakadályozzák az étel romlását, de a szervezetünket károsítják.

A feldolgozott élelmiszerek gyerekeknél gyakran viselkedészavarokat és tanulási nehézségeket okoznak. 

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • fszmoccse
  2020.12.27., 18:12

  Magyarán dögölj éhen, semmit ne egyél, mert minden ártalmas 😀 LoL

  Válasz
 • Háry László
  2021.02.27., 16:53

  Élénken él bennem az elmúlt évtizedekből a koleszterin-pánik a tojással, a vaj “szörnyeteggé” tételen a margarin érdekében. Csak ezt a kettőt említem hirtelen. Aztán kiderült: a “tudósok” megfelelő élelmiszer-konszernek érdekeit szolgálták, nem is beszélve bizonyos réteg-újságokról. Kár lenne, ha Önök is belesétálnának ebbe a hitelességüket romboló dologba! Na, jó, tudom-volt újságíróként is. -a lapot valahogyan el kell adni és egy újszülöttnek minden “hír” új…

  Válasz

Írj egy hozzászólást