7 veszélyes étel, ami lelki és testi szinten is kárt okoz benned

7 veszélyes étel, ami lelki és testi szinten is kárt okoz benned

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 veszélyes étel, ami lelki és testi szinten is kárt okoz benned

1/7 Túlfőzött zöldségek

Mielőtt homlokráncolva cáfolnád ezt, gondolj bele, ha a mindennapi zöldségadagodat folyamatosan tápérték nélkül ennéd, mennyi létfontosságú vitamintól esnél el! A veszély ott rejlik, hogy békésen hátradőlve úgy gondolod – tévesen -, hogy te épp elég zöldséget eszel. Tudnod kell, hogy a túlzásba vitt feldolgozástól az ételnek nemhogy íze nem lesz már, de el is veszíti minden tápértékét.

Akkor hozhatod ki a legtöbbet a zöldségfélékből, ha nyersen, vagy legfeljebb 2-3 percig tartó párolás után fogyasztod őket. Levesben is nagyon táplálóak lehetnek, ha a főzés nem tart tovább 20 percnél. A lében benne maradnak a szervezet számára fontos anyagok. 

2/7 Egyszerű szénhidrátok

Ez alatt a cukrot és a finomított szénhidrátokat értjük. Ilyenek a sütemények, a kekszek, a csokoládék, a cukorkák és minden, aminek az összetevőiben szerepel a finomított cukor, a liszt vagy a hántolt fehér rizs.

A finomítási eljárás során ásványianyag- és vitamintartalmuk nagy részét elveszítik, ezért tiszta cukorként viselkednek a szervezetben, vagyis közvetlenül a véráramba kerülnek, ahol túlságosan megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet, cukoréhséget és hirtelen hangulatváltozásokat okozva.

A felesleges ártalmas szénhidrátok zsír formájában raktározódnak el. 

Torta és orgonavirág
istockphoto

3/7 Hagyományos termesztésű növények

A hagyományos termesztés azt jelenti, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vegyszerekkel permetezik, műtrágyával és gyomirtóval kezelt talajon termesztik.

A vegyszermaradványok a testbe jutva kárt tesznek a sejtekben és a szervekben, tönkreteszik az emésztőrendszert.

Érdemes éppen ezért bioélelmiszereket fogyasztani, mert ezek nem terhelik meg az emésztést, és nem mérgezik a szervezetet.

Zöldségek mosása
istockphoto

4/7 Bizonyos fehérjék

Egyes fehérjék ártalmasak az emésztőrendszerre. A magas fehérjetartalmú, zsíros, vörös húsok túlzott mennyiségben elsavasítják a vért, csökkentik a kalciumszintet, túlterhelik a májat és a vesét, lassítják az emésztést, elpusztítják a hasznos baktériumokat. Sokan a tehéntejet is nehezen tudják megemészteni.

A teljes tehéntejben túl sok telített zsír, kevés vitamin van, ásványi anyagai pedig nem egyeznek az ember biokémiájával, ezért a benne lévő tápanyagok nagy részét szervezetünk nem képes felvenni. Aki szereti a tehéntejet, forralja fel, mert így könnyebben megemészthető.

A kecsketej és a birkatej molekuláit könnyebben lebontja a szervezetünk. A legkönnyebben emészthető a rizstej, a mandulatej és más magvakból készült tejek. 

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • fszmoccse
  2020.12.27., 18:12

  Magyarán dögölj éhen, semmit ne egyél, mert minden ártalmas 😀 LoL

  Válasz
 • Háry László
  2021.02.27., 16:53

  Élénken él bennem az elmúlt évtizedekből a koleszterin-pánik a tojással, a vaj “szörnyeteggé” tételen a margarin érdekében. Csak ezt a kettőt említem hirtelen. Aztán kiderült: a “tudósok” megfelelő élelmiszer-konszernek érdekeit szolgálták, nem is beszélve bizonyos réteg-újságokról. Kár lenne, ha Önök is belesétálnának ebbe a hitelességüket romboló dologba! Na, jó, tudom-volt újságíróként is. -a lapot valahogyan el kell adni és egy újszülöttnek minden “hír” új…

  Válasz

Írj egy hozzászólást