1/7 Túlfőzött zöldségek
Mielőtt homlokráncolva cáfolnád ezt, gondolj bele, ha a mindennapi zöldségadagodat folyamatosan tápérték nélkül ennéd, mennyi létfontosságú vitamintól esnél el! A veszély ott rejlik, hogy békésen hátradőlve úgy gondolod – tévesen -, hogy te épp elég zöldséget eszel. Tudnod kell, hogy a túlzásba vitt feldolgozástól az ételnek nemhogy íze nem lesz már, de el is veszíti minden tápértékét.
Akkor hozhatod ki a legtöbbet a zöldségfélékből, ha nyersen, vagy legfeljebb 2-3 percig tartó párolás után fogyasztod őket. Levesben is nagyon táplálóak lehetnek, ha a főzés nem tart tovább 20 percnél. A lében benne maradnak a szervezet számára fontos anyagok.
2/7 Egyszerű szénhidrátok
Ez alatt a cukrot és a finomított szénhidrátokat értjük. Ilyenek a sütemények, a kekszek, a csokoládék, a cukorkák és minden, aminek az összetevőiben szerepel a finomított cukor, a liszt vagy a hántolt fehér rizs.
A finomítási eljárás során ásványianyag- és vitamintartalmuk nagy részét elveszítik, ezért tiszta cukorként viselkednek a szervezetben, vagyis közvetlenül a véráramba kerülnek, ahol túlságosan megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet, cukoréhséget és hirtelen hangulatváltozásokat okozva.
A felesleges ártalmas szénhidrátok zsír formájában raktározódnak el.
3/7 Hagyományos termesztésű növények
A hagyományos termesztés azt jelenti, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vegyszerekkel permetezik, műtrágyával és gyomirtóval kezelt talajon termesztik.
A vegyszermaradványok a testbe jutva kárt tesznek a sejtekben és a szervekben, tönkreteszik az emésztőrendszert. Érdemes éppen ezért bioélelmiszereket fogyasztani, mert ezek nem terhelik meg az emésztést, és nem mérgezik a szervezetet.
4/7 Fehérjék
Egyes fehérjék ártalmasak az emésztőrendszerre. A magas fehérjetartalmú, zsíros, vörös húsok túlzott mennyiségben elsavasítják a vért, csökkentik a kalciumszintet, túlterhelik a májat és a vesét, lassítják az emésztést, elpusztítják a hasznos baktériumokat. Sokan a tehéntejet is nehezen tudják megemészteni.
A teljes tehéntejben túl sok telített zsír, kevés vitamin van, ásványi anyagai pedig nem egyeznek az ember biokémiájával, ezért a benne lévő tápanyagok nagy részét szervezetünk nem képes felvenni. Aki szereti a tehéntejet, forralja fel, mert így könnyebben megemészthető.
A kecsketej és a birkatej molekuláit könnyebben lebontja a szervezetünk. A legkönnyebben emészthető a rizstej, a mandulatej és más magvakból készült tejek.
1 hozzászólás
fszmoccse
2020.12.27., 18:12Magyarán dögölj éhen, semmit ne egyél, mert minden ártalmas 😀 LoL