Ezek a kutyafajták nagyobb eséllyel épülnek le mentálisan

Ezek a kutyafajták nagyobb eséllyel épülnek le mentálisan

Címlap / Életmód / Család / Ezek a kutyafajták nagyobb eséllyel épülnek le mentálisan

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is éppúgy megjelenik az idősödéssel járó mentális képességek és a szellemi funkciók hanyatlása. Ennek a hanyatlásnak a legfőbb jelei a memóriavesztés és a tanulási képességek romlása, de ide tartozik a térbeli tájékozódási képesség romlása, mások felismerése, a kapcsolatteremtő készség leépülése, az alvás minőségének romlása. Az embereknél mindezen hiányok legrosszabb megnyilvánulási formája az Alzheimer-kór. A kutyáknál is létezik ehhez hasonló tünetegyüttes, ez pedig a kognitív diszfunkció vagy más néven CCD.

A betegség hatása épp olyan káros a kutya életminőségére és gazdájával való kapcsolatára, mint az Alzheimer-kór az emberek esetében. Korábban már vizsgálták a CCD-t, de a legújabb, Sarah Yarborough vezetésével a washingtoni egyetemen végzett kutatás a legnagyobb volumenű. Többek között választ ad arra a kérdésre is, hogy mely kutyafajták a legérzékenyebbek a mentális hanyatlásra. A 2018-ban indult projekt rendkívül átfogó, számos adatot vett alapul és nagyszámú, több, mint 15000 kutya bevonásával zajlott.

A CCD az idősebb kutyák betegsége

Nem csak a fajta számít, sőt!

A CCD az idősebb kutyák betegsége, így első számú veszélyeztető faktor nem meglepő módon az életkor, de nem kizárólag ez a döntő tényező. Kockázatot jelent többek között a rossz egészségügyi állapot, különösen a neurológiai eredetű szem- vagy fülbetegség, mivel ezek kétszer akkora esélyt jelentenek a CCD kialakulásában, mint más egyéb betegségek.

Mindez nagyon hasonlít az embereknél tapasztalt eredményekhez: azoknál az időseknél, akiknél halláscsökkenés vagy látáskárosodás fordult elő, nagyobb eséllyel alakult ki Alzheimer-kór.

A másik döntő tényező az ivartalanítás. A nem ivartalanított kutyák 64%-al kisebb valószínűséggel érintettek a CCD kialakulásában. Nem mindegy az sem, milyen fajta kutyáról van szó.

A terrierek és az apró termetű ölebek háromszor nagyobb eséllyel számíthatnak idősebb korukban a szellemi hanyatlás tüneteire.

Egyes kockázati tényezők ellen nyilvánvalóan semmit sem tehetünk, a kutya fajtáját vagy érzékszervi betegségekre való hajlamát nem változtathatjuk meg; létezik viszont egy dolog, melyre odafigyelve csökkenthetjük az időskori szenilitás kialakulását. Azonos korú, fajtájú, egészségi állapotú és nem ivartalanított kutyák csoportját vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy egyetlen tényező jelentős mértékben megosztotta még a legvédettebb csoportot is.

Az inaktív ebek 6,47-szer nagyobb esélyt mutattak az időskori szellemi leépülésre, mint sportos társaik. Tehát ha szeretnénk tenni valamit annak érdekében, hogy kutyánk idősebb korára is szellemi fittségnek örvendjen, tartsuk jó kondiban, sétáltassuk gyakran, játsszunk, mozogjunk vele sokat. Mellesleg a sportos életmód a kutya gazdájának sem válik kárára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást