Mostanában a csapból is a kókuszolaj előnyeiről szóló cikkek folynak, és vitathatatlan, hogy ez az egyik legegészségesebb olajfajta a világon. De mivel mégiscsak olajról van szó, megvannak a hátrányai – ha nagy mennyiségben fogyasztod, kifejezetten káros az egészségedre!
A sokoldalú kókuszolaj
Először ejtsünk néhány szót az előnyökről.
Az olívaolaj vagy a rendes napraforgóolaj tökéletes helyettesítője a kókuszolaj, mert sokkal egészségesebb – ugyan főként telített zsírsavakat tartalmaz, mégis sokkal könnyebben használja fel a szervezet, mint a nehezebb olajfajtákat, amelyek szintén ebből az egészségtelen zsírból állnak össze.
Nagyon finomakat lehet vele sütni-főzni, és a bőrödre kenve is csodákra képes, mert hidratálja és megnyugtatja a gyulladt bőrfelületeket, tökéletes pattanások kezelésére és vízhiányos bőrre is.
De mint nagyjából minden a világon, túlzott mennyiségben ez is egészségtelen lehet.
Telített és telítetlen zsírok
Unalomig ismételt már, hogy a diétázók és az egészségükre vigyázók a telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket válasszák – ilyenek vannak a halakban, a magvakban és a kókuszolajban is.
Ezek kis mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak az egészséges makrotápanyagok beviteléhez, tehát elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott étrendhez.
Ezt olvastad már? A jó fajta zsír: miért szuperkaja az avokádó?
De amíg a halban és a magvakban kevés, addig a kókuszolajban nagyon sok zsiradék található, ráadásul a telített fajtából, ami már megterheli a szervezetedet – főleg a keringési rendszeredet.
A túlzott olajfogyasztás veszélyei
Mivel a kókuszolaj nagy része telített, azaz rossz fajta zsír, hiába dolgozza fel könnyen a szervezeted, kifejezetten rosszat tesz a testednek. Bizonyították, hogy a telített zsírsavakat rendszeresen fogyasztók hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre – a vérből kiváló zsír szó szerint lerakódik az érfalakra, összeszűkíti azokat, és így kevesebb vér, ezzel együtt kevesebb oxigén is jut a szervezetedbe.
A kókuszolaj úgynevezett MCT-zsírsavakat tartalmaz, amelyek közvetlenül és változás nélkül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein – ettől egészséges a kókuszolaj, mert nem a nyirokkeringésen keresztül dolgozza fel a szervezeted őket. Nagyobb mennyiségben azonban ugyanúgy ártalmas, mint a többi olajfajta.
Egyem vagy ne egyem?
Fontos tisztázni, hogy a kókuszolaj nem csodaszer. Ugyanúgy veszélyes a szívedre, mint az összes többi olajfajta, ha túl sokat fogyasztasz belőle – de ez valójában minden étellel így van. Ha sok gyümölcsöt eszel, a gyümölcscukor árt meg, a zöldségekben pedig ugyanúgy van szénhidrát, mint a kenyérben, ezért ha napi három kiló brokkolit eszel meg, ugyanúgy terheled a szervezetedet az emésztésével.
Kis mennyiségben (a napi sütés-főzés közben mondjuk) azonban egészségesebb választás a kókuszolaj, mint bármelyik másik társa – ráadásul kutatások bizonyították, hogy a deréktérfogatodnak is jót tesz, ha ezt használod alapanyagként.
Szóval ne dobd ki a kókuszolajat a szekrényből, csak használd okosan!