Új kutatás bizonyítja: csak óvatosan a kókuszolajjal!

Új kutatás bizonyítja: csak óvatosan a kókuszolajjal!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Új kutatás bizonyítja: csak óvatosan a kókuszolajjal!

Mostanában a csapból is a kókuszolaj előnyeiről szóló cikkek folynak, és vitathatatlan, hogy ez az egyik legegészségesebb olajfajta a világon. De mivel mégiscsak olajról van szó, megvannak a hátrányai – ha nagy mennyiségben fogyasztod, kifejezetten káros az egészségedre!

A sokoldalú kókuszolaj

Először ejtsünk néhány szót az előnyökről.

Az olívaolaj vagy a rendes napraforgóolaj tökéletes helyettesítője a kókuszolaj, mert sokkal egészségesebb – ugyan főként telített zsírsavakat tartalmaz, mégis sokkal könnyebben használja fel a szervezet, mint a nehezebb olajfajtákat, amelyek szintén ebből az egészségtelen zsírból állnak össze.

Nagyon finomakat lehet vele sütni-főzni, és a bőrödre kenve is csodákra képes, mert hidratálja és megnyugtatja a gyulladt bőrfelületeket, tökéletes pattanások kezelésére és vízhiányos bőrre is.

De mint nagyjából minden a világon, túlzott mennyiségben ez is egészségtelen lehet.

Telített és telítetlen zsírok

Unalomig ismételt már, hogy a diétázók és az egészségükre vigyázók a telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket válasszák – ilyenek vannak a halakban, a magvakban és a kókuszolajban is.

Ezek kis mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak az egészséges makrotápanyagok beviteléhez, tehát elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott étrendhez.


Ezt olvastad már? A jó fajta zsír: miért szuperkaja az avokádó?


De amíg a halban és a magvakban kevés, addig a kókuszolajban nagyon sok zsiradék található, ráadásul a telített fajtából, ami már megterheli a szervezetedet – főleg a keringési rendszeredet.

A túlzott olajfogyasztás veszélyei

Mivel a kókuszolaj nagy része telített, azaz rossz fajta zsír, hiába dolgozza fel könnyen a szervezeted, kifejezetten rosszat tesz a testednek. Bizonyították, hogy a telített zsírsavakat rendszeresen fogyasztók hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre – a vérből kiváló zsír szó szerint lerakódik az érfalakra, összeszűkíti azokat, és így kevesebb vér, ezzel együtt kevesebb oxigén is jut a szervezetedbe.

A kókuszolaj úgynevezett MCT-zsírsavakat tartalmaz, amelyek közvetlenül és változás nélkül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein – ettől egészséges a kókuszolaj, mert nem a nyirokkeringésen keresztül dolgozza fel a szervezeted őket. Nagyobb mennyiségben azonban ugyanúgy ártalmas, mint a többi olajfajta.

Egyem vagy ne egyem?

Fontos tisztázni, hogy a kókuszolaj nem csodaszer. Ugyanúgy veszélyes a szívedre, mint az összes többi olajfajta, ha túl sokat fogyasztasz belőle – de ez valójában minden étellel így van. Ha sok gyümölcsöt eszel, a gyümölcscukor árt meg, a zöldségekben pedig ugyanúgy van szénhidrát, mint a kenyérben, ezért ha napi három kiló brokkolit eszel meg, ugyanúgy terheled a szervezetedet az emésztésével.

Kis mennyiségben (a napi sütés-főzés közben mondjuk) azonban egészségesebb választás a kókuszolaj, mint bármelyik másik társa – ráadásul kutatások bizonyították, hogy a deréktérfogatodnak is jót tesz, ha ezt használod alapanyagként.

Szóval ne dobd ki a kókuszolajat a szekrényből, csak használd okosan!

VIDEO 2024 legszebb sminktrendje, a gyöngyházfényű smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!