Egy kutatás alátámasztotta: akik sírnak a filmeken, érzelmileg erősebbek

Egy kutatás alátámasztotta: akik sírnak a filmeken, érzelmileg erősebbek

Címlap / Életmód / Lélek / Egy kutatás alátámasztotta: akik sírnak a filmeken, érzelmileg erősebbek

Paul J. Zak pszichológus és idegkutató készített egy kutatást, ami alapján megállapította, hogy akik sírnak a filmeken, sokkal jobban képesek kezelni az érzéseiket, és a napi szintű kihívásokkal is jobban szembe tudnak nézni. Amikor filmet nézel, pontosan tudod, hogy az adott jelenet nem a valóság, hanem színészek és egy óriási stáb közös munkája.

Mégis, ennek ellenére elérzékenyülsz, amiről a testedben lévő oxitocin tehet, ami valószínűleg magasabb arányban található meg benned. Ez a hormon ingerületátvivő anyagként funkciónál, vagyis ez tehet arról, hogy elérzékenyülsz egy szomorú jelenet közben. És egyúttal ez játszik szerepet abban is, hogy empatikus vagy, és nagy hatással vannak rád a külső ingerek, a környezetedben történő dolgok.

A könnyek előnye

Arról nem is beszélve, hogy a sírásnak pozitív hatásai is vannak. Nem véletlen, hogy ha nehéz időszakon mész keresztül, a lelked is megkönnyebbül ezután, ráadásul ez rólad is árulkodik.

Ha elsírod magad egy filmen, mert megérint a történet, és fontos szerinted ezzel foglalkozni, az azt jelenti, hogy képes vagy meglátni az igazán értékes dolgokat az életben.

Hiszen mindig az együttérző, kedves emberek voltak azok, akik pozitív változásokat tudtak elindítani a világban azáltal, hogy segítettek másoknak.

Összességében pedig az érzékenyebb lelkű emberek sokkal teljesebb életet élnek. Nem rejtegetik az érzéseiket, nem próbálják megjátszani magukat, és ettől a kapcsolataik is valódiak lesznek, legyen szó szerelemről vagy barátságokról. Azáltal, hogy senkit sem hagynak kételyek között, mivel mindig őszintén beszélnek arról, mi jár a fejükben, kiegyensúlyozottabb viszonyt tartanak fent másokkal. Úgyhogy mostantól te se érezd rosszul magad, ha a moziban ülve elérzékenyülsz egy filmjeleneten. Ha valaki ezért kinevet, az sokkal inkább őt jellemzi, és nem téged!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást