Szórakozás / Otthon

7 különös tény, amitől tátva marad a szád

Legyen szó iskoláról vagy a környezetünkből felszedett műveltségről, vannak tévhitek, melyek makacsul tartják magukat, más tények pedig, hiába valósak, szinte senki nem találkozott még velük. Különös adatok, érdekes megfigyelések, néhány elhallgatott történelmi tény és széles körben elterjedt félreértés következik most, amiért diplomát talán nem adnak, de az biztos, hogy tátva marad tőlük a szád.

George Washington fogai

A főleg az Egyesült Államokban népszerű hiedelem ellenére George Washingtonnak nem voltak fából a fogai. Ki is hinné ezt el, nem igaz?

Akkor kapaszkodj, mert a valóság sokkal megdöbbentőbb: Washingtonnak valóban műfogai voltak, ezek azonban aranyból, elefántcsontból, sőt, némelyik állati fogból készült. Ehhez képest a fa már nem is hangzik olyan bizarrnak, ugye?

Az aranyhal és az emlékezet

Az aranyhalak legfeljebb 3 másodpercig képesek megőrizni az emlékeiket, szól a viccé vált általános ismeret.

Sokak szerint ezért nem is zavarja ezeket az állatokat különösebben, ha egy kicsi, gömbölyű akváriumban élnek, hiszen mire az üveg egyik végétől a másikig elúsznak, már el is felejtik, hogy hol jártak azelőtt.

Ez azonban nem igaz, nem is véletlen, hogy ma már az állatvédelmi törvények tiltják, hogy a halakat ilyen kicsi, gömbölyű akváriumokban tartsák.

Kutatások igazolták, hogy az aranyhalak emlékezete akár 5 hónapon keresztül is kitart.

A bikák és a vörös szín

A bikákat valójában nem bosszantja fel a vörös szín, sőt általában semmilyen színnel kapcsolatban nincsenek ellenérzéseik, a torreádorok a posztó mozgatásával ingerlik a bikákat.

A vörös színre az évek során azért esett a választásuk, mert egyrészt ez a közönség számára látványos, másrészt mert jól elrejti a vérnyomokat, amiből egy-egy bikaviadal során bőven jut a textilre a szerencsétlen, meggyötört állat testéből.

A vörös szín tehát nem is annyira a bika, mint inkább a közönség miatt használatos.

A dinoszauruszok kihalása

Az mára szinte bizonyos, hogy a dinoszauruszok kipusztulásában szerepet játszott egy nagy méretű meteorit becsapódása, de a kutatók egyre biztosabbak abban, hogy ez nem jelentette azt, hogy minden dinó szinte egy pillanata alatt eltűnt volna a föld színéről.

Szerintük voltak olyan példányok, amelyek túlélték a katasztrófát, és egyes fajok még a meteor becsapódása után több ezer évvel is a bolygó felszínét koptatták.

Ókori aranykor?

A középkori Angliát gyakran a sötétség korával, betegségekkel, járványokkal, mocskos nagyvárosokkal és kezdetleges orvostudománnyal azonosítják, míg az ókori Egyiptom a kultúra, a mesés gazdagság, a hihetetlenül fejlett tudás szinonimája.

Ennek némileg ellentmond a tény, hogy az ókori Egyiptomban az átlagéletkor nem érte el a 30 évet, és jellemzően a fáraók sem éltek ennél sokkal tovább, de a középkori Angliában az emberek többségében a 60-as éveik közepéig aránylag jó egészségnek örvendtek.

A tiltott gyümölcs

Ádám és Éva történetében, az eredeti szövegben valójában sehol sem szerepel az alma szó, egyszerűen csak egy gyümölcsről van szó, amit azonban helytelenül fordítottak le, és később az egész keresztény világban almaként jelent meg a tiltott gyümölcs.

Ma a kutatók úgy gondolják, hogy valószínűleg inkább füge, esetleg gránátalma lehetett az eredeti szövegben, de ennél is valószínűbb, hogy nem konkrét gyümölcsről, hanem egy szimbólumról lehet szó, tehát a Paradicsomból való kiűzetést nem egy alma, de talán nem is egy gyümölcs leszakítása okozta.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW