6 különös macskával kapcsolatos babona

6 különös macskával kapcsolatos babona

Címlap / Életmód / Család / 6 különös macskával kapcsolatos babona

Nem véletlen hogy évezredek óta jelen van az emberek életében. Ennyi idő alatt bizony nem kevés hiedelem és babona kapcsolódott ezekhez a kecses lényekhez, legyen szó idegen kultúrák szokásairól, vagy nagyanyáink megfigyeléseiről. Lássunk ezek közül néhányat!

Isteni erő

Egyiptomban különös tisztelettel kezelték ezeket a kecses lényeket. Ennek oka több, mint valószínű, a macskák és a rágcsálók „összeférhetetlensége”. a gabonát és egyéb betakarított terményeket pusztító patkányok, pockok és egerek tizedelésében komoly szerep jutott a cicusoknak.
Éppen ezért nagy becsben tartották őket, amely egy idő után egészen az isteni felemelkedésig fajult. Sőt, a macskákat haláluk után ugyanúgy balzsamozták és mumifikálták, mint egyes embereket. Nem szabadott bántani őket, és az, aki arra vetemedett, hogy elpusztított egy macskát, az bizony magára vonta a tömeg haragját, és nem egyszer az életével fizetett a tettéért.

Trónfosztás

A középkorban a macskákat megfosztották isteni mivoltuktól. Sőt! Az egyház nem nézte jó szemmel, hogy ebben a szerepben tetszelegtek, és hadjáratot indított a doromboló szőrgolyók ellen.
A mozgásuk, a zajtalan léptük és világító szemük mind-mind olyan tulajdonságokká avanzsáltak, melyek minden kétséget kizáróan bizonyították az állatok ördögi mivoltát, így a szent inkvizíció százszámra kínozta halálra ezeket az állatokat.

Fekete cica

A koromszínű macskákat különös figyelem övezte. Olyannyira, hogy különböző kultúrákban más-más tulajdonságokat kapcsoltak ehhez az árnyalathoz.

Egyes elképzelések szerint, ha fekete macska megy át előttünk az úton, az balszerencsét jelent, bár egyes esetekben nem kell, hogy mozogjon, a negatív események bekövetkezéséhez elég, ha csak megpillantjuk.
Azonban más kultúrákban, mint például az afro-amerikai hoodoo hagyomány, éppen ellenkezőleg történik a megítélés: ha átmegy előttünk a cica, vagy ha megpillantják azt, az szerencsét von maga után, főleg ami a szerencsejátékokat illeti.

Szőr

Amerika hegyvidékein tartja magát az a babona, miszerint a macskák képesek megjósolni, hogy a lányok férjhez mennek-e a kiválasztott fiúhoz. Ehhez nem kell mást tenni, mint három szőrszálat szerezni a cicustól, és azt papírba csomagolva a küszöb alá rejteni éjszakára. Reggel, kibontva a „jóseszközt”, kiderül a válasz: ha Y alakban rendeződnek az előbukkanó szőrszálak, akkor a válasz igen (yes), ha N alakban, akkor nem (no).Ha egy fekete macskát látunk, az nem minden esetben jelent rosszat a babonák szerint. Főleg akkor, ha sikerül találnunk a testén egy fehér szőrszálat. Ezután már csak ki kell tépnünk úgy, hogy a macska ne karmoljon meg minket az atrocitás következtében, és a szerencsénk máris biztosított.

Ha bántod

Bizony a néphit nem engedi bántani ezeket az állatokat. És hogy a tiltás hathatós legyen, komoly következményekkel kell számolnunk, ha mégis ártani akarunk a macskáknak.
Ha ugyanis belerúg valaki egy cicába, az számítson reumára, de ennél komolyabban sújtja a végzet azokat, akik el merik venni az állat életét. A macska 9 életéből ha elveszünk egyet, életünk végéig szellem fog kísérteni minket, ha pedig vízbe folytjuk, akkor az ördög bosszút áll érte.

Gyógyítás

A macskák különleges képességeinek köszönhetően már régen is tulajdonítottak nekik gyógyító erőt. A népi orvoslásban sokszor használták a cicák különböző részét- szőrét, karmát, bajszát- hogy orvosolják a különböző bajokat.
Persze az „egészben” hagyott macska is segítségünkre lehet, az árpa ugyanis eltűnik, ha azt a fekete cica farka végigsimítja. A háromszínű macska ezen tevékenysége pedig a szemölcs ellen jelent hathatós segítséget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást