Egészség / Életmód / Lélek

Ha a következő 5 tulajdonság megvan benned, magas az érzelmi intelligenciád

Ha a következő 5 tulajdonság megvan benned, magas az érzelmi intelligenciád

Többféle intelligencia létezik, melyeket számszerűsíteni, tehát mérni tudunk. Akinek magas az IQ-ja, vagyis az intelligenciahányadosa, az elvileg okosabb az átlagnál. Az IQ mindig izgatja az embereket, az érzelmi intelligencia viszont rendszerint háttérbe szorul, pedig ugyanolyan fontos. Pedig az EQ (emocionális kvóciens) azt mutatja meg, milyen szinten vagyunk képesek felismerni, megérteni és kezelni a saját érzéseinket, illetve mennyire tudjuk felismerni, megérteni és befolyásolni mások érzéseit.

Az ember gyakran reagál vagy dönt az érzelmeire hagyatkozva, ami azt jelenti, hogyha érzelmi intelligenciánkat fejleszteni tudjuk, az az egész életünkre pozitív hatással lesz. Érzelmileg minden nap nőhetünk egy kicsit, ami által nemcsak kapcsolataink, de az élet más terén is fejlődhetünk. Ha megvan benned az alábbi öt tulajdonság, az magas EQ-ra vall!

Kíváncsiság

Einstein azt mondta, ő nem különlegesen tehetséges, csak nagyon kíváncsi. Az ő példájából is látszik, hogy egy kíváncsi ember, aki hajlandó tanulni és fejlődni, az előbb-utóbb sikeres lesz. Ha valaki érdeklődő, tudni akar valamit és ezért tenni is hajlandó, az nagyon előnyös tulajdonság.

Nemcsak a munka terén, hanem az emberi kapcsolatokban is pozitívan fog megmutatkozni ez az erény, többek között azért, mert egy ilyen ember őszintén tudni akarja, partnere hogyan érez.

Empátia

Ebben főleg a nők jeleskednek, hiszen sokkal együttérzőbbek vagyunk a férfiaknál. A nők – valószínűleg evolúciós okokból, főleg az anyaság miatt is – könnyebben tudják beleképzelni magukat más helyébe és átérezni, min mehet keresztül egy másik ember. Az amerikaiak szokták mondani, hogy úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. Egy empatikus ember gyengéd, nem agresszív és nem bánt másokat. Egy együttérző társsal könnyebb a párkapcsolat, hiszen nem érzéketlen, hanem odafigyel a párja érzéseire.

Szenvedély

Egy ember, aki lelkesedni tud valami vagy valaki iránt, szinte magával ragad másokat. Jó értelemben vett vehemenciájuk hatással van környezetükre, akikre átragad lelkesedésük.

Egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező embert a szenvedélye a munkában, a magán- és családi életében is előre hajt, és ez a pozitív energia a körülötte élő emberekre is kihat.

Gondoljunk csak bele: nincs annál elragadóbb, mint amikor valaki csillogó szemmel, szenvedélyesen mesél vagy csinál valamit, és ez automatikusan jó érzéssel tölt el minket is.

Alkalmazkodóképesség

Ha felismerjük, mikor járunk jó úton, vagy mikor van szükség váltásra, akkor jók vagyunk az adaptációban. A saját magunk – és esetleg mások – érdekében hozott jó döntések arra utalnak, hamar képesek vagyunk reagálni egy adott szituációra és ez szintén a fejlett érzelmi intelligencia egyik jele. Életünk során környezetünk és mi magunk is folyamatosan változunk, szükség van alkalmazkodóképességünkre.

Olykor ki kell értékelni a helyzetet és a megfelelő módon reagálni rá, azaz megfelelően adaptálódni a megváltozott viszonyokhoz.

Optimizmus

Ha több lehetőséget szeretnél, vagy nyíltan és konstruktívan állni az élethez és kapcsolataidhoz, legyél optimista. Tudom, ezt könnyű mondani, de igenis lehet fejleszteni magunkban azt, hogy a dolgokhoz pozitívabban álljunk hozzá. Ha nem is tudjuk mindig irányítani azt, ami velünk történik, a hozzáállásunk csak rajtunk múlik. Ha optimisták és boldogok vagyunk, motiváltabbak és lelkesebbek is leszünk, ezáltal pedig sikeresebbek is. Az optimizmus a központ, ami körül a sikeresség forog.

Kép forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást