Környezetvédelmi Világnap – június 5.

Környezetvédelmi Világnap – június 5.

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Környezetvédelmi Világnap – június 5.

Az ENSZ 1972-es környezetvédelmi világkonferenciája június 5-ét határozta meg Környezetvédelmi Világnapnak, amikor a környezetvédelem még inkább a figyelem központjába kerül. Lássuk ebből az alkalomból, hogy mit tehetünk mi magunk a környezetünk védelme érdekében.

Szemetelés

Talán túl egyszerűnek hangzik, de mégis igaz, hogy ha mindenki abbahagyja a szemetelést, akkor már sokat tettünk közösen a környezetünk érdekében. A szemetelés csökkentése kis dolog, de mégis óriási – és kizárólag csak pozitív – hatással rendelkezik.
Nagyon fontos, hogy gyermekeinket is megtanítsuk arra, hogy bár lényegesen kényelmesebb dolog lehet az adott pillanatban eldobni valamit az utcán vagy kidobni a felesleges dolgot az autóablakon, attól még az nem szűnik meg létezni, és bármilyen kis tárgy is sok bajt okozhat a környezetnek.

Nejlonzacskók

Sok áruházban vagy boltban azzal szeretnének segíteni a vásárolt dolgok elcipelésében, hogy rengeteg nejlonzacskót adnak, gyakorlatilag számolatlanul. Ne azzal törődjünk azonban, hogy milyen kényelmes, majd otthon mindet – még a felhasználatlant is – kidobjuk, és csak azért sem érdemes hazavinni ezeket, mert ingyen vannak.
Inkább rendszeresítsünk bevásárlótáskákat, és azokat vigyük magunkkal a boltba, így nem is lesz szükségünk az ott felajánlott zacskókra. Hiába olcsó ezek előállítása, attól még akár száz évig is eltarthat, amíg lebomlik – ez pedig megfizethetetlen.

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés egyre elterjedtebb hazánkban is. Ennek lényege, hogy külön gyűjtjük, és külön tárolókba helyezzük a hagyományos szemetet, és külön azt, ami újra felhasználható. Újrahasznosítható a műanyag, az üveg, a papír és a fémhulladék is.
Ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, akkor azzal eleve kevesebb dolgot ítélünk kidobásra. Valamint itt is érvényesül a sok kicsi sokra megy elve, vagyis ha minden háztartás egy kicsivel kevesebb szemetet termel, akkor már sokat tettünk környezetünk védelme érdekében.

Lebomlási idő

A szelektív hulladékgyűjtéssel nem csak úgy védjük a környezetet, hogy a kidobásra ítélt szemét mennyiségét csökkenthetjük, de egyben olyan anyagoktól mentjük meg a környezetet, aminek lebomlási ideje lényegesen hosszabb egyéb szeméthez képest.
Csak néhány példát említve a nejlonzacskók és a konzervdobozok lebomlási ideje akár 100 év is lehet, a zöld üvegé pedig közel 1 millió év. A legkésőbb lebomló anyagok listáját pedig a háztartásokban annyira népszerű műanyag flakonok vezetik, mivel ezek soha nem bomlanak le.

Levegőszennyezés

A levegőt sajnos nem tudjuk egykönnyen jobbra cserélni, csak akkor, ha elutazunk a friss levegőjű hegyekbe. A városi levegő Magyarországon egyértelműen szennyezettnek számít, így az itt lakók sajnos ezt lélegzik be.
A levegőszennyezést természetesen gyárak is okozhatják, de talán érdemesebb azokkal a területekkel foglalkozni, amin mi magunk is változtathatunk. Ha például néhány útra autó helyett kerékpárral vagy tömegközlekedést használva megyünk, akkor már tettünk valamit környezetünk megóvása érdekében.

Fogyasztói társadalom

Bizony a manapság jellemző fogyasztói szokások nem feltétlenül kedveznek a környezetbarát gondolkodásnak. Egész egyszerűen már a mindennapjaink részévé vált, hogy rengeteg mindent dobunk ki, és közben nem is gondolunk bele, hogy akár más lehetőség is lenne.
Igaz, hogy sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy egy akár néhány éves kamera, telefon, dvd-lejátszó, vagy egy tévé is ha elromlik, akkor többe kerül megjavíttatni, mint újat venni. Ez a gondolkodásmód azonban nagyon nem kedvez a környezettudatos gondolkodásmódnak, hiszen így a megjavítható, de inkább kidobásra kerülő műszaki tárgyakból is hamar környezetrongáló szemét válik.

Környezetünk védelme gyermekeink jövőjének záloga

Bizony a környezetszennyezés negatív hatásait nem biztos, hogy mi magunk fogjuk megérezni, de az nagyon valószínű, hogy gyermekeink és unokáink környezetének minőségét tesszük tönkre minden egyes szemeteléssel, amikor olyat juttatunk a környezetbe, amit nem lett volna muszáj kidobásra ítélni.
Gondoljuk át, hogy mire vezet, ha mindenki tovább szennyezi a környezetét, és hogy milyen lesz majd az a levegő, amit utódaink belélegeznek, és mennyi vegyi anyag lesz addigra a talajban. Ha mindenki csak egy kicsit környezettudatosabban kezd el élni, akkor gyermekeinknek már jobb esélyük lesz a minőségi környezetre, a minőségi életre. Értük biztosan megéri!

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!