Íme, a bugyi, ami 90 napon belül lebomlik

Íme, a bugyi, ami 90 napon belül lebomlik

Címlap / Stílus / Divat / Íme, a bugyi, ami 90 napon belül lebomlik

A fehérnemű az egyik legkevésbé újrahasznosítható ruhadarab. Nem veszik vissza a boltban, ha rossz méretet vettünk, nem adományozhatjuk el, mint más ruháinkat, így ha meguntuk vagy tönkrement, akkor biztosan a szemetesben végzi. A világhírű Kent fehérnemű márka azonban megelégelte ezt a helyzetet és komoly előkészületek után piacra dobta a komposztálható bugyit.

Mielőtt elárulnánk, hogyan lehet első osztályú tápanyag a fikuszod számára a már nem használt alsóneműdből, íme, egy nem túl vidám tény: jelenleg a ruhák előállításához használt anyagok kevesebb mint 1%-át hasznosítják újra. Ez azt jelenti, hogy több ezer tonna textil kerül a hulladéklerakókba. 

Felkapta erre a hírre a fejét néhány divatmárka is és (inkább marketing célból, mintsem lelkiismereti megfontolásból), úgy döntött az elmúlt években, hogy felveszi a harcot a mértéktelen pazarlás ellen. A már nem hordható ruhákat begyűjtik, szálakra bontják és konyharuhák, szigetelőanyagok lesznek, de akár új kollekciók is készülnek belőlük.

IRINA KROLEVETC/istockphoto.com

Minden megoldható a gyártó szerint

A ruhaipari környezetszennyezés az egyik legjelentősebb hiba, amit elkövetünk a bolygónk ellen. A komposztálható női fehérneművel a tervezők utat szeretnének törni azon cégek számára, akik később talán pólókat, nadrágokat, ingeket is készítenének ugyanezzel a módszerrel. 

Az amerikai gyártó szilárd meggyőződése, hogy öltözékünk minden egyes eleme beilleszthető az ökológiai körforgásba, pontosan úgy, ahogyan az évezredekkel ezelőtt zajlott. Ha ez a terv megvalósul, akkor a kinőtt, elrongyolódott ruháink ezután a komposztálóba kerülhetnek, majd kerti zöldségek vagy szobanövények tápanyagául szolgálhatnak. Kissé utópisztikus gondolat? 

A Kent által kínált, 100%-ig növényi alapanyagokból készült fehérneműt két módon lehet visszaadni a természetnek. Az egyik, hogy (kimosva!) visszaküldi a vásárló egy év után a gyártónak, cserébe pedig kap egy kupont, amelyért újabb fehérneműket vásárolhat kedvezményesen. Arról nem írnak a weboldalukon, hogy a Kaliforniába történő visszaküldésnek körülbelül mekkora az ökológiai hatása, beleértve a szállításhoz használt üzemanyagot. Vélhetően ez sem elhanyagolható mennyiségű. 

A másik módszer, hogy a Kent elküld egy biológiai komposztáláshoz szükséges starter anyagot, amely hatására a kerti komposztálóban 90 nap alatt növényi tápanyaggá változik a fehérnemű. (Ezzel szemben a szintetikus fehérneműk lebomlási ideje több mint 200 év).

Mindkét módszernek a lényege egy olyan körforgás, amely során a növényből szövet lesz, a szövetből ruhadarab, majd abból tápanyag a növények számára. Ezekből pedig újabb fehérneműk gyártásáshoz használható szövet lesz. 

Mennyibe kerül és miből készül?

Ha kedvet kaptál a komposztálható alapanyagokból varrt bugyira, egy darab ára 18-24 USD között mozog (6.300-8.400 Ft). Aki a festék miatt aggódik, azonnal felteheti a kérdést, hogy mitől lesz fehér, fekete vagy rózsaszín az adott fehérnemű. A válasz megnyugtató, természetesen a színezéshez is növényi alapanyagokat használnak. Még a márka jelet is szója alapú festékkel nyomtatják a dobozokra. 

A rózsaszín bugyi például avokádó és bio rózsabimbó felhasználásával készül. Azt már meg sem kell említenünk, hogy a megrendelt alsóneműk újrahasznosítható és komposztálható csomagolásban érkeznek. 

A gyártó Peruban termesztett, fair trade gazdálkodásból származó pamutot használ és szén-dioxid semleges szállítást alkalmaz, olvashatjuk a KENT weboldalán. Talán ez magyarázza, miért kerül ennyibe egyetlen darab. A kényelmet tekintve, a visszajelzések alapján, kiemelkedően teljesítenek a komposzt fehérneműk. 

Tény, hogy a közel 8 milliárdos lakosság egyre kevésbé fenntartható életmódja komoly hatással van a jövőnkre. A divatvilágra jellemző pazarlás ellen tenni kell valamit, de hogy erre valódi megoldást kínál-e a komposztálható fehérnemű, azt mindenki döntse el maga. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!