Így lett sokkal fenntarthatóbb az öltözködésem

Így lett sokkal fenntarthatóbb az öltözködésem

Címlap / Stílus / Divat / Így lett sokkal fenntarthatóbb az öltözködésem

Ha fenntarthatóságról van szó, egyértelműen azzal teszünk a legjobbat a környezetünknek, ha minimalizáljuk a vásárlásaink számát. Bár javuló tendenciát mutatok, ezen a téren még van hova fejlődnöm.

Már sokkal meggondoltabban költöm el a pénzemet, mint korábban, a ruhák közül azt veszem meg, amiről úgy érzem, egyszerűen tökéletes. Nem adok pénzt olyan darabra, ami csak úgy-ahogy passzol, mert tudom, hogy sosem fogom felvenni. Részben azzal is hozzájárulok a fenntarthatósághoz, hogy nem rohanok őrült módjára a boltokba az új trendek láttán, és felteszem vásárlás előtt magamnak a kérdést, hogy csak azért viselném, mert mások szerint divatos, vagy mert valóban az én stílusom. De mit lehet még tenni a fenntarthatóbb öltözködésért? 

Újrahasznosított, vagy újra feldolgozott?

Nem csak otthon, a saját gardróbunkban él az újrahasznosítás és az újrafeldolgozás fogalma, hanem manapság már a ruhaipar is egyre nagyobb figyelmet fordít erre a két fogalomra. De mi a különbség köztük? Az újra feldolgozott darabok sokkal kevésbé terhelik meg a környezetünket, mint az újrahasznosított ruhák.

Az újra feldolgozott ruhákat és kiegészítőket, valamint a textilhulladékot teljesen új termékké alakítják. A fogyasztó utáni hulladékok (megvásárolt, viselt, vagy eldobott) esetleg a holtanyagok (olyan termékek, amelyeket egyáltalán nem adtak el) mind-mind alkalmasak arra, hogy újra feldolgozott ruhákká váljanak. Származzanak bárhonnan is, ezeket a textíliákat újragondolják, átalakítják, esetleg rekonstruálják, hogy növeljék az értéküket és így eladhatóvá váljanak. A tervezők bármilyen anyaggal, megoldással dolgozhatnak, tehát az újrahasznosított ruhák – ellenben a tömeggyártású holmikkal – szinte mindig egyediek. 

 

 

Az újrahasznosítás ezzel szemben azt jelenti, hogy a ruhahulladék teljes átalakuláson esik át, mielőtt ismét viselhetővé válna. A feldolgozás során jelenleg két módszer ismeretes:  

  • A mechanikus újrahasznosítás az, amikor a megmaradt szövetet felaprítják, majd a kapott szálakat új anyagban dolgozzák fel.
  • A kémiai újrahasznosítás pedig az, amikor a szövetet vegyszerrel kezelik, majd feloldják. A kapott szálat ezután összekeverik más szálakkal és így készül az új szövet.

Fontos megjegyezni, hogy az újrahasznosított ruhák más anyagokból is készülhetnek: nagyon népszerű irányvonal például az, amikor a feldolgozott műanyagokból gyártanak új termékeket, akár cipőket, ruhákat és bizsukat, táskákat a tervezők.

hsyncoban/istockphoto.com

Régi ruhák megújítása

Természetesen otthon nem tudjuk újrahasznosítani a ruhákat nagyipari formában, de az újra feldolgozás már egészen más tészta. Minimális kézügyességgel is újjá tudod varázsolni a megunt ruháidat! Éppen a napokban akadt a kezem ügyébe két olyan nadrág, amik méretügyileg tökéletesek, de már nem venném fel őket: az egyiket sok-sok csillag díszíti, a másik pedig számomra előnytelenül koptatott. Vettem 300 forintért egy fekete ruhafestéket, elindítottam vele egy magas hőfokú mosást, és kivettem a mosógépből két, újszerű fekete nadrágot.

A divat újra és újra visszatér önmagához, ezért sokszor megesik, hogy a most unalmasnak és divatjamúltnak tűnő darabok néhány év múlva ismét a trendek csúcsán landolnak. Igaz ugyanakkor, hogy nem feltétlenül érdemes félretenni az összes megvásárolt ruhádat, főleg akkor, ha csak egy szekrény áll a rendelkezésedre. Azonban a szeretett daraboktól, amik egyébként jól is állnak, egyáltalán nem kell búcsút venned csak azért, mert a mostani trendek szerint nem iránymutatóak. Gyakran elég, ha egy kicsit megújítod őket, akár néhány gomb felvarrásával, egy kis rojtolással, derékbeszegéssel, vagy szűkítéssel. Ha hozzám hasonlóan neked sincs időd és szakértelmed ehhez, még mindig kérheted egy ügyes varrónő segítségét, aki gond nélkül a testedre igazítja az átalakításra váró ruháidat. 

 

 

Éljenek a használt ruhák!

Jól emlékszem, gyerekkoromban még rendesen ciki volt turkálóba menni, bár akkor még nem is volt minden sarkon second hand üzlet. Én nagyon örülök, hogy ezek a boltok elterjedtek, népszerűvé és elfogadottá váltak, mert fantasztikus dolgokat találni bennük, ráadásul az egyik legkárosabb iparágunkat, a divatot is fenntarthatóvá lehet tenni általuk. A jó turkálót és a bálabontást ki kell fogni, de a mi környékünkön meglepően jó minőségű üzletek vannak.

Sokszor találok új, még címkés darabokat, de gyakori, hogy az egészen különleges, hazánkban ritkaságszámba menő márkák termékeire bukkanok a kupacok mélyén. Tény, hogy kell idő ahhoz, hogy megtaláld a hozzád illő darabokat, de megéri időt szánni a használt ruhák átvizslatására. Nálam nagyon bevált, hogy a turkálóban talált darabokat egészítem ki új, minőségi, lehetőség szerint fenntartható forrásból származó ruhákkal. Így egy számomra testhezálló, etikus és mindenekelőtt igazán egyedi ruhatár jött létre.

istockphoto

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!