A kopaszság kezelhető! Áttörés a férfiak kopaszságának kezelésében

A kopaszság kezelhető! Áttörés a férfiak kopaszságának kezelésében

Címlap / Stílus / Haj / A kopaszság kezelhető! Áttörés a férfiak kopaszságának kezelésében

A haj nem csupán a szépség egyik összetevője, hanem a szexuális vonzerő bevetésénél is nélkülözhetetlen. De mi van, ha hullani kezd, és megjelenésére odafigyelő, hajkoronájára különösen érzékeny férfi az illető? Egyesek szerint ez az élet rendje, másoknak tragédia. Megannyi reménytelenül vívott küzdelem után egy nemrégiben tett tudományos bejelentés új reménnyel kecsegteti az érintetteket. A megoldást a Drakula (avagy PRP) terápia jelenheti, mely a hajhagymákat mintegy életre keltve beindítja a csupasz területen a hajnövekedést.

Mint ismeretes, egy férfi tar fejjel is arathat nagy sikert a hölgyek körében, gondoljunk csak rögtön Vin Diesel amerikai színészre, akit akciószerepeiben már- már nehezen is tudnánk dús hajkoronával elképzelni. Említhetnénk Hollywood kiöregedett, kérlelhetetlen és sátáni mosolyú szívtiprójának, Jack Nicholsonnak hódításait, vagy gondoljunk a legendás, Kojak nyomozó karakterével eggyé vált görög- amerikai színészre, Telly Savalasra, kinek híressé vált mondata így hangzik – „Mindannyian kopasznak születünk, bébi”.

Mindez azonban nem jelent különösebb vigaszt a férfitársadalom kopaszodással küzdő, büszke és önérzetes tagjainak. Többségük szerint ugyanis a férfiassághoz, a maszkulin sármhoz és az ifjúsághoz igenis szorosan kapcsolódik a sűrű hajkorona.
A hajhullás okai a stressztől a genetikáig
A férfiak rémálma általában középkorban kezdődik, napjainkban azonban a folyamatos stressz – túlzott szorongás, hirtelen sokk, esetleges műtét vagy kemoterápia -, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás vagy nem megfelelő hajápolás (pl. rossz minőségű kozmetikai szerek használata, illetve a túlzott mértékű hajápolás) illetve különböző külső tényezők (pl. éghajlati változás, gyógyszeres kezelés) miatt egyre többen küzdenek kopaszodással már nagyon fiatalon is. Mire a kevésbé szerencsések betöltik a 70. életévüket, mindenképpen számolniuk kell több- kevesebb hajhullással.

A haj elvesztésében többnyire hormonális és genetikai faktorok játszanak közre, viszont a férfi kopaszodás pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. A hajhagymák folyamatos zsugorodása, majd eltűnése sajnos hamar szemmel látható eredményeket produkál. A kopaszodás mértékében mind a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, mind pedig a genetikai faktorok egyaránt közrejátszanak.
Napi szinten 100- 150 szál haj kihullása még természetes folyamat. Amennyiben ennél több hajszál távozik, akkor több mint valószínű, hogy annak hátterében valamilyen rendellenesség áll, amelyet nem árt minél előbb megállapítani és kezelni, hiszen egyes folyamatok lassíthatóak, vagy akár meg is állíthatóak, ha időben cselekszünk. 
Napjainkban a legnépszerűbb kozmetikai alternatívát az eredeti állapot visszaállítása érdekében tett hajátültetés jelenti, pontosabban jelentette eddig! Megannyi remény és reménytelenség után ugyanis egy nemrégiben tett tudományos bejelentés hatalmas áttörést hozhat a kopaszság hosszan tartó kezelésében. Klinikai vizsgálattal igazolt módon a vérlemezkében gazdag plazmával (trombocita- gazdag plazma, platelet rich plasma, PRP), más néven „Drakula” vagy „Vámpír” kezeléssel jelentős hajnövekedés érhető el az alopecia areata (férfiakra jellemző, androgén kopaszság) kezelésekor. 
PRP terápia – Forradalmi áttörés a férfiak kopaszságának kezelésében

Az elmúlt években világszerte a PRP kezelés (hétköznapi nevén vámpír- kezelés avagy Drakula- terápia) vált a legelterjedtebb bőr, illetve a bőralatti kötőszövet öregedését gátló, bizonyos értelemben bőrfiatalító kezeléssé. Ez a beavatkozás megfelelően képzett szakemberek kezében nagy hatékonysággal képes a saját fiatal kötőszöveti sejtekben levő regenerálódást, sejtosztódást, szövet- fiatalodást kiváltó speciális anyagok, ún. sejt- sejt kommunikációs faktorok (fehérjék és fehérje- származék anyagok) felszabadítására.
Idén májusban, a British Journal of Dermatology szakfolyóiratban megjelent fontos közlemény alapján kijelenthető az is, hogy a férfiak kopaszsága (androgén kopaszság, alpecia areata) jó eredménnyel kezelhető a fejbőr PRP terápiájával. Az alkalmazott PRP kezelés új hajszálak tömeges megjelenéséhez vezetett, bizonyítható volt a bőrben a haj növekedéséért felelős sejtek osztódással történő szaporodása, a meglevő sorvadt hajszálak újra megvastagodtak és regenerálódtak, valamint megszűnt a kopaszodó rész viszketése, esetleges égető fájdalomérzete.

A PRP kezelést itthon is nagy sikerrel alkalmazó szakértőnket, dr. Varga Klára plasztikai sebészt kérdeztük arról, hogy miként zajlik a több alkalomból álló kezelés, milyen eredményt várható.
Milyen esetekben alkalmazható sikerrel a terápia a kopaszsággal szemben, illetve vannak- e kizáró esetek?

V. K.: A beavatkozás szükségessége, illetve kivitelezhetősége plasztikai sebészeti konzultáción kerül megbeszélésre. Igen gyakran ezt a megbeszélést már az első kezelés követi. A beavatkozást megelőzően több dologról is meg kell bizonyosodnunk, többek között arról, hogy a kezelendő személynek a beavatkozás időpontjában nincs ismert heveny megbetegedése, gyulladással járó betegsége; A vérképében vizsgálható vérlemezke szám (trombocita szám) a referencia tartományon belül található (150-450 G/L); A páciens nem kap alvadást befolyásoló kezelést, nincs ismert véralvadási zavara (örökletes, szerzett); A kezelendő bőr területén nincs gyulladásos vagy daganatos elváltozás, valamint hogy a páciensnek nincs érzéstelenítőszer allergiája, szívritmus zavara, esetleg kezelés alatt levő szívproblémája.
Hogyan történik a PRP előállítása?
V. K.: A PRP kezelés elvégzéséhez kezelésenként 20 – 50 ml saját vér levételére van szükség. A vérvétel a könyökhajlati vénából történik (a laboratórium vérvételhez, vagy a véradáshoz hasonló módon). A vérvételt megelőzően a kezelendő területre gyógyszertárban előállított érzéstelenítő kenőcs felvitele történik meg. A levett vér alvadását citrát megfelelő arányú hozzáadásával gátoljuk. Az alvadásában gátolt vérből 10 perc alatt 4- 12 mL PRP (vérlemezkében, trombocitában gazdag saját plazma) előállítása történik meg. Ezt a folyamatot megfelelően képzett laboratóriumi szakember, szakorvos végzi el. A PRP beadásra kész állapotában legalább az eredeti trombocitaszám ötszörösét tartalmazza.
A kezelés jár- e esetleg fájdalommal?

V. K.: A plasztikai sebész az előkészített PRP beadását a bőr-, illetve a bőralatti kötőszövet területeibe sorozatos injekciós szúrások segítségével adja be. A beavatkozáshoz igen vékony, erre a célra kialakított tűt használ. A tű vékonysága, illetve az alkalmazott érzéstelenítő kenőcs miatt a tűszúrások csak igen csekély fájdalmat okozhatnak. Bizonyos érzékenyebb területeken azonban mindennek ellenére a tűszúrások kellemetlen érzéssel, helyenként fájdalommal járhatnak. Egy átlagos arckezelés során 300- 800 szúrás segítségével történik meg a preparált 4-12 mL PRP beadása.
A PRP kezelés befejezése után a páciensnek még legalább fél órán át fekve kell maradnia, ez idő alatt a kezelt területre egy speciális bőrnyugtató vagy hűtő gél-maszk kerül. Ezt követően a páciens hazamehet.
A PRP kezelést követő napokban mire kell ügyelnie a páciensnek?
V. K.: A beavatkozást követő 48 órában kerülni kell a bőrt irritáló kozmetikumok illetve smink alkalmazását, valamint bizonyos bőrt érintő beavatkozásokat (szolárium, kozmetikus, stb.). A beadott saját vérlemezke- tömeg a beadás területén felbomlik, a növekedési faktorok tömege pedig beindítja azokat a természetes folyamatokat, melyek végeredményeként a bőr- és a bőralatti kötőszöveti sejtek megújulnak, regenerációs állapotba kerülnek, és látványosan megfiatalodik a kezelt terület. Saját tapasztalataink alapján is elmondhatjuk, hogy a korábban teljesen kopasz területeken a kezelést követő 3-4 hét után hajnövekedés indul, illetve a meglévő hajszálak megvastagodnak, hosszabbra, erőteljesebbre nőnek, és még az eredeti színűk is visszatér.
Mennyi ideig tart a kezelés jótékony hatása?
V. K.: A hatás 3- 6 hét után teljesedik ki, egyúttal javasolt a kezelés 4- 6 alkalommal történő megismétlése, ilyenkor jó, ha a kezelések között van egy hónap szünet. A 6 kezelésből álló beavatkozás jótékony hatása általában 24- 30 hónapon át megmarad. Évi egy emlékeztető kezelést feltétlenül szükségesnek tartok.
www.vargaklara.hu

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!