Mit ültessek a konyhakertembe? A leghasznosabb növények

Mit ültessek a konyhakertembe? A leghasznosabb növények

Címlap / Otthon / Mit ültessek a konyhakertembe? A leghasznosabb növények

Mindig is imádtam a növényeket – a szüleim már gyerekkoromban azzal viccelődtek, hogy engem bátran hátra lehetne zárni a kertbe hetekre, biztos nem fogynék egy dekát sem.

Ezt csak megerősíteni tudom, főleg azóta, hogy növényi étrendet követek, és a napjaim túlnyomó többségét friss zöldségekre és gyümölcsökre építem. Az idei évben végre eljött az ideje, hogy saját kiskertem legyen, és már ne csak egy szűkebb ágyáscsíkban kelljen megoldanom a termesztést.

Olyan őrült sok helyem sajnos így sem lesz, de már a korábbi években is bőségesen tudtunk betakarítani finomságokat, köszönhetően a gondos tervezésnek. A kertészkedés egyszerűnek tűnik, és sok szempontból az is. Emellett rengeteget számít a tapasztalás és persze az, hogy megismerd a saját kerted adottságait, valamint ahhoz igazítsd a terveidet.

Tavaly például négy-öt tő paradicsomról vagy negyven kiló, sárga koktélparadicsomot tudtunk szedni. A növények egészségesek voltak, ontották magukból a mennyei termést. Ugyanitt a csodaszép, színes tövű mángold menthetetlenül fekete volt a tetvektől – idén már biztos nem ültetek belőle, kipróbálok valami mást. Már fel is tankoltam a magokból, hiszen lassan kezdődhet a palántázás!

Évelő növények

A legtöbb konyhakert az egynyári növényekről szól, de szerintem nagyon megéri évelő, vagy a kétnyári növényekre is időt szánnod. Ilyen pl. a spárga, az articsóka, a rebarbara, a torma, a spenót, a sóska, de rengeteg fűszer- és gyógynövény is ide sorolható. Utóbbiak különösen jól jönnek a mindennapos főzés során, és nagyon sokoldalúan felhasználhatod őket, így rengeteget spórolhatsz.

istockphoto

Messze a teljesség igényétől, évelő a rozmaring, a lestyán, a kakukkfű, a snidling, a metélő fokhagyma, a menta, a citromfű, de a levendula is. Számos olyan növény akad, amik között érdemes hagyni, hogy egy-egy szár felvirágozzon és elszórja a magjait. Így a következő évben nem kell bajlódni az újravetéssel, csak hagyni, hogy a természetes tegye a dolgát és a magok újra kihajtsanak. Ilyen a petrezselyem, a koriander, a kapor, vagy a rukkola.

Évelő növények konyhakertbe
alvarez/istockphoto.com

Amikor először kertészkedni kezdtem, ezeket a növényeket ültettem el, valamint kiegészítettem őket gyümölcsbokrokkal. A cél az volt, hogy viszonylag kevés időbefektetéssel is begyűjthessük a terméseket és olyan növényeket termesszük, amik alapvetően igénytelenek és könnyen túlélnek akkor is, ha néhány hétig nem tudok velük érdemben foglalkozni.

Ha ezek a szempontok neked is lényegesek, akkor érdemes a kerted alapját ezekre az évelő, önmagukat újravető, valamint a fűszer- és gyógynövényekre építened. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»