10 könnyű mód, hogy zöldebb lehess – mert a Földünkre ráfér a megkönnyebbülés

10 könnyű mód, hogy zöldebb lehess – mert a Földünkre ráfér a megkönnyebbülés

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 könnyű mód, hogy zöldebb lehess – mert a Földünkre ráfér a megkönnyebbülés

Ha nem is magunk miatt, de a gyermekeink és az unokáink érdekében mindnyájunknak kicsit tudatosabban kellene bánnunk az egyre fogyatkozó energiaforrásainkkal. Jóval nagyobb gondot kellene fordítanunk a környezetünkre, még ha ez oly nehézkes is a hektikus és gigafogyasztó 21. századi életmódunkkal. Egy cseppnyi idő- és energiaráfordítással, apró odafigyeléssel és szuperkönnyű ötletekkel „zöldebbé” válhatunk, és a bolygónk több esélyt kaphat a túlélésre.

Legyen saját ivópalackod

A műanyag palackok szennyezik a környezetet, feleslegesen drágák, és az egészségre is károsak lehetnek, ha többször használják őket. Ha beleinvesztálsz egy saját ivópalackba vagy hordozható termoszba, nem csak pénzt takarítasz meg, hanem a Földet is megkíméled az extra műanyag terhétől.

Térj át a méhviaszra

Az áttetsző konyhai nylonfólia helyett használj méhviasz fóliát. Ez a vékony csomagolóanyag 100 százalékban természetes. Az ételt frissen tartja és többször felhasználható. A folpack-kal, alufóliával és szalvétával szemben lebomlik és nem szennyezi a környezetet.

Hanyagold a szívószálat

Ez a valójában teljesen felesleges tárgy nem csak haszontalan, de rendkívül szennyező is. Nem befolyásolja az italod élvezeti értékét, ellenben növeli a szeméttermelést. Ha nincs lebomló alternatívája, felelőtlenség használni.

Újrahasznosított ruhák

A divatipar a harmadik legszennyezőbb iparág a világon, mert minden évszakban több ruhát vásárolunk, mint amennyire valójában szükségünk van. A pazarlás és felhalmozás csökkentésére célszerű a még jó állapotban lévő ruhaneműidet jótékonysági intézményekhez eljuttatni. A beszerzés egy részét intézheted te is second hand üzletekben, korlátozva ezzel a divatipar romboló környezeti hatásait.

Egyél kevesebb húst

Nem azt javasoljuk, hogy vegetáriánus vagy vegán legyél, hanem azt, hogy optimalizáld a húsfogyasztásodat. Nem csak azért, mert egészségesebb alternatíva, hanem azért, mert kisebb lesz a ökológiai lábnyomod. Ugyanis a hústermelés jóval több környezeti erőforrást használ a Földön, mint a növénytermesztés.

Legyen saját konyhakerted

10 könnyű mód, hogy zöldebb lehess – mert a Földünkre ráfér a megkönnyebbülés

Nem kell kertészeti szaktudás ahhoz, hogy saját fűszer-, gyógynövény vagy veteményes kiskertet tarts a ház körül vagy akár a balkonládában. Minden élelmiszerüzletben vásárolt zöldség, gyümölcs és fűszer gigantikus csomagolási kapacitást igényel, főleg a bolygó szintjén. Előzd meg a pazarlást azzal, hogy saját magadnak állítasz elő minél több élelmiszeripari terméket.

Csomagolásmentes termékek

Minden menő tusfürdő, zselé vagy lemosó helyett használj csomagolásmentes szappant. Az ilyen termékek nincsenek becsomagolva, legfeljebb apró cetli jelzi az összetevőiket. Környezetkímélőek és bio alapanyagokból készülnek. A zero waste elveknek és a napi higiéniai rutinnak is tökéletesen megfelelnek.

Ne csak kikapcsold

Az elektromos készülékeket nem csak kikapcsolni érdemes, mert az alvó üzemmód is fogyaszt áramot. Ezért áramtalanítani is kell, vagyis kihúzni a konnektorból. Ezzel nem csak energiát, hanem pénzt is megtakarítasz magadnak.

Extra ruha vagy pléd

Ha hideg van, gondolj arra, hogy az emberek nagy része sokkal magasabb hőmérsékleten tartja a lakását és a hálószobáját, mint ami orvosok által javasolt és egészséges. A takarékossági szempontokat figyelembe véve érdemes a termosztát feltekerése helyett plusz takarót vagy pamutpulóvert használni.

Kell a számla?

Legtöbbünknek nincs rá szüksége. A környezettudatos vállalatok pénztárainál már nem is állítják ki automatikusan, hanem rákérdeznek, hogy valóban kell-e blokk. Ennek a milliárdnyi papírfecninek a felszíne olyan fényes hőálló vegyi anyaggal van bevonva, amelyet nem tud újrahasznosítani a természet.

Kép forrása: Wavebreakmedia/Depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!