Nehéz beszélgetés vár rád? A „hármas szabály” segíthet, a pszichológus szerint

Nehéz beszélgetés vár rád? A „hármas szabály” segíthet, a pszichológus szerint

Címlap / Életmód / Lélek / Nehéz beszélgetés vár rád? A „hármas szabály” segíthet, a pszichológus szerint

„Rájöttem, hogy van egy hasznos módszer, ami segíthet keretet adni a nehéz beszélgetéseknek, így könnyebb is belekezdeni azokba. Hármas szabálynak hívom. Az elnevezés arra utal, hogy ha azt veszem észre, hogy egy eseményre vagy egy beszélgetésre háromnál többször térek vissza gondolatban, mert nem hagy nyugodni, akkor ezt a szabályt alkalmazom arra, hogy felhozzam a dolgot” – mondja dr. Gregg Henriques, a psychologytoday.com szerzője.

„Klinikai munkám során azt tapasztaltam, hogy sok embernek okoz nehézséget feldolgozni a kapcsolataival való konfliktusait. A „feldolgozó beszélgetés” tulajdonképpen egy perspektívaváltást jelent, amikor a normál, mindennapi tartalomról, a „mi”-ről a beszélgetés tárgyát átirányítjuk arra, ami az érzéseket kiváltja és a kapcsolati dinamikát mozgatja: a „hogyan”-ra. A „háromszoros szabály” egy egyszerű taktika a beszélgetés kialakításához” – teszi hozzá a doktor.

A háromszoros szabály tulajdonképpen a beszélgetés irányításának egy módszere. Lehetőséget kínál arra, hogy felhozz valamit, amiről fontos lenne beszélnetek.

Márpedig, ha nem tudsz valamit elengedni, ha háromnál többször is azon kapod magad, hogy egy témán vagy eseten rágódsz, akkor Henriques szerint érdemes felhozni azt, és beszélni róla a másik érintettel.

Van néhány további elv a feldolgozó beszélgetés irányítására.

1. Először is, tudasd a beszélgetőpartnereddel, hogy szeretnél időt találni a beszélgetésre. Ez figyelmezteti őt arra, hogy valami fontosról van szó, és keretet, kontextust ad a beszélgetésnek.

2. Másodszor, mesélj neki a háromszoros szabályról. Ezzel egyrészt érthetőbbé teszed, igazolod, hogy miért hoztad fel a témát, másrészt a konfliktus deperszonalizálható – nem a beszélgetőtársaddal van bajod, csak egy szabályt követsz, amit hoztál magadnak. Ezzel valószínűleg csökken a partnered védekező mechanizmusa, és sokkal eredményesebb lehet a beszélgetés.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást