Több éve váltottam növényi étrendre, igaz, nem környezetvédelmi okokból. Azonban ahogy egyre többen megtudtam a vegán életmódról, úgy vált világossá, hogy ezzel a változtatással az ökológiai lábnyomomat is jelentősen csökkentettem.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Tudom, nem egyéni szinten bírunk a legnagyobb hatással a környezetünkre. A nagy vállalkozásoknak és az országoknak állami szinten kellene változatniuk ahhoz, hogy érdembeli változást érjünk el. Ugyanakkor az étrend átalakításához nagy segítség, hogy manapság már lépten-nyomon ott vannak a jelölten is vegán termékek a boltokban. Pár éve ez még elképzelhetetlen volt!
Persze, akkor is könnyen megoldottam az étkezést sőt, talán még könnyebb is volt az egészség nyomvonalán maradni, mint manapság. Viszont jól mutatja a változás vonalát, hogy a kisebbség is hatást tud gyakorolni másokra. Egyre többen kezdik felismerni, hogy a vegetáriánus és különösen a növényi étrend az, ami a jövőben nem csak az egészségünket, hanem az élhető bolygót is biztosítani tudja számunkra.
Egyre több fiatal nyitott a klímabarát étrendek felé
Ezt támasztja alá az a kutatás is, amit a Göttingeni Egyetem tudósai készítettek 1400, 15 és 29 év közötti, német fiatalok segítségével. A vizsgálatban három kategóriába sorolták a résztvevőket. Voltak, akik támogatták és egyetértettek a klímabarát étrend fontosságával (57%), akadtak, akik bizonytalanok voltak (29%), és olyanok is, akik tagadták (14%), hogy bármi összefüggés lenne az éghajlatváltozás és az étrendünk között. Összességében már ez az eredmény is azt mutatta, hogy a fiatalok több mint fele vélte úgy, hogy fontos kérdés az étrendünk. Ők aggódtak azért, milyen hatással lesz mohóságunk a jövőnkre.
A klímabarát étrend egyre elfogadottabb fogalom és mondhatjuk, már tényleges életmód lett a fiatal felnőttek körében. Nagyon sokan közülük flexitáriusnak, azaz alkalmi húsfogyasztónak titulálják magukat. A megkérdezettek 17%-a vegetáriánusként aposztrofálta magát. Ez azt jelenti, hogy ennyien vannak azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst, még alkalmanként sem. Azok, akik tagadták, hogy az emberi tevékenységnek hatással van a klímaváltozásra, érthető módon az étrendjük összeállításakor sem vették figyelembe a lényeges szempontokat.
„Eredményeink azt mutatják, hogy még célzottabb kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a bizonytalanok körében népszerűsíteni tudjuk a klímatudatosabb étrendeteket” – mondta Dr. Kristin Jürkenbeck, a tanulmány vezető szerzője.
