Ilyen a klímabarát étrend. Már ma el kellene kezdeni!

Ilyen a klímabarát étrend. Már ma el kellene kezdeni!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ilyen a klímabarát étrend. Már ma el kellene kezdeni!

Tudom, nem egyéni szinten bírunk a legnagyobb hatással a környezetünkre. A nagy vállalkozásoknak és az országoknak állami szinten kellene változatniuk ahhoz, hogy érdembeli változást érjünk el. Ugyanakkor az étrend átalakításához nagy segítség, hogy manapság már lépten-nyomon ott vannak a jelölten is vegán termékek a boltokban. Pár éve ez még elképzelhetetlen volt!

Persze, akkor is könnyen megoldottam az étkezést sőt, talán még könnyebb is volt az egészség nyomvonalán maradni, mint manapság. Viszont jól mutatja a változás vonalát, hogy a kisebbség is hatást tud gyakorolni másokra. Egyre többen kezdik felismerni, hogy a vegetáriánus és különösen a növényi étrend az, ami a jövőben nem csak az egészségünket, hanem az élhető bolygót is biztosítani tudja számunkra. 

Egyre több fiatal nyitott a klímabarát étrendek felé

Ezt támasztja alá az a kutatás is, amit a Göttingeni Egyetem tudósai készítettek 1400, 15 és 29 év közötti, német fiatalok segítségével. A vizsgálatban három kategóriába sorolták a résztvevőket. Voltak, akik támogatták és egyetértettek a klímabarát étrend fontosságával (57%), akadtak, akik bizonytalanok voltak (29%), és olyanok is, akik tagadták (14%), hogy bármi összefüggés lenne az éghajlatváltozás és az étrendünk között. Összességében már ez az eredmény is azt mutatta, hogy a fiatalok több mint fele vélte úgy, hogy fontos kérdés az étrendünk. Ők aggódtak azért, milyen hatással lesz mohóságunk a jövőnkre. 

A klímabarát étrend egyre elfogadottabb fogalom és mondhatjuk, már tényleges életmód lett a fiatal felnőttek körében. Nagyon sokan közülük flexitáriusnak, azaz alkalmi húsfogyasztónak titulálják magukat. A megkérdezettek 17%-a vegetáriánusként aposztrofálta magát. Ez azt jelenti, hogy ennyien vannak azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst, még alkalmanként sem. Azok, akik tagadták, hogy az emberi tevékenységnek hatással van a klímaváltozásra, érthető módon az étrendjük összeállításakor sem vették figyelembe a lényeges szempontokat. 

Eredményeink azt mutatják, hogy még célzottabb kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a bizonytalanok körében népszerűsíteni tudjuk a klímatudatosabb étrendeteket” – mondta Dr. Kristin Jürkenbeck, a tanulmány vezető szerzője.

SHVETS production/pexels.com

Mindenki kis lépésekkel kezdi a változtatást

Már kisebb változtatások is elegendőek ahhoz, hogy elinduljon egy folyamat, ami akár a tiszta növényi étkezésig is vezethet. Az is sokat számít, ha az elején lemondasz a vörös húsokról, továbbá a tejtermékekről, hiszen a legnagyobb ökológiai lábnyommal ezek az „alapanyagok” bírnak. Korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az olyan egyszerű étrendi változtatások, mint akár a gyorsételek visszaszorítása is segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy egy növényi étrend is lehet kevésbé klímabarát, hiszen rendkívül széles a kínálat a boltokban. Gond nélkül vásárolhatunk a világ másik tájáról érkező alapélelmiszereket, amik nyilván sokkal nagyobb lábnyomot hagynak maguk után, mint a nálunk, szezonális megtermő alapanyagok.

Ugyanakkor kiemelésre méltó az is, hogy nem csak azok fogyasztanak távoli tájakról érkező alapanyagokat, akik növényi étrendet követnek, vagy vegetáriánusok. A rizs, a banán gyakorlatilag mindenki étlapján szerepel hazánkban is. Emellett fontos tényező, hogy a húst mellőző emberek nem élnek kötelező jelleggel szóján, amiről sokan úgy tartják, hogy egyáltalán nem klímabarát alapanyag. Azt már viszont kevesebben tudják, hogy a szója termésének csaknem teljes egészét az állatiparban, az állatok etetésére használják fel. Márpedig ezt a különleges hüvelyest rendkívül nagy arányban a brazil esőerdők helyén termesztik.

Az egészséged is hálás lesz, ha növényekre építed az étrendedet 

Ha tehát fontos számodra a környezetvédelem, a klímaváltozás ütemének csökkentése, akkor érdemes minél nagyobb arányban növényekre építened az étrendedet. Ezen belül is helyi termesztésű gabonafélékre, hüvelyesekre, szezonális zöldségekre és gyümölcsökre helyezz hangsúyt. Törekedj rá, hogy minél kisebb arányban kerüljön a kosaradba előre csomagolt és feldolgozott élelmiszer (akkor is, ha az vegán). Ezért még az egészséged is külön hálás lesz!

A klímaváltozás és a klímatudatosság témája egyre fontosabbá válik a fogyasztók számára az élet minden területén. Ez a nyilvános vitákból is kiderül, és nem hagyhatják figyelmen kívül a cégek és a politikusok” – mondta Achim Spiller, az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Termékek Marketing kutatócsoportjának vezetője.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást