Klíma a számok nyelvén: mennyibe kerül évente?

Klíma a számok nyelvén: mennyibe kerül évente?

Címlap / Otthon / Háztartás / Klíma a számok nyelvén: mennyibe kerül évente?

Amikor klíma beszerzése előtt állsz, akkor nyilván te is próbálod kiszámolni, hogy mennyire éri meg, illetve mennyibe is fog kerülni ez neked. Sokan úgy gondolják, hogy felesleges kiadni érte a pénzt azért a körülbelül 2-3 hónapért, amikor igazán hűteni kell a lakást. (x)

De mit szólsz, ha azt mondjuk, hogy szinte egész évben ki tudnád használni a teljesítőképességét? Lássuk mire is gondolunk!

Hűtő-fűtő klímák, mint hatékony megoldás!

Manapság már számos kiváló hatékonysággal működő hűtő-fűtő klíma közül választhatsz. Olvasd el a Hisense klíma webshop blogcikkét, mely épp arról szól, hogy miként lehet ma már hatékonyan fűteni is a klímaberendezésünkkel. A titok egyébként a hőszivattyús működési módban rejlik, melynek érdemes utánaolvasni. Ezt a lehetőséget kár lenne kihagyni, ugyanis így máris nem arról van szó, hogy csak az év negyedében tudod használni az eszközt, hanem tényleg bármikor, ha hűteni, ha fűteni kell.

Most már viszont nézzük azokat a kiadásokat!

Először is meg kell vásárolni a klímát

Itt azért nagyon fontos azt tudni, hogy mekkora alapterületről van szó. Nem mindegy ugyanis, hogy egy 20 vagy egy 50 négyzetméteres teret akarunk-e hűteni, illetve fűteni. Ha az előbbi, akkor már nem sokkal 200.000 forint felett kaphatsz egy kiváló minőségű split klímát a Hisense klíma webshopból. De utóbbinál sem kell sokkal többet kiadnod, mint 350.000 Ft.

Hogy milyen teljesítményű darabot kell választanod, azt végül az is meghatározza majd, hogy milyen jó a szigetelés, vagy mennyire nagy az érintett helyiség belmagassága.

Mi a helyzet a beszerelési díjjal?

Sok tényező lehet hatással ennek összegére, jellemzően főleg a külső és belső egységek közötti távolság tudja jelentősen megnövelni az összeget. Ha viszont egy átlagos 3-4 méteres távolságról beszélünk, akkor számolhatunk 70.000 Ft-tal, melyben benne vannak az anyagok (csövek, vezetékek, konzol stb.) és a munkadíj is.

Mennyibe fog kerülni a karbantartás?

Ahhoz, hogy hosszú évekig megbízhatóan és hibamentesen működjön a klímánk, szükségünk lesz a rendszeres karbantartásra. Ha csak hűtesz vele, akkor egy, de ha fűtesz is, akkor érdemes két alkalommal számolni évente. Ez átlagosan körülbelül 10-15 ezer forintot jelent alkalmanként, így egy hűtő-fűtő klíma esetén éves szinten bátran számoljunk 30.000 forinttal.

Milyen élettartammal kalkulálhatsz?

Ha rendszeresen gondoskodunk a karbantartásról, még akkor is nagyban befolyásolja az élettartamot a használat intenzitása. Ugyanakkor elmondható, hogy átlagosan legalább 10 vagy akár 12-15 évvel is bátran számolhatunk otthoni használat esetén. Az viszont például egy gázfűtéssel szemben nagy előny, hogy a klímát egy költözés során akár le és fel is szereltetheted.

Mindezeken felül már csak a fogyasztást kell hozzáadnunk. De ez függ természetesen az időjárástól. Viszont ami biztos, hogy egy klímával való fűtés sokkal gazdaságosabb lehet, mint egy hagyományos gázos megoldás, így még a beruházási és karbantartási költségek mellett is megéri klímát beszereltetni.

Nyitófotó: Max Rahubovskiy/pexels.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!