És te kivel bújsz ágyba? Ezek az előnyei és a hátrányai, ha négylábú kedvenceddel alszol együtt

És te kivel bújsz ágyba? Ezek az előnyei és a hátrányai, ha négylábú kedvenceddel alszol együtt

Címlap / Életmód / Család / És te kivel bújsz ágyba? Ezek az előnyei és a hátrányai, ha négylábú kedvenceddel alszol együtt

Nem vagyunk egyformák, nem ugyanúgy szeretjük házi kedvenceinket sem. Van, aki úgy véli, a kutyának az udvaron a helye házőrzőként, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy ne családtagként tekintsenek kedvencükre. De mi a helyzet az éjszakákkal? Előnyös, vagy kifejezetten rossz ötlet együtt aludni egy kutyával?

Higiéniai kérdések

Ez az egyik első kérdés, ami ilyenkor az emberekben felmerül, hiszen egy kutya nyilván nem olyan tiszta, mint egy ember este, fürdést követően. Szólnak érvek és ellenérvek is amellett, hogy a kutyát beengedd a lakásodba, vagy az ágyadba.

A négylábúak allergéneket visznek az otthonodba, ami bizonyos fokig növeli immunrendszered teljesítőképességét, azonban betegségeket, kórokozókat is terjeszthetnek.

Érthető módon, minél hosszabb ideig és minél közelebbi testkontaktusba kerülsz a kutyáddal, annál nagyobb az esélye, hogy te is megfertőződj.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy manapság a kedvencek többségét rendszeresen fürdetik, állatorvos ellenőrzi egészségügyi állapotukat, így fertőzéstől ritkán kell tartani.

Azért azzal érdemes számolnod, hogy ha az ágyadat megosztod a kutyáddal, gyakrabban kell ágyneműt cserélned, és az átlagosnál őt is sűrűbben ajánlatos fürdetned.

Mit mondanak a szakértők?

A szakértők általában egyáltalán nem javasolják, hogy együtt aludj a kutyáddal, vagy éppen beengedd őt az ágyadba. Ők úgy vélik, a kutyának tudnia kell, hogy kutya, el kell fogadnia, hol a helye a családban, a lakásban.

Az ágynak tulajdonképpen a gazda, a falkavezér helyének kell lennie, amit nem szabad megosztani a négylábú kedvencekkel.

Ha mégis sor kerül erre, nagyon fontos, hogy a kutya itt is érezze alárendelt szerepét, és csak akkor mehessen fel, ha azt a tulajdonos megengedte, egyébként a kijelölt helyén kell feküdnie.

Így nem fordulhat elő, hogy saját területének tekinti, amit védelmeznie kell, és pl. az új barátodat egyszerűen nem engedi melléd feküdni. (Nem szabad felvenni az ágyba a kutyát akkor sem, ha önkényesen elhagyja a helyét, és felkéredzkedik, hiszen így éjjel is járkálni fog, felugrál az ágyra, míg a gazda fel nem veszi.)

Rosszabb, vagy éppen jobb alvás?

Már több kutatás is vizsgálta, hogyan alszanak azok, akik megosztják hálószobájukat sőt, ágyukat kedvenceikkel.

Talán nem meglepő, de kétféle eredmény született: a csoport egyik fele úgy nyilatkozott, hogy imád együtt aludni kedvencével, de rendszeresen megébred, amikor az állat helyezkedik, fészkelődik.

A csoport másik fele ezzel szemben azt állította, nem ébred fel többször a megszokottnál, ráadásul sokkal nyugodtabban, nagyobb biztonságérzet mellett hajtja álomra a fejét kutyája társaságában. A megosztottság bizonyára abból adódhat, hogy sem az emberek, sem a kutyák nem alszanak egyformán.

Vannak, akik egyébként is minden zajra felriadnak, horkolnak, míg mások nagyon mélyen alszanak – utóbbiakat nyilván az sem zavarja, ha egy hideg orr furakodik hajnalban a takaró alatt.

 

Ahogyan a lelkedre hat

Mindent összevetve a lelkedre pozitív hatással lesz az, ha a kutyáddal összebújva alszol, vagy legalább pihensz délutánonként. A kedvencek közelsége a gyermekkori plüssökre emlékeztetnek minket, így nyugalmat, biztonságérzetet árasztanak.

Egyesek sokkal könnyebben elalszanak, ha maguk mellett tudhatják kutyájukat, ami nem csupán annak köszönhető, hogy szeretetteljes a közelségük, hanem annak is, hogy így azonnal észrevehetik, ha az állat valamit jelezni szeretne.

Ez megnyugtató abban az esetben, ha a kutya beteg, pl. epilepsziás, és roham esetén gyorsan el kell látni. Segítség akkor is, ha félsz a betörőktől, hiszen már arra megriadhatsz, ha a kutya felkapja a fejét, és fülelni kezd.

A kis kedvenced emellett – legalább érzetben – pótolja a társ hiányát, stresszoldó és vérnyomáscsökkentő hatása pedig bizonyított tény.

 

Mikor ne hagyd?

Nem szabad hagynod, hogy a kutyád veled aludjon, ha nem tudod kipihenni magadat, pl. mert horkol, túl nagy, vagy rendszeresen felébreszt. Akkor is fegyelmezned kell és eltiltanod az ágyadtól, ha a korábbiaknak megfelelően saját területének gondolja azt, és megpróbál távol tartani téged, vagy a barátodat.

Természetesen nem szabad erőltetni az alvást abban az esetben sem, ha érzékeny a bőröd, hajlamos vagy az allergiára, vagy úgy véled, emiatt nem túl higiénikus az ágyad.

Ez egyértelműen diszkomfort érzettel párosulhat, ami szintén megnehezíti, vagy ellehetetleníti a nyugodt pihenést. Mindezeket figyelembe véve érdemes mérlegelned és döntened, mit engedsz meg a kutyádnak.

Azonban ami biztos, ebben az esetben is te vagy a főnök, és neki kell alkalmazkodnia hozzád, nem pedig fordítva.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást