4 dolog, amit az új szülők szeretnék, ha tudnál: nagynéniknek, nagyszülőknek és barátoknak

4 dolog, amit az új szülők szeretnék, ha tudnál: nagynéniknek, nagyszülőknek és barátoknak

Címlap / Életmód / 4 dolog, amit az új szülők szeretnék, ha tudnál: nagynéniknek, nagyszülőknek és barátoknak

Egy új családtag érkezése egyszerre különleges és nagyon érzékeny időszak. Ha ilyenkor segíteni akarsz az új szülőknek, nem árt tudni, hogy mire van valójában szükségük.

Nem biztos, hogy az a jó, ha elviszed a gyereket

Vannak anyukák és apukák, akik néha vágynak egy kis magányra, és örülnek neki, ha egy megbízható rokon vagy barát leviszi például sétálni a kicsit. Ugyanakkor legalább ennyien vannak – különösen a tényleg csak néhány hetes, hónapos babák szülei – akikre nagyon ráfér a pihenés. Ezt viszont nem a gyerektől távol szeretnék megtenni.

Nekik az a legnagyobb segítség, ha kiteregeted a ruhákat vagy felmosol, míg ők minőségi időt tölthetnek a babájukkal.

Vagy lehet, hogy nyugodtabban szundítanak egyet a kanapén, ha te közben mellettük játszol a kicsivel. Minden szülő más, mindenki máshogyan tud lazítani. Ha valóban segíteni akarsz, kérdezd meg, hogy mi az, amivel a legtöbbet tenni tudod értük.

A döntéseket a szülők hozzák

Teljesen természetes, hogy mindenki, aki közel érzi magához a kis jövevényt, a legjobbat akarja neki. Mégis el kell fogadnod, hogy az újszülöttel kapcsolatos döntések, legyen szó evésről, alvásról, ruházkodásról vagy bármi másról, a szülőkre tartoznak, és azokat neked tiszteletben kell tartanod. Lehet, hogy azt gondolod, te csak a véleményedet mondod el, de friss szülőként ezt nagyon nehéz nem kritikaként értelmezni – és lássuk be, az esetek többségében valójában annak is szánják.

Plusz az egyébként is információs viharban álló szülőknek éppen elég nehéz a dolga így is. Tartsd tiszteletben a döntéseiket, és kövesd az ő szabályaikat akkor is, ha te másképpen csinálnál dolgokat.

kupicoo/istockphoto.com

Ne sürgesd a kapcsolat kibontakozását

Manapság gyakori, hogy a nagyszülők, rokonok távolabb élnek, vagy esetleg a munka miatt nem tudnak a gyerek mindennapi életének részei lenni. Ettől persze az ő szeretetük nem csökken, hiszen akár már a várandósság pillanatától is rajongva várhatják a kicsi megérkezését. El kell azonban fogadniuk, hogy a gyerek oldaláról időre van szükség, hogy ez a bizalom kibontakozzon.

Egyetlen szülő – és persze gyerek – sem örül neki, ha az alkalomszerűen látott rokonok azzal nyomasztják a gyereket, hogy adjon puszit, üljön az ölébe vagy menjen vele sétálni. Akkor sem, ha esetleg a másik nagyival már megteszi. A szeretet nem verseny, és éppen azzal mutathatod ki legjobban a törődést, ha nem sürgetsz semmit, és hagyod, hogy a kicsi a maga tempójában nyisson feléd.

Szólj, mielőtt jössz!

Ne indulj ki abból, hogy akinek kisgyereke van, úgyis mindig otthon ül, és ráér! Szólj időben, ha látogatóba mennél, még akkor is, ha közeli rokon vagy. Lehet, hogy a szülőknek más terveik voltak, lehet, hogy rossz éjszakájuk volt, és inkább aludnának. Lehet, hogy egyszerűen csak a legszűkebb családjuk körében töltenének néhány órát, vagy nincs olyan állapotban a lakás, hogy vendéget fogadjanak. Még ha azt is gondolod, hogy téged ez nem zavar, az otthoniakat lehet, hogy igen.

Hiába mondod, hogy miattad nem kell takarítani, ha valakiben erre ott van a belső igény.

Egy kisgyerek mellett egy segítő kéz aranyat ér, de tartsd szem előtt, hogy éppen család formálódik, és ebben a nagyon érzékeny, nagyon bensőséges időszakban tényleg azzal teszed a legjobbat, ha akkor és csak akkor mész, amikor szükség van rád.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!