Kipróbálnál valami újat? A legjobb afrikai főétel receptek

Kipróbálnál valami újat? A legjobb afrikai főétel receptek

Címlap / Életmód / Receptek / Kipróbálnál valami újat? A legjobb afrikai főétel receptek

Ha valami különlegeset szeretnénk főzni, a legtöbben keleti vagy francia receptek után nézünk, esetleg dél-amerikai ételeket készítünk, pedig még számos kultúra fogásai között válogathatunk. Ha szeretnél olyan ételt készíteni, amivel esetleg még eddig nem próbálkoztál, mutatunk neked néhány afrikai receptet, hogy biztosan különleges menüt főzhess!

Csirke tagine

A csirke tagine gyakorlatilag egy zöldséges afrikai pörkölt, amelyet elsősorban rizzsel vagy kuszkusszal érdemes tálalni. A nevét a tagine edényről kapta, amely egy speciális fedeles kerámia tál, eredetileg ebben készül az étel, de egy sima edényben is elkészíthető.

A csirke tagine-hoz olajon kell megpirítanod egy félbe vágott vöröshagymát, és ezen kell lepirítanod egy szeletekre vágott padlizsánt is.

2-3 gerezd fokhagymát, 2-3 cm szeletekre vágott gyömbért és 50 dkg felkockázott csirkemellet – ehelyett használhatsz csirkecombot is – is rá kell tenned az alapra, és még egy kis olaj hozzáadásával kérget sütnöd rá.

Az ételre tegyél 4 darab aszalt paradicsomot is, sózd és borsozd, adj hozzá fél kávéskanál fahéjat, egy kis koriandert és sáfrányt, majd öntsd fel 2 dl vízzel, és fedővel együtt tedd az edényt a sütőbe, ahol 1-1,5 óra alatt puhára fog főni.

Tálalás előtt a padlizsánok egy részét vedd ki az ételből, a maradékot pedig nyomkodd össze benne, hogy besűrűsödjön a tagine.

Piri-piri csirke

A piri-piri csirke elkészítése nagyon egyszerű, valójában ugyanis egy egészben sült csirkéről van szó, amelyet előtte egy különleges, csípős páckeverékkel kenünk be, és hagyjuk állni sütés előtt.

A pác többféle lehet, a következők közül válassz egyet az elkészítéshez: olaj, chilipor, zúzott fokhagyma , gyömbérpor és só, vagy olaj, almaecet, chilipor és só, vagy olaj, almaecet, chilipor és só, vagy vaj, citromlé, chilipor, zúzott fokhagyma, aprított petrezselyem és só, vagy olaj, borecet, száraz fehérbor, chilipor, zúzott fokhagyma, só és bors, esetleg vaj, citromlé, chilipor, zúzott fokhagyma, koriander, fahéj, gyömbér, aprított petrezselyem és só felhasználásával készülő.

A pácolt csirkét sütőben süsd meg omlósra, és csípős mártással, steakburgonyával tálald.

Áfonyás-almás marharagu

Egy finom afrikai marharagu elkészítéséhez 1 kg felkockázott marhahúsra és 2 dl zöldség alaplére lesz szükséged: a felkockázott húst meg kell pirítanod olajon, ezután rátenned 2 felszeletelt almát, és miután puhára pároltad, az egészet kiszedni a serpenyőből úgy, hogy maradjon meg benne a szaft.

Ebben 3 apróra vágott hagymát kell megpirítanod, felöntened 1,5 dl almalével és 150 gramm áfonyaszósszal, és sűrűre főznöd.

A szószt sózd és borsozd, adj hozzá két evőkanál vajat, 2 dl zöldség alaplevet, 4 dl tejszínt és rozmaringot, majd főzd az egészet sűrű mártássá. Ebbe tedd vissza a húst és az almát, és tésztával tálald.

Töltött szőlőlevél

Ennek az ételnek az elkészítéséhez 40 dkg szőlőlevelet kell megmosnod, és 5 percig főznöd forrásban lévő vízben.

Ezután csepegtesd le a leveleket, egy serpenyőben piríts le olajon 2 fej apróra vágott vöröshagymát, öntsd fel 1 dl paradicsompürével és 2 dl húslevessel, majd adj hozzá 5 dkg rizst, és főzd addig, amíg a leve elfő.

Hűtsd ki ezután, adj hozzá 2 evőkanál kaprot, 40 dkg darálthúst és 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd tedd a tölteléket a szőlőlevelekbe, és szorosan csomagold be őket.

A töltött leveleket tedd egy lábosba, sózd és borsozd őket, majd öntsd fel az egészet 5 dl húslevessel, és főzd 45 percig. Önmagában, tejföllel leöntve tálald.

Koeksisters

Kevés tésztás afrikai édesség létezik, ezek közül az egyik a koeksisters, amelyhez először egy szirupot kell készítened úgy, hogy 1,5 csésze vízben feloldasz fél kg cukrot, hozzáadod 1 citrom kifacsart levét, fahéjat és gyömbért, majd az egészet felforralod, és hagyod kihűlni.

A tésztához 2 csésze lisztet kell egy tálba tenned egy csipet sóval és fél csomag sütőporral, majd 1 nagy tojást és fél csésze vizet hozzáadnod, és így dagasztanod, amíg le nem válik a tál oldaláról.

A tésztát pihentesd 2-3 órát, majd nyújtsd ki fél cm vastagra, és vágd 2×6 cm-es téglalapokra.

Két tésztacsíkot csavarj össze, és nyomkodd össze a végeit, majd süsd ki őket forró olajban, és azonnal mártsd őket a hideg szirupba.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!