Kínai bölcs tanácsok a kapcsolataidhoz

Kínai bölcs tanácsok a kapcsolataidhoz

Címlap / Életmód / Egészség / Kínai bölcs tanácsok a kapcsolataidhoz

Cikkünkben Yu Dan: Konfuciusz szívből ‒ Ősi bölcsesség a ma emberének (Háttér Kiadó 2009) című könyve alapján szeretnénk ötleteket adni kapcsolataid megőrzéséhez és jobbá tételéhez. Sok ezer éves tanácsok, amelyeket még ma is, sőt, ma talán még inkább érdemes megfogadni.

A kölcsönösség és igazságosság eszméje

Ne erőltess rá másokra olyan dogokat, amelyek akaratuk ellen valók, és ne tegyél olyat, amivel megbántasz másokat. Ha valaki megbánt, próbáld tolerálni azt. 

Általában amikor igazságtalanság történik veled, és hosszasan tépelődsz, közben emészted magadat, és újra meg újra elszenveded a sérelmet. Amikor elérkezett az ideje, tedd le a dolgokat. Ha toleráns vagy másokkal, valójában magadnak hagysz több életteret.

Igyekezz másokat segíteni!

Adni nagyobb öröm, mint kapni. A konfuciánus eszmerendszer alapvető tanítása az igazságosság és a hűség mellett az emberség. Emberség = szeretni az embereket. Tudás = ismerni az embereket. 
Ha szeretnél elérni valamit, gondolj arra, hogyan segíthetnél másoknak is elérni, amire vágynak. Ha a kicsiből, önmagunkból kiindulva képes vagy úgy bánni másokkal, ahogy szeretnéd, hogy bánjanak veled, akkor sikerült megvalósítanod az emberséget. 

Csalódások

Nehéz elkerülni a csalódásokat és a kellemetlenségeket. Lehet, hogy ezeken nem is tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon igen. 

Történnek velünk kellemetlenségek, és megbánunk dolgokat.
Ha igyekszel beszédedben és cselekedeteidben minél kevesebb hibát véteni, és udvariasan bánsz embertársaiddal, nemesebbé teheted önmagadat. 

Ha képes vagy jobbá válni, akkor az emberek testvérükként fognak szeretni és tisztelni. Szembe kell nézned csalódásaiddal, és minél gyorsabban megbékélni velük. Csupán a fájdalmadat fokozod, ha siránkozol sorsod felett.

Önuralom

A különleges bátorságú és tehetségű embereknek az átlagembernél komolyabb önuralommal kell rendelkezniük. Léteznek elviselhetetlen dolgok. Ha az átlagembert megszégyenítik, az kardot ragad, de ez nem bátorság.

A hatalmas bátorságú emberek a váratlan eseményektől nem riadnak meg, és az alaptalan bírálattól nem gerjednek haragra, amihez az átlagembereknél komolyabb önuralomra van szükségük.

Sértődés helyett

Ha valakit hétfőn ok nélkül megtámadnak és megvernek, az kedden elmondja az esetet a barátainak, szerdára levertté válik, senkit sem akar látni, csütörtöktől pedig minden apróságon összezördül a családtagjaival. 

Valahányszor elmondja történetét, újra és újra elszenvedi a verést, és egy idő után áldozattá válik. Ha szerencsétlenség történik veled, hagyd minél gyorsabban feledésbe merülni, mert csak így marad időd értékesebb dolgokkal foglalkozni, és hatékonyabb, boldogabb életet élni.

Tolerancia

Szigorúbb legyél önmagaddal és toleránsabb másokkal. A tolerancia nem naivitást és befolyásolhatóságot jelent, hanem megértő és együtt érző magatartást mások hibáival szemben, vagyis azt a képességet, hogy a másik szemével tekints a problémákra.

Ha tiszta a gondolkodásod és emberségesek a cselekedeteid, ha őszinte és bátor vagy, akkor sok váratlan sikert érhetsz el, az emberektől pedig jókat hallhatsz. 
Konfuciusz szavaival: „Ha nem beszélsz azzal, akivel pedig szót lehetne érteni, veszni hagytál egy embert. Ha pedig beszélsz azzal, akivel nem lehet szót érteni, elvesztegetted szavaidat. Az okos ember sem az embereket nem hagyja veszni, sem a szavait nem vesztegeti el.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást