Pénz és hivatás

Új kihívásokkal állsz szemben a munkádban? Így vágj bele!

Új kihívásokkal állsz szemben a munkádban? Így vágj bele!

Amikor egy új kihívás előtt állsz, az nem csak izgalmas, de egyben nehéz feladat is. Ha valami olyasmit csinálsz, amire régóta vágysz, vagy a saját vállalkozásod megvalósításáról van szó, akkor lelkesedésből biztosan nincs hiány, de ha csak rád osztanak egy feladatot, akkor lehet, hogy a motivációdat is fel kell egy kicsit pörgetned. Lássuk, mit csinálj és miket kerülj ilyen esetekben!

Személyes ügyek

Amikor új feladatba vágsz bele, az sok idődet és energiádat elveszi, így valószínáleg egy idő után szinte úgy kötődsz hozzá, mintha a saját gyermeked lenne.

Ilyenkor a legapróbb kritika is nagyon rosszul érinthet, hiszen úgy érezheted, hogy nem elég jó, amit csinálsz, nem becsülik a munkádat.

Fontos, hogy ha munkáról van szó, akkor ne vegyél semmit személyes sértésnek, de az építő kritikát fogadd el, hiszen van, hogy egy külső szemlélő hamarabb észrevesz egy-két apró javítandó bakit.

Kapcsolatok

Amikor egy nagy feladat előtt állsz vagy egy saját vállalkozást indítasz el, szinte semmi sem fontosabb annál, hogy jó kapcsolataid legyenek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a barátaiddal vagy a rokonaiddal kell együtt dolgoznod, sőt, jobb, ha a munkába nem is kevered bele a magánéletet.

Ugyanilyen fontos a munkahelyi kapcsolatok ápolása. Az szuper, ha jól kijössz azokkal, akikkel együtt dolgozol, de ne vidd túlzásba, azaz mindig maradj profi, és ne kerülj túl intim viszonyba senkivel, akivel a későbbiekben még együtt kell dolgoznod. Egyrészt kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz, másrészt az érzelmeid lehet, hogy túlságosan is befolyásolnak majd!

Mindent írásban

Az üzleti életben fontos, hogy mindent írásba foglaljatok, hiszen a szó elszáll, abban nem bízhattok hosszú távon. Egyrészt sokkal profibb, másrészt pedig neked is segít, ha minden megvan írásban, és tudod, hogy mik a konkrét feltételek, teendők, illetve hogy mihez kell tartanod magad.

Tipp: Törekedj arra, hogy amikor telefonon egyeztetsz valamit, akkor is mindig írd le utána, hogy miben maradtatok, és küldd el a másik félnek is, hogy mindennek nyoma legyen, amiről szó volt.

Ne mondj igent!

Legalábbis ne mindenre, hiszen ha előtted áll egy feladat vagy egy új kihívás, akkor az a jó, ha szinte minden energiádat erre tudod fordítani.

Fontos, hogy ne hagyd, hogy felesleges apróságok eltereljék a figyelmed, hiszen ha mindenre igent mondasz és nem delegálsz megfelelően, akkor könnyen elúszhatsz a sok feladattal.

Tipp: Egy prioritási lista sokat segíthet, ha valóban sok tennivaló között kell eligazodnod a mindennapokban.

Sose hagyd abba a tanulást

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ha valamiben jó vagy, akkor meg is vagy a munka nagy részével, és neked már csak irányítanod kell a folyamatokat.

Sose felejtsd el, hogy mindig tanulhatsz valami újat, így hasznos, ha tudatosan keresed azokat a lehetőségeket, amikből tanulhatsz.

Legyen szó egy szakmai konferenciáról, egy önfejlesztő workshopról, egy szakmai cikkről vagy olyan emberekről, akikkel tudsz a témakörben beszélgetni – a lényeg, hogy sose nyugodj bele a jelenlegi helyzetedbe, mindig akarj jobbat és többet.

Érezd jól magad!

A végére hagytuk a legjobbat.

Ha belefogsz egy új dologba, nagyon fontos, hogy közben hogyan érzed magad, hogyan kezdesz neki a munkának minden nap és hogyan hangolod magad.

Hidd el, ha mindig pozitívan próbálsz hozzáállni ahhoz is, ami esetleg elsőre nem sikerült tökéletesen, illetve a hibáidból is tanulsz, valamint jól érzed magad abban, amit csinálsz, akkor sokkal jobban fog menni a munka, ami az eredményeiden azonnal meglátszik majd.

Nem hihetetlen, hogy csupán ennyin is múlhat a siker?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást