Így tudod felismerni, ha valaki kihasznál – Már ma tegyél ellene!

Így tudod felismerni, ha valaki kihasznál – Már ma tegyél ellene!

Címlap / Életmód / Lélek / Így tudod felismerni, ha valaki kihasznál – Már ma tegyél ellene!

Jónak lenni jó?

A hozzánk közelálló emberekkel elfogultabbak vagyunk. Nekik több mindent elnézünk és előttük sokkal jobban kiadhatjuk önmagunkat. Jó esetben, mellettük önmagunk lehetünk és nem kell játszmáznunk. Mivel a biztonságos közeg adott, nem kell résen lennünk, hogy mikor próbál valaki kihasználni. Csakhogy napunk jelentős részét nem ebben a közegben töltjük, hanem kihívásokkal teli munkahelyünkön.

A rendszer nem véletlenül lett így kitalálva, fejlődésünket igazán az formálja, amikor kilépünk a komfortzónánkból.

Mindebből joggal adódik a kérdés, hogy megéri jónak lenni egy olyan helyen, ahol taktikáznunk és játszmáznunk kell? Én ezt távolabbról közelíteném meg. Mindannyian rendelkezünk egy alapvető személyiséggel, meghatározó személyiségjegyekkel.

Van, aki közvetlenebb és ezért barátságosnak és jószívűnek gondolhatják, miközben lehet épphogy ennek a szöges ellentéte. Míg egy kevésbé feltűnő személyiség, aki inkább meghúzódik a háttérben, könnyen lehet egy roppant melegszívű, empatikus ember. Ezeket a jegyeinket nem tudjuk meghazudtolni, viszont határokat felállíthatunk bárkivel szemben. 

Engem mindenki csak kihasznál

Gyerekként belefuthatunk egy-egy olyan helyzetbe, amikor akaratlanul is kihasználnak minket. Felnőttként, viszont már felelősségünk van ebben. Szokták mondani, hogy csak azt lehet kihasználni, aki hagyja és ebben van némi igazság. Való igaz, hogy időnként mind beleszaladhatunk hasonló helyzetbe, miközben próbálunk jól cselekedni, viszont a helyzetet felmérve kell cselekednünk, nem mindig ösztönösen. Ez egyfajta mártírságra is utalhat, amin viszont mindenképpen érdemes dolgozni.

Az önképviselet és az, ha kiállunk magunkért nem jelent rosszindulatot, csupán önmagunk felé irányzott tiszteletet.

Nem kell mindenkit megmentened, mindenkin segítened és csak önzetlenül élned az életedet. Ez maximum a paradicsomban működne, a földi élet előbb-utóbb bedarál. Nem kell mindenkinek kihasználnia és nem is fog, amint meghúzod az egészséges határaidat. Lehet, hogy páran majd elpártolnak tőled, viszont ez csak a te hasznodra válhat hosszú távon. 

Anchiy/istockphoto.com

Ismerd fel a jeleket!

A belső hangunk már egész korán jelez nekünk, ha valamelyik emberi kapcsolatunkban nem élünk át kölcsönösséget. Mi mégis hajlamosak vagyunk arra, hogy ezekhez ragaszkodjunk, figyelmen kívül hagyva sérüléseinket. Már az első figyelmeztető hangnál meg kell tennünk két szükséges lépést. Egyrészt felismerni és hinni az intuíciónknak, másrészt pedig a másik bevonásával együtt, felállítani a határainkat. Két végkifejlet történhet meg. A másik jól reagálva beiktat olyan változásokat a kapcsolatotokba, melyek hatására már nem érzed kihasználva magad, vagy úgy dönt, hogy keres mást, aki továbbra is kiszolgálja őt úgy, ahogy neki a legjobb.

Te viszont mindenképpen győztesként kerülsz ki a helyzetből, legyen bármi is a végkifejlet. Azonban ehhez az kell, hogy ne hagyd figyelmen kívül az első jeleket. Összegyűjtöttünk neked néhány egyértelmű helyzetet, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy valaki megpróbál kihasználni téged (ezek általánosságban, mindegyik emberi kapcsolatra értendők):

 • A másik elvárja, hogy te számára bárhol, bármikor elérhető legyél, viszont ezt feléd soha nem viszonozza
 • Látszólagos törődést nyújt, de csak éppen annyit, hogy ne kezd el felállítani a határaidat
 • Folyamatos segítséget kér tőled, de amikor neked lenne szükséged az ő támogatására, akkor hirtelen más dolga akad
 • Ideig-óráig a legjobb társaságod tud lenni, de utána hirtelen felszívódik és csak akkor tér vissza, amikor újból szüksége lesz rád
 • A tekintetén érzed, hogy nem érdekli a mondandód, sőt néha már feltűnően elkalandoz
 • Nem igazán tud reagálni a te történéseidre, mert valójában soha nem figyelt rád
 • Amint az érdeke úgy hozza, újból te kerülsz élete középpontjába és megpróbál kisajátítani
 • Néhanapján bedob egy-két kedves szót, esetleg ajándékot, hogy érezd a törődést, aztán ezt alkalomadtán a fejedhez is vágja
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

 • Szalay Katalin
  2023.06.18., 21:05

  Szomszéd nőtöl kerek annyit hogy hetente töltsön fel nekem külső akkumulátort mivel nincs áramom. Mondtam kifizetem ha több lenne a számlája. De ehelyett kölcsönkêr minden hónapban, könyvtári könyveit kell visszavinnem munkából hazajövet hozzak neki ezt azt. Ő otthon van segélyen egész nap nem csinál semmit. Kihasználva érzem magam. Mit tehetek ?

  Válasz

Írj egy hozzászólást