Életmód / Egészség

A PMS 5 kiborító szakasza – Te is szenvedsz tőlük?

Készülődik a gonosz, érkezik a világvége – mondhatjuk néhányan (mondjuk inkább jónéhányan) a rettegett PMS, hosszabb nevén premenstruációs szindróma első jeleinek megjelenésekor… Ha 5-10 nappal a menstruációd előtt tapasztalod az indokolatlan, már-már nevetséges hangulatingadozásokat (ha például egy fagyival a kezedben sírsz az autóban a piros lámpánál, majd leordítod az előtted haladó tanulóvezetőt, miközben azon agyalsz, miért nem írt vissza a pasid az sms-edre és rájössz, hogy nincs is értelme élni, akkor például erről van szó), vagy te is érzed, hogy a tested egy eszméletlen csatát, mit csatát, háborút vív a hormonjaid és az érzelmeid okozta iszonyatos és pusztító viharban, akkor tudhatod, hogy megérkezett.

Megérkezett és készen áll: jön, lát és győz a PMS. Ennek a nagyon női tünetegyüttesnek persze rengeteg jele és megnyilvánulási formája van, de egyet mindannyian tudunk: szörnyű, borzalmas és sajnos hónapról hónapra küzdeni kell ellene! Felsoroljuk a rettegett szindróma 5 legkiborítóbb állomását, és adunk egy pár tippet, hogy a következő ciklusod végre -legalább egy kicsit- zavartalanabb lehessen. PMS-re és annak leküzdésére fel!

Az éhezők viadala

Biztos, hogy legalább egyszer (és ha tényleg csak egyszer, akkor óriási szerencséd van) érezted már a nehéz napok előtt olyan 7-10 nappal azt a gyötrő éhséget, amit semmi, de tényleg semmi sem tud csillapítani – jöhet anya marhapörköltje, a nagyid csokitortája vagy a legnagyobb KFC-vödör; a falánkság csak tart és tart és tart…

Ilyenkor ember legyen a talpán, aki képes diétázni, de talán egy dolgot tehetsz az enyhébb tünetek érdekében: a ‘könnyű’ (tehát PMS-től mentes, átlagos) napjaidon nagyon figyelj oda a megfelelő étkezésre és a mérgező táplálékok elkerülésére!

Ha sosem eszel cukrot és fehérlisztet, kiegyensúlyozottan eszel, rengeteg folyadékot iszol és egy csomót sportolsz, kevésbé dönt majd le a lábadról a kínzó éhség – hosszútávon pedig nemcsak a PMS-ed múlik el az életmódváltástól, hanem az általános egészséged is javulni fog!

Olvastad már?  Ezekre a változásokra számíthatsz a menzeszeddel kapcsolatban, ahogy öregszel

A bipoláris majális

Ez a második szakasza a rettegett PMS-menetelésnek: ilyenkor minden szerelmes férfi egy kicsit elbizonytalanodik, hogy nem egy izzó szemű, mániás depresszióval küzdő elmebeteggel kötötte-e össze az életét.

Egyszer fent, egyszer lent: ebben a szakaszban nincs kiegyensúlyozott állapot, vagy felpörögsz, vagy leránt magával a depresszió a mélybe (és ezek váltakoznak, olyan 5-10 percenként). Ismerjük, utáljuk is nagyon, viszont sajnos a legtöbb esetben a PMS szerves része – de tehetsz ellene!

Erről a jelenségről ugyanis a hormonok jelentős kilengése tehet, amit természetes módon is tudsz szabályozni egészséges életmóddal, nélkülözhetetlen táplálékkiegészítőkkel (például a magnézium és a ligetszépe olaj jelentős változást hozhatnak) és ami a legfontosabb: rengeteg rosttal! Napi két evőkanál lenmag különösen jó hatással lesz nemcsak az emésztésedre, hanem a hormonrendszered egyensúlyára is.

A “sírok, mert… sírok.”

Ez az a pont, amikor mindegy mi történik, sírsz: megnézel egy átlagosan érzelemdús sorozatrészt és sírsz. Veszekszel a barátoddal – sírsz. Telefonálsz anyukáddal és sírsz. Nem bírod a stresszt a melóban – sírsz. Sírsz és… Sírsz.

Tudod, mi a megoldás? Az, ha tényleg kisírod magad! Maxold ki az érzelmeket: nézz csöpögős filmeket, nosztalgiázz, hallgass szívszaggató zenéket és engedj ki mindent – aztán persze nevess azon, hogy mennyire nő vagy ilyenkor.

Táplálkozás terén is tehetsz a hormoningadozások ellen, mégpedig úgy, hogy amikor csak tudsz, biotermékeket vásárolsz! A növényvédő szerekből származó és sajnos a szervezetedbe jutó környezeti ösztrogén ugyanis könnyen felelős lehet akár ilyen jellegű tünetekért is… Szóval ne őrülj meg, inkább mindig válaszd a biot!

Olvastad már?  5 apró jel, hogy valami nem stimmel a hormonháztartásoddal

A tornádó

Ilyenkor eljön az a pont, hogy nincs mese; ha csinálod, akkor azt mindenki észreveszi. Akár a szexben, akár a munkában, akár egy heves vitában teszed oda magad, buldózerként szeded áldozataid és ingerülten akarod, amit kinézel magadnak – éljen a PMS!

Sajnos ez a szakasz valahogy mégsem az elszánt karrierépítésekről szokott szólni, általában sokkal inkább a “belekötök a pasimba mert nem hozott túrórudit”-jelenségben nyilvánul meg.

Pedig fordíthatnád a benned felgyülemlett iszonyatos mennyiségű energiát és feszültséget másra is! Ilyenkor a legfontosabb sportolni: püföld azt a bokszzsákot, hidd el, megérdemli!

A vég

Amikor eljön a dráma: ilyenkor még a teremtőt is kérdőre vonod, hogy miért lettél nő és miért kell neked ilyen hormonális változásokkal is foglalkozni a rengeteg mosatlan és a meló között félúton… Ha ebbe a szakaszba értél, valahogy a világ egy kegyetlen hellyé változik, amiben nincs se motiváció, se kedves pillanatok, se szerelem, se tettvágy, se semmi az égvilágon, ami a létezésednek értelmet adhatna. Bár egy kis fagyi tényleg megoldás lehet öt percig, mint tudjuk, hogy egy kanál nem kanál és a kis desszertből a végén mindig esküvői tortamennyiség lesz…

Próbáld meg megelőzni ezt a végső szakaszt is! Napi legalább fél óra intenzív mozgással már a következő PMS-ed is könnyebb lesz, hosszútávon pedig még kevésbé lesznek lehangoltak ezek a napok; de gyógynövényekből készült főzetekkel és relaxációs gyakorlatokkal is kihúzhatod magad a mély depresszióból!

Egyet ne feledj: ha már ebben a szakaszban vagy, akkor bizonyára mindjárt jön a menstruációd (kösz, ez megnyugtató), ami már szinte megváltás lesz ehhez képest – aztán már csak 10-14 nap, és üdvözölheted megint a PMS-t!