Kikapcsolódás / Otthon / Utazás

Ezt az 5 kevésbé felkapott magyar kirándulóhelyet muszáj körbejárnod

Ezt az 5 kevésbé felkapott magyar kirándulóhelyet muszáj körbejárnod

Végre megérkezett a várva várt tavaszi szezon, és ezzel együtt a szabadtéri programok időszaka is megkezdődött. Ha szeretnél egy kicsit kimozdulni, és megnéznéd Magyarország mesés tájait, de a legfelkapottabb helyeket (Balaton és környéke, Lillafüred, Tihany) már bejártátok, íme néhány kevésbé híres vidék, ami épp a tavaszi szezonban a leggyönyörűbb!

Basa-kert

Április végén, május elején egy valódi mesevilágban találhatjátok magatokat, ha ellátogattok Babócsára.

A település határában található ugyanis a híres basa-kert, amiről úgy tartják, egykor egy basa ültette tele 13 hektárnyi nárcisszal.

Ma már védett területről beszélünk, hiszen egész Európában nem található még egy ekkora kiterjedésű nárciszmező.

Tavasszal pedig virágba borul a vidék, úgyhogy érdemes ekkorra időzíteni egy kirándulást a környékre, és bejárni a vidéket akár szakvezetéses túra keretében!

Bükki gejzírek

A bükk vidékén rengeteg lehetőségetek nyílik kirándulni, és lényegében bármerre indultok, biztos, hogy gyönyörű helyeket fogtok látni.

Ha viszont céltudatosabban mennétek, válasszátok a Bükki Nemzeti Park déli részét, ahol másfél-két méter magasságba tör fel kristálytiszta karsztvíz!

Három forrás helyezkedik el egymás közelében: a Fekete-leni, a Vöröskő- és az Imókő-forrás, amiket ráadásul viszonylag gyorsan, könnyed tempóval be lehet járni.

A tanösvényeken sétálva pedig még az állatvilágot is jobban megfigyelhetitek!

Szabadtéri múzeumok

Ha nem csak a természeti látványosság érdekel, hanem egy kicsit kulturálisabbá tennéd a kirándulást, válasszatok Magyarország szabadtéri múzeumai közül, persze ezzel érdemes várni egy kicsit a jelenlegi helyzetben.

Az egyik leghíresebb az ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amit szinte minden gyerek meglátogat osztálykirándulás keretein belül, de ezen felül is van bőven lehetőségetek válogatni.

Nézzétek meg a gyönyörű Hollókőt, ahol a falumúzeumban képzeletbeli időutazásra indulhattok, vagy látogassátok meg a majki remetefalut, ami egy tó felett, erdők ölelésében rejtőzik.

Itt korábban szerzetesek éltek, akik egy különleges világot hoztak létre!

Dévaványai túzokdürgés

Úgy tartják, ezt az eseményt életében egyszer mindenkinek látnia kell!

Áprilistól május elejéig az alföldi rónákon sor kerül az úgynevezett túzokdürgésre: ez nem más, mint a kakasok bonyolult násztánca, és sokszor megesik, hogy akár 20-30 kakas is egyszerre járja el.

Ha szeretnéd a legjobb pillanatot elcsípni, lehetőleg inkább kora reggel vagy késő délután látogassatok el ide, mert ekkor a legaktívabbak az állatok.

Unatkozni biztosan nem fogtok addig sem: érdemes sétát tenni a Körös-Maros Nemzeti Parkban, bejárni Dévaványát, és megkóstolni a cukrászda finomságait!

Jeli Arborétum

Európa egyik leggyönyörűbb botanikus kertje tavasszal teljesen átalakul.

Az évnek bármelyik szakaszában érdemes eljönni ide, de ha a legemlékezetesebb élményre vártok, április vége és május vége közé időzítsetek egy látogatást.

Ekkor kerül sor az arborétum egyik legszebb természeti eseményére, a rododendronok virágázására, amikor káprázatos színpompában úszik a kert, mesés illatokkal övezve.

Mivel több ezer található belőlük, az egész arborétumot beborítják, a Hétforrás szurdok, az Óriások erdeje és a Nyugalom ösvénye pedig már csak hab a tortán!

Zselic és a csillagpark

Akár többnapos kirándulást is érdemes lehet betervezni azoknak, akik erre a környékre jönnek, annyi itt a természetközeli látnivaló! Az egyik legnagyobb népszerűségnek viszont kétségkívül a Zselici Csillagpark örvend.

Mivel ezen a vidéken a fényszennyezettség aránya alacsony, az éjszakai égboltnak egy olyan részét láthatod, amit a városokban, vidéki településeken sajnos nem lehet.

A helyszínen gyakran szerveznek különböző távcsöves bemutatókat napközben, este és éjszaka is, de lehetőség van erdei túrákra, sőt, éjszakai túrákra is. Gyerekekkel szuper program, de a felnőttek is imádni fogják!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást