Így se jó, úgy se jó. Ez történik a testünkkel, ha túl kevés sót fogyasztunk

Így se jó, úgy se jó. Ez történik a testünkkel, ha túl kevés sót fogyasztunk

Címlap / Életmód / Egészség / Így se jó, úgy se jó. Ez történik a testünkkel, ha túl kevés sót fogyasztunk

Keresztapám kóstolás nélkül automatikusan megsózta mindig az ételt, mielőtt enni kezdett volna. Nálam sincs megterítve otthon, amíg nincs só az asztalon, de nem használok jódozott sót, csak természetes, kezeletlen erdélyi kősót. A figyelmeztetések mind arról szólnak, hogy túl sok sót fogyasztunk, ami károsítja az egészségünket. Az ellenérv azonban egyre nagyobb teret nyer, és kétségbe vonja az elmúlt évtizedek kutatási eredményeit: a nátrium, a só leglényegesebb eleme elengedhetetlen ahhoz, hogy a testünk megtartsa az általános folyadékegyensúlyát, szállítsa az oxigént és a tápanyagokat, és lehetővé tegye, hogy idegeink rendeltetésszerűen működjenek.

Az iránymutatások szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 6 gramm sót szabadna fogyasztaniuk, míg a valós bevitel az Egyesült Királyságban átlagosan kb. 8 gramm, az Egyesült Államokban pedig 8,5 gramm.

A napi sóbevitelünk csupán egynegyede származik abból, amit magunk adunk a kész ételhez, a mennyiség többi része a készen vásárolt élelmiszerekben rejtőzik, beleértve a kenyeret, a mártásokat, a levest és a gabonaféléket is.

„A félreértést gyakran az okozza ebben, hogy az élelmiszerek címkéjén a gyártók sokszor inkább a nátriumtartalmat tüntetik fel, ezáltal azt hihetnénk, hogy kevesebb sót fogyasztunk, pedig a sót nátrium- és kloridionok alkotják: 2,5 gramm sóban körülbelül 1 gramm nátrium található. Az emberek többsége ezt nem ismeri fel” – mondja May Simpkin táplálkozási szakértő.

Ha túl kevés sót fogyasztunk, az is káros lehet az egészségünkre a tudósok szerintKép forrása: Syda_Productions/depositphotos.com

A kutatások kimutatták, hogy a túl sok só magas vérnyomást okozhat, aminek stroke és szívbetegség lehet a következménye, a szakértők pedig többnyire egyetértenek abban, hogy ezek mind valóban a só számlájára írhatók. A sófogyasztás következtében a testünk visszatartja a vizet, ezáltal megnő a vérnyomásunk, amíg a veséink ki nem ürítik a túl nagy mennyiségű folyadékot. A hosszú időn keresztül fogyasztott túl sok só túlfeszíti az artériákat, és hosszantartó magas vérnyomáshoz vezethet. Ez okozza az összes stroke 62 százalékát és a szívkoszorúér-megbetegedések 49 százalékát.

Az ajánlottnál rendszeresen napi 5 grammal több sófogyasztás 17 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek, és 23 százalékkal a stroke kockázatát.

A kutatók abban egyetértenek, hogy nehezen lehet teljesen elválasztani a kevesebb sófogyasztás hatásait más étrendi és életmódbeli hatásoktól. Azok, akik tudatosabbak a sóbevitelüket illetően, nagyobb valószínűséggel egészségesebben is esznek, többet edzenek és kevesebbet dohányoznak.

A vizsgálatok szerint a sóra való érzékenységünk személyenként változik etnikumtól, életkortól, a testtömeg-indexünktől, családi egészségügyi örökségünktől függően.

Valójában egyes tudósok azt is állítják, hogy az alacsony sótartalmú étrend ugyanolyan fontos tényező a magas vérnyomás kialakulásában, mint a túlzott sófogyasztás.

A napi 5,6 grammnál kevesebb vagy a 12,5 grammnál több sófogyasztás negatív egészségügyi következményekkel jár.

Andrew Mente, az Ontario-i McMaster Egyetem táplálkozási epidemiológusa arra a következtetésre jutott, hogy a túlzott és a közepes sófogyasztás csökkentése a magas vérnyomás kockázatát is csökkenti, de azon túl nincs egészségügyi előnye. A túl kevés sófogyasztás mérsékelt növelése szintén segíthet a vérnyomás kockázatának csökkentésében.

Ceu Mateus, a Lancaster Egyetem Egészségügyi Közgazdaság tanszékének vezető előadója azt tanácsolja, hogy legyünk tisztában az ételek rejtett sótartalmával. A túl sok só valóban káros, de a só teljes kiiktatása az étrendből szintén veszélyes lehet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást