Életmód / Család

Kerüljön kevesebbe az iskolakezdés! Ezek azok a dolgok, amiket felesleges megvenni

Lépten-nyomon kapod a tanácsokat, hogy mi mindent szerezzetek be az iskolakezdéshez, aztán pár hét múlva kiderül, hogy jó esetben a negyedére nincs is szükség, rosszabb esetben pedig a felét teljesen feleslegesen fizetted ki? Lássuk, mi az, amit nem kell elkapkodni a Nagy Iskolai Beszerző Körúton!

Fő a tisztaság!

Ha szerencsés vagy, akkor az iskola honlapján, vagy a hirdetőtábláján kint van, milyen tisztálkodószereket kell vinnetek majd a sulikezdéskor.

Persze banálisnak tűnik, de miért vennél és töltenél meg egy tisztasági csomagot, ha nincs rá szükség, sőt, helye sem lenne a gyereked szekrényében.

Tisztasági csomagot csak akkor állíts össze, ha kifejezetten ezt kérik, egyébként pedig úgyis szólnak, ha elfogy a szappan vagy a zsebkendő.

Összecsukható fogkefét mini fogkrémmel és kis flakonos kézfertőtlenítő zselét azért beszerezhetsz, pici helyen elfér és nem nehéz, viszont nagyon jól jöhet még a suliban!

Hány táska kell?

Nyilván tudod, hogy iskolaotthonos (4-ig mindent megtanulnak, a suliban hagyhatják a tanszereket, nincs házi feladat) vagy napközis (4-ig van bent, de haza kell vinnie a cuccait) lesz-e a kis elsősöd.

Ha egy nagy, könnyű szerkezetű, klasszikus iskolatáskát vásárolsz, azzal egyik esetben sem lőhettek mellé, mert biztosan kényelmes és praktikus lesz.

Emellett biztosan szükségetek lesz egy tornazsákra, amiben egy hétre előre elfér a gyerkőc felszerelése.

Ha pedig iskolaotthonos a gyereked, akkor a két alaptáska mellé lehet, hogy kell egy kisebb hátizsák is, hogy az uzsonnás dobozát, tolltartóját vagy a különórához szükséges holmijait tudja cipelni hétközben.

Írószerek tömkelege

Biztosan neked is leesik az állad, ha meglátod az éves írószerlistát, ilyen papír, olyan toll, 24 darabos festék, filctoll, kréta, többféle vonalzó stb.

Ha megvettél minden alapterméket, akkor egyelőre ne szerezz be pluszban semmit! Tanév közben úgyis kiderül, hogy kell-e valami még, és így biztosan nem veszel fölösleges cuccokat.

Ilyenkor az ár mellett érdemes egyébként a minőségre is odafigyelni, egyáltalán nem biztos, hogy az olcsóbb darabok lesznek az igazi befutók, hiszen pl. az olcsóbb filctollak hamar kiszáradnak, folynak, kifogynak, a rosszabb minőségű ceruzák eltörnek faragás közben, és egy újabb pótcsomagot beszerezve pedig már biztosan többe kerülnek, mintha már elsőre egy picivel drágább, de minőségi terméket választottál volna.

Olvastad már?  Az iskolaév nem úgy kezdődik, ahogy terveztük. Így segíts feldolgozni a gyereknek!

Az írószerek esetében az ár gyakran tükrözi a minőséget, és ha például egy papír- és írószer szaküzletben vásárolsz, érdemes kikérni az eladók véleményét is.

Kajabaj

Hány étkezést fizess be és hányat készíts te? (Három étkezést kérhetsz összesen az iskolában, de nem kötelező mindegyiket.)

Ha a korlátozottak az anyagi lehetőségeitek vagy allergiás, esetleg válogatós a gyerkőc, akkor többször is változhat év közben az igényetek. Mint elég sok minden, ez is többnyire gyakorlatban dől majd el, de kérd meg előre a gyerekedet, hogy pontosan fogalmazza meg, mit kér, mit szeretne enni, inni napközben, hogy a gondosan elkészített szendvicseid ne a kukában végezzék.

Ha allergiás, vagy cukorbeteg a gyermeked, akkor kérhetsz neki való menüt, és ha nem tetszik neki, még mindig variálhattok azzal, melyik étkezés ízlett és melyik egyáltalán nem, és ez alapján kikalkulálhatjátok, hogy anyagilag a befizetés, vagy a főzés éri meg jobban (utóbbiba azért azt is számold bele, hogy mennyi időráfordítással jár a részedről).

Szelektálj a különórák közül!

Biztosan van olyan foglalkozás, amit már oviban elkezdtetek, de nem biztos, hogy sulis korában is érdekelni fogja a gyerekedet. Plusz az iskola is kínálhat olyat, ami nagyon megtetszik, ráadásul barátkozásra, ismerkedésre is szuperek a sulis különórák.

Ne fizesd be hirtelen mindenre előre, egyszerre csak egy új dolgot próbáljon ki, aztán szépen letisztul, mi az, amire valóban érdemes járatni.

Keress olyan magánórát, amin a bérleted korlátlan ideig fel lehet használni, mert az első hónapokban elég nagy lesz a kavarodás, és nem biztos, hogy egy havi bérletet le tudtok járni.

Bonyolultnak tűnik? Pedig minden olajozottan megy majd, és jövőre majd te is tapasztaltabban vágsz majd bele az évkezdésbe.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást