Kényelmes ruhában, vészhelyzeti csomaggal utazzunk télen

Kényelmes ruhában, vészhelyzeti csomaggal utazzunk télen

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Kényelmes ruhában, vészhelyzeti csomaggal utazzunk télen

A felkészültség az egyik legfontosabb dolog a biztonság szempontjából, így nyári gumival semmiképp ne induljunk útnak télen. Érdemes megjegyezni, hogy plusz 7 fok alatt a nyári gumi már nem tudja ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint felette, ilyenkor a nyári abroncsok rugalmatlanná válnak. A téli gumik pedig plusz 7 fokos hőmérséklet alatt tudják nyújtani a megfelelő teljesítményt. Mintázatukban, szerkezetükben és alapanyagukban is sok a különbség, érdemes ezt szem előtt tartva gondoskodni arról, hogy mindig az évszaknak megfelelő abroncs legyen az autón.

Így autózzunk télen

Csúszós utak, jeges felületek, eső, köd, szél és hó – a téli közlekedést számos időjárási tényező nehezíti, azonban ezekre is fel tudunk készülni, fel tudjuk készíteni járműveinket. Az autó téli felkészítése tehát elengedhetetlen, az ellenőrzésnek pedig magában kell foglalni az elektromos rendszer ellenőrzését, az akkumulátor ellenőrzését, a gyújtás, a világító berendezések ellenőrzését, a fékek és az abroncsok ellenőrzését, és ne feledkezzünk meg az ablaktörlő lapátok állapotának ellenőrzéséről sem.

Egy téli csomag, készlet összeállítása is nagy segítség lehet. A téli csomagban legyen egy zsák homok vagy só, vontatókötél, hólapát és kefe, valamint jégkaparó. Jó, ha van nálunk papírtörlő, zseblámpa és hordozható villogó, egy takaró, és némi extra ruházat, valamint egy elsősegélycsomag. A vészhelyzetekre összeállított csomagba tegyünk vizet és tartós élelmiszert, rágcsálnivalókat, csokit is, és gyufát, gyertyát is becsomagolhatunk.

Biztonságban a csúszós utakon

A téli vezetésre való felkészülés részeként tervezzük meg előre az utunkat és ne vezessünk fáradtan. Nézzük meg az interneten, hogy hol milyen idő várható, és nagyjából azt is kiszámolhatjuk, hogy mikor érünk célba. Azzal kalkuláljunk, hogy lassabb lesz a forgalom és a korlátozott látási viszonyok között is lassabban haladunk majd.

Az utazáshoz válasszunk meleg és kényelmes ruházatot. Nyugodtan induljunk el kabátban, amikor azonban már melegünk van, akkor biztonságosan parkoljunk le valahol és úgy vessük le a téli kabátot. Indulás előtt melegítsük be a járművet, ezzel csökkentjük az ablakok belső oldalára lecsapódó nedvesség mennyiségét. A jeget, havat seperjük le, kaparjuk le a járműről, ez segít majd a látásban és a láthatóságban is. Legyen nálunk napszemüveg, a ragyogó napsütésben nagy hasznát vehetjük. Vigyünk magunkkal mobiltelefont, és azt tartsuk magunknál.

A vezetésnél pedig legyünk nagyon figyelmesek, különösen jeges vagy havas utakon. Tartsuk szem előtt, hogy a megállási távolság jeges úton kétszerese a száraz úton való megállásnak, 60 km/óránál például 45 méterről 80 méterre nő jeges úton, így tartsunk nagyobb követési távolságot. A biztonságos közlekedés érdekében kormányozzunk egyenletes és pontos mozdulatokkal, kerüljük a hirtelen fékezést, gyorsítást és a dinamikus kormánymozdulatokat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást