Egészség / Életmód

Kellemetlen szag odalent: mi lehet az oka? Ekkor fordulj orvoshoz

Kellemetlen szag odalent: mi lehet az oka? Ekkor fordulj orvoshoz

Akár normális is lehet

A kellemetlen hüvelyi szaggal az a legfőbb probléma, hogy más panasz hiányában csak igen szélsőséges esetben lehet tünetként értékelni – hiszen mindenkinek a szervezete más, ennélfogva az ottani flóra is bizonyos keretek között eltér. Árulkodó jel lehet a szag változása, ami nem a ciklusodtól függően jelentkezik. A hirtelen felerősödő szag a legtöbb esetben fertőzésre utal. Ha viszont úgy érzed, egész életedben „büdös voltál odalent”, akkor nem gyógyszerre, sokkal inkább a tested elfogadására van szükséged.

A fertőzések

Noha a gombásodás okozta folyás nem mindig szagos, vannak olyan fertőzések, amelyeknél ez egyértelműen beazonosítható tünetet jelent. A bakteriális vaginózis – tehát a bacik túlszaporodásával járó gond – például halszagú váladékkal jár.

Az egyik leggyakoribb nemi betegség a trichomoniázis, amelynek a kórokozói rövid ideig akár törölközőn és vécéülőkén is életképesek, ugyancsak uszonyosokra emlékeztető bűzzel jelez.

Bakteriális fertőzés
istockphoto

Más, meglepő okok

Az esetek kétharmadában az előbbi vagy azokhoz hasonló betegségek okozzák a panaszt. A többieknél viszont valami teljesen más áll a jelenség hátterében: úgymint túlzott verejtékezés, krónikus székrekedés, vizeletszivárgás vagy rossz higiénia. Ezek mind olyan helyzetek, amelyeket nem antibiotikum, hanem valamilyen más gyógymód vagy szokásváltoztatás old meg.

Az öltözködés szerepe

Akármilyen meglepő, a ruházatodnak is szerepe van abban, hogy odalent milyen illatot árasztasz. Amennyiben a kifejezetten testre simuló, szoros darabokat kedveled, és folyton olyanokat hordasz, akkor a verejték sajnos „csapdába eshet” a bőrredők között, a benne lévő baktériumok pedig tenyészni kezdenek. A megfelelő fazonú és anyagú fehérnemű, valamint a jól megválasztott nadrág csillapíthatja a problémát.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást